IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дмитрий Медведев за оръжията, които са тук, но ги няма

Бившият руски президент обвини САЩ, че си затварят очите за продажбите на оръжия от украинската армия

17:46 | 19.07.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

"Белият дом продължава безконтролно да снабдява с оръжия агонизиращия режим в Киев", пише в своя канал в социалната мрежа Telegram бившият президент на Русия Дмитрий Медведев. Днес той е зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия.

В своята публикация той коментира, че Украйна продава оръжието, което получава от западните си партньори, и то попада в "ръцете на различни престъпници по целия свят". "Пентагонът очаквано отрича всичко, лъже и се обърква в обясненията", котегоричен е бившият руски президент.

Медведев коментира, че САЩ не са си взели поука от "фиаското" с въоръжението за 85 млрд. долара, което изчезна в Афганистан и продължават черната търговия с оръжие, използвайки Украйна. Така САЩ избягват наложените ограничителни режими, заявява още руският политик.

Тезата за кражбите и продажбите на оръжието, получено от НАТО и САЩ, в Украйна се застъпва от Русия още от началото на войната. В същото време руските военни непрекъснато съобщават за унищожени голям борй оръжия на територията на Украйна, включително и поне две от получените ракетни системи за залпов огън HIMARS. 

Украйна категорично отхвърля тези обвинения - в Киев обясняват, че оръжието, което получават от Запада, им помага да устоят на нападението на руските военни. Министърът на отбраната Алексей Резников обясни в интервю за ВВС, че HIMARS съществено са променили хода на войната. С помощта на тези ситеми украинските военни унищожават складове с въоръжение на руснаците, разположени в окупираните територии, и така намаляват боеспособността им, обясни той.

От Пентагона нямат притеснения къде се намират оръжията, коментира източник на ведомството, цитиран от "Интерфакс Украйна". Съветникът на началника на Офиса на украинския президент Алексей Арестович коментира преди дни, че западното оръжие има GPS система и може много лесно да бъде проследено къде се намира от производителите.

В обширен материал и Newsweek анализира множество публикации в социалните мрежи и в медиите, които свидетелстват за продажби на оръжие от страна на Украйна. Според изданието повечето от тях са фалшиви, неверифицирани новини. За тях не се представят доказателства, коментират още от изданието.

Дмитрий Медведев също не представя доказателства за липсващото западно оръжие. Той посочва, че не изключва създаването на комисия, която да разследва този "гнил оръжеен сюжет" и допълва, че "фактически САЩ за пореден път е спонсор на международния тероризъм". "Не изключвам и създаването на международен орган, който да изземе оттук-оттам американските подаръци", коментира още Медведев в своя официален профил в Telegram.

По отношение на тероризма Украйна настоява пред световната общност Русия да бъде призната за държава, подкрепяща тероризма. Причината за това са многобройните ракетни удари, които Русия извършва срещу гражданска инфраструктура в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски заяви това искане по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН в края на юни.

Що се отнася до края на войната, Дмитрий Медведев е категоричен, че това ще стане по руските условия. "А не както врещят политическите импотенти в Европа и отвъд Океана", завършва той своята публикация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 1 година
Медведко даде фира, сигурно е на афгански мак отдавна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Ivan N.
преди 1 година
Човече, те се извиниха за обстрела над търговски центът с банка и аптека в него (при който загинаха 21 човека, от които 3 деца) с това, че името на центъра било "Клуб на офицера" или нещо от сорта. Демек, някакъв пияндурррник изстрелва ракети от подводница в Черно Море по цели, които намира в гугъл?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
analog
преди 1 година
Идеята на опорката обаче много ми харесва. Руснаците се загрижили че някой, някъде с новите оръжия можел да убие неруснак. Невинни хора можели да пострадат. Плашещо наистина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 1 година
:):) даааа, тая опорка хич не са я доизмислили... но като нищо минава при москалите! Вчера и Импа е пробва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Ivan N.
преди 1 година
Тоя Медведев е Прооооостт като пуканка! Ако това, което казва, е истина, то това би значело, че Русия не може да победи една невъоражена Украйна в продължение на 140 дни :D голям резил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още