IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: „Газпром” не е надежден доставчик и нов договор с България не е възможен

Бизнесът у нас да се ориентира към някой от многобройните газови търговци, които се намират на пазара в региона, съветва Пламен Димитров

11:08 | 10.08.22 г. 21

Не е възможен никакъв нов договор на България с „Газпром” от началото на 2023 година, защото руската компания по категоричен и много убедителен начин се доказа като ненадежден доставчик на газ. Този коментар направи в  предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria д-р Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество.

„ Преди да започнем да говорим за цена, трябва да видим дали доставчикът е надежден. „Газпром” е геополитическо оръжие в ръцете на Кремъл и това няма да се промени през следващата година, за да преговаряме за нов договор", посочи той и напомни, че такъв договор не може да мине през одобрението на Европейската комисия. „Според новите правила от две-три години всички газови договори на ниво държавни компании минават през одобрение на ЕК. Ясно е, че няма да има никакви нови договори на европейски компании с „Газпром”, коментира още той.

Според анализатора крайно време е бизнесът в България да се ориентира към някой от многобройните газови търговци, които се намират на пазара в нашия регион.

Димитров съветва България да предяви искания към руската страна заради спрените доставки на газ.

Що се отнася до твърденията, че страната ни е продължила да купува руски газ, но от посредници, той смята, че покупката на газ е направена или от танкер, или от гръцки търговци.

В търговските отношения е важно с кого имаш договор и на каква цена, а не откъде точно е дошъл този газ.
д-р Пламен Димитров
Българско геополитическо дружество

„Гръцките търговци имат портфолио, в него има микс от газ от различни източници. Това, че молекулите газ идват вероятно от Западен Сибир, не означава нищо. В търговските отношения е важно с кого имаш договор и на каква цена, а не откъде точно е дошъл този газ”, поясни Пламен Димитров.

Той отбеляза, че не е ясно кои и колко са тези търговци, от които е купувал „Булгаргаз” през последните няколко месеца, не се знае и каква е тяхната печалба.

Що се отнася до това каква трябва да е ролята и функциите на „Булгаргаз” в бъдеще и дали има нужда от такъв монопол, събеседникът посочи, че „Булгаргаз” е класически пример за търговец – той нито произвежда, нито потребява газ, а  го продава на клиентите си.

Каква е ролята на обществения доставчик „Булгаргаз” и как ще продължат взаимоотношенията на дружеството с „Топлофикация София“? Какви са козовете на Русия във войната с Украйна? Какво се случва с интерконекторът в Гърция? Ще има ли достатъчно газ за зимния сезон?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
До: ZlatoИдеално за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
До: Zlato Както казва един мой любим яктьор: Always bet on black. Brown and lignite. Последните две са от мен ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
Zlato
преди 1 година
До: ИмпeраторътОбратно в 20-ти век ;-)https://oilprice.com/Energy/Coal/From-Coal-To-Gas-And-Back-How-Europe-Is-Easing-Its-Energy-Crisis.htmlEurope is moving back to coal as a last-resort solution to counter its energy crisis.Global coal consumption could reach levels we havent seen in a decade.Countries such Austria, Poland, the Netherlands and Greece have also started restarting coal plants.Chinas coal imports have risen 24% month-to-month in July as the country copes with peak ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
До: ИмпeраторътВиждам я. Там американоси не виждам ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
До: ZlatoГледай голямата картина солен - виждаш ли в следващите 5 години нещата между Газпром и партъори да са както преди? Да или не? Всичко тече, всичко се променя - да ти го казвам ли на латински?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
До: ZlatoБраво. За 3 месеца, 200 милки, а аз се бях закахарил, че в Харварда не разбирали от бизнес :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
Хохохо. Газпром не били надежден доставчик. Я да видим:Ексдепутатът показа фактури, доказващи, че сме плащали на "Газпром" за синьо гориво и досега, но чрез посредници, с което държавата само за три месеца е била ощетена с 200 млн. евро. Един от посредниците е "МЕТ", която по негови твърдения е фирмата, откъдето идва сегашният директор на "Булгаргаз".Плащаме си, получаваме газ. Я пак, кой не бил надежден доставчик?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 - зелков, просто Путин жертва Газпром в тази война - там където има рубладжии може и да се възстанови някаква търговийка, но Газпром умре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Дай смислено обяснение , защо в Унгария , един изряден рублоплащач и газополучател по турецки Паток , и Австрия , също един рублоплащач , дето клептократът ходи по сватбени тържества , сибирските издихания са с около 30% по-скъпи от нас , дето взимаме газ с друг източник ?! Справка , енергийните борси на трите държави ... Да не говорим колко В ПЪТИ е по-скъпо от Португалия , дето са изцяло на втечнен ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Импе , не купуваме газ от гъспром , а от търговската фирма на гъспром "Мет енерджи" ... Освен гъспром , те държат капацитет на входните точки в БГ , а защо Булгаргаз не държи капацитет на нашите газопроводи е въпрос към Теменужка и нейната дружка Гинка и Човекът с чекмеджетата . Иначе щеше да получаваме в пълен обем азерски газ и да не ги мислим крадците на съдомиялни машини в каква посока им е бил на събуждане ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още