IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси пристига в Тайван

Най-височайшата визита на американски политик от 25 години насам рискува да породи конфликт между двете най-големи икономики в света

18:15 | 02.08.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси кацна в Тайван, пренебрегвайки китайските заплахи, и стана най-високопоставеният американски политик, посетил острова от 25 години насам, предава Bloomberg. 

Военният самолет на САЩ, превозващ Пелоси, пристигна на летище „Соншан“ в 22:43 ч. местно време, съобщи тайванската Central News Agency.

Китай, който смята Тайван за част от своята територия, обеща неуточнен военен отговор преди посещението на Пелоси – ход, който рискува да предизвика криза между най-големите икономики в света. През миналата седмица президентът на азиатската държава Си Дзинпин заяви пред американския си колега Джо Байдън, че „решително ще защитава националния суверенитет и териториалната цялост на Китай" и че „който си играе с огъня, ще изгори".

Трейдърите на Wall Street се подготвиха за лоши новини преди посещението, разпродавайки акции, докато стойността на активите убежища като йената и държавните ценни книжа се повиши. Макар да няма много признаци, че Китай планира пълномащабно нахлуване в Тайван, Пекин е реагирал на предишни посещения на чуждестранни официални лица с големи полети в зоната за идентификация на въздушната отбрана на Тайван или през средната линия, която разделя пролива.

Преди пристигането на Пелоси Тайван беше подложен на кибератаки, като от президентската канцелария съобщиха, че в ранните вечерни часове сайтът ѝ е бил подложен на 20-минутна атака, която е била 200 пъти по-силна от обикновено. Уебсайтът на Министерството на външните работи също е бил подложен на периодични смущения.

Министерството на отбраната на Тайван заяви в изявление от вторник, че армията на острова е готова да изпрати „подходящи въоръжени сили в зависимост от заплахата", като добави, че е „решителна, уверена и способна да гарантира националната сигурност“.

Пелоси е най-високопоставеният американски политик, посетил Тайван, откакто през 1997 г. това направи тогавашният председател на Камарата на представителите Нют Гингрич. Това стана малко след последната голяма криза в Тайванския проток, когато Китай изстреля ракети в морето близо до пристанищата и тогавашният президент Бил Клинтън изпрати две бойни групи самолетоносачи в района. Самолетът Самолетът

В сряда сутринта Пелоси ще посети тайванския парламент, ще обядва с президента Цай Ингвен и ще се срещне с активисти за демокрацията, съобщават местните медии. Необявената досега спирка в Тайван се случи, след като Пелоси оглави делегация на Конгреса в Сингапур и Малайзия. След това те ще се отправят към Южна Корея и Япония - двама верни съюзници на САЩ.

Въпреки че Белият дом се опитва да намали нарастващото напрежение с Китай, подчертавайки, че Конгресът е независима от правителството власт, Пекин отхвърля този аргумент. Във вторник говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин осъди „провокативното" посещение и заяви, че всякакви контрамерки от страна на Пекин ще бъдат „оправдани". Все пак тя остави отворена вратата за евентуална лична среща на върха между Байдън и Си по-късно тази година.

Тайван остава най-чувствителният въпрос между САЩ и Китай, който един ден може да предизвика военен конфликт. През май Байдън заяви, че Вашингтон ще се намеси, за да защити Тайван при евентуално нападение от страна на Китай, въпреки че по-късно Белият дом уточни, че той е имал предвид, че САЩ ще предоставят оръжия в съответствие със съществуващите споразумения.

Китайските медии, включително Global Times на Комунистическата партия, предполагат, че Народноосвободителната армия ще отговори агресивно на пътуването на Пелоси, вероятно като изпрати голям брой военни самолети, които да прелетят над остров Тайван, и военни кораби във водите близо до острова. Такива безпрецедентни действия биха означавали обявяване на суверенитета на страната над остров Тайван, твърдят анализатори. 

В рамките на постигнатото през 1978 г. споразумение за нормализиране на отношенията между Китай и САЩ Вашингтон се съгласи да признае Пекин за седалище на китайското правителство, като същевременно признае - но не подкрепи - китайската позиция, че има само един Китай и Тайван е част от Китай.

САЩ настояват, че всяко обединение между острова и континенталната част на страната трябва да бъде мирно, и снабдяват Тайван с модерно оръжие, като умишлено запазват двусмислие относно това дали американските сили ще помогнат за защита срещу китайско нападение.

Посещенията на американски законодатели на по-ниско ниво също са предизвиквали военни отговори от страна на Китай. През ноември миналата година китайски военни самолети прелетяха около източната част на острова след посещение на делегация на Конгреса на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Тия па кво се пънат,Който не ги е хванал, той не ги е дънел като мачка у дувар.Като се започне от монголските ханове, че се мине през англичаните и французите през опиумните войни, руснаците, японците, виетнамците...вероятно изпускам и още някой..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Доста грубовата грешка. ФфАаЩщовете са решили да ги бият поне на два фронта. Още не са започнали с Русия както подобава и тръгнаха да дразнят Китай. И слава богу. Сега Китай ще трябва да изостави витиеватите приказки за Крим и СВО и да заеме по-действена позиция, ако не иска да остане сам срещу фашагите. А те умиррат от мерак страната им да бъде изпепелена в една хубава термоядрена война. Напълно заслужено, дори само заради Хирошима и Нагасаки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
mavericos
преди 1 година
Родните путнисти яростно защитават опорките на комунистически Китай, че Тайван бил техен :D но драги ***, Тайван е независим, топ производител на чипове и въоръжен до зъби. Китай ще произвежда само пинк понг топчета, ако нападне Тайван
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
посещението на пелоси на китайска земя / щото тайван си е китай / без покана , само прави услуга на Русия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
Украйна ясно заяви че не мисли да превзема РФ, ще ви бият до границата и от там по живо по здраво и към буратия!... но за тая объркана опорка някой ще гние в сибир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
Petar2015
преди 1 година
Тайван ще бъде Украйна 2. И ще имат общ президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
дедееее, това по бързо от руска хиперзвукова ракета, бре ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Тва на първата снимка е Тайпе 101 , високо е 500м и има 101 етажа , има асансьор , който се движи с 1010м за минута , стига от 1-ви до 89-ти етаж за 36 секунди ... тошиба баце ... https://***.youtube.com/watch?v=vi0u03KZlN8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
гледам... ти гледай кво става с вас и как ви бият., като *** на *** сватба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
ing5rov
преди 1 година
само гледай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още