IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: „Газпром” не е надежден доставчик и нов договор с България не е възможен

Бизнесът у нас да се ориентира към някой от многобройните газови търговци, които се намират на пазара в региона, съветва Пламен Димитров

11:08 | 10.08.22 г. 21

Не е възможен никакъв нов договор на България с „Газпром” от началото на 2023 година, защото руската компания по категоричен и много убедителен начин се доказа като ненадежден доставчик на газ. Този коментар направи в  предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria д-р Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество.

„ Преди да започнем да говорим за цена, трябва да видим дали доставчикът е надежден. „Газпром” е геополитическо оръжие в ръцете на Кремъл и това няма да се промени през следващата година, за да преговаряме за нов договор", посочи той и напомни, че такъв договор не може да мине през одобрението на Европейската комисия. „Според новите правила от две-три години всички газови договори на ниво държавни компании минават през одобрение на ЕК. Ясно е, че няма да има никакви нови договори на европейски компании с „Газпром”, коментира още той.

Според анализатора крайно време е бизнесът в България да се ориентира към някой от многобройните газови търговци, които се намират на пазара в нашия регион.

Димитров съветва България да предяви искания към руската страна заради спрените доставки на газ.

Що се отнася до твърденията, че страната ни е продължила да купува руски газ, но от посредници, той смята, че покупката на газ е направена или от танкер, или от гръцки търговци.

В търговските отношения е важно с кого имаш договор и на каква цена, а не откъде точно е дошъл този газ.
д-р Пламен Димитров
Българско геополитическо дружество

„Гръцките търговци имат портфолио, в него има микс от газ от различни източници. Това, че молекулите газ идват вероятно от Западен Сибир, не означава нищо. В търговските отношения е важно с кого имаш договор и на каква цена, а не откъде точно е дошъл този газ”, поясни Пламен Димитров.

Той отбеляза, че не е ясно кои и колко са тези търговци, от които е купувал „Булгаргаз” през последните няколко месеца, не се знае и каква е тяхната печалба.

Що се отнася до това каква трябва да е ролята и функциите на „Булгаргаз” в бъдеще и дали има нужда от такъв монопол, събеседникът посочи, че „Булгаргаз” е класически пример за търговец – той нито произвежда, нито потребява газ, а  го продава на клиентите си.

Каква е ролята на обществения доставчик „Булгаргаз” и как ще продължат взаимоотношенията на дружеството с „Топлофикация София“? Какви са козовете на Русия във войната с Украйна? Какво се случва с интерконекторът в Гърция? Ще има ли достатъчно газ за зимния сезон?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Златце , ти водородна кола нивгаш нема да си вземеш , щото сте първа писта тука най-заможните под новини за цената на токът и нафтата ... Което , ако си действително заможен ще ти е през (цензура) ... Айде са закачка , къде може да се зареди водород в БГ . И второ къде ще се строят хъбове за зелен водород , даже параметрите на фотоволтаичните централи и изходните количества зелен водород са ясни ... :))) ... финансирането е осигурено ... Ще чака некой газодоставчика да се накуми .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 9
Zlato
преди 1 година
До: ИмпeраторътИма ли кой да ги кара, че нещо му свълшили зелените човечета на Зеления. Щели да пращат 10 хил. ИТ специалисти и художници в Англия да се учат как се държат пушките :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
Р?мператоръ
преди 1 година
До: ИмпeраторътТи НЕ си Императорът. Махай се от никът ми - СОП такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
Украинските въоръжени сили получиха първите 50 турски бойни бронирани машини (ББМ) Kirpi.Явно съм грешал, че султан Ердоган е приятел на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 9
Zlato
преди 1 година
До: zelka007 зелчице, пак се размечта. Кажи откъде да зареждаме колите със зелен водород, че оня ден взех една на водород и стои в гаража на малкото пони на ул. Ала-бала в Метавселената на Цук :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 9
Р?мператоръ
преди 1 година
Тоест тоя yбитaк предлага да купуваме руски газ, ама чрез посредници, за да ни рипа цената с поне 20% ?!?!? Глyпако, ако можеше Газпром да бъде съдена, само защото руснаците поискали да им се плаща по друга банкова сметка, то цяла западна Европа щеше да ги заплаши със съд... По какво точно е "експерт" тоя - по усвояване на сopoсоидни грантове ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 година
Once you start down the dark path, forever will it dominate your destiny. Consume you, it will. YodaСлед като тръгнете по тъмния път, той завинаги ще доминира над съдбата ви. Погълне те, ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Къф договаряне с крадци на съдомиялни машини ?! Имаме ли действащ договор с тях ?! Да/не ?! Според този договор заявяваме количество , изпращаме парите , те ни ги връщат и казват , че не могат да си изпълнят заявката ... :))) ... Какво има да договаряме повече ?! Физически , газ с произход Азербайджан ще влиза в България след окончателното пускане на интерконекторът . И това ще се случи , колкото и резидента радев да се пъне , като гoл охьoв на буца ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 10
Zlato
преди 1 година
Ама разбира се. Защо директно да се договаряме с Газпром, като може с посредници. Най-сладка е сметаната от каймака. 5%-10% комисиона лежейки на Кайманите си е най-добре :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
Газпром умре ):
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още