IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС едва ли ще се откаже от Украйна. Поне докато Киев има зад себе си САЩ

Позицията на Париж може да се окаже решаваща предвид отказа на Германия да поеме водещата роля

13:20 | 06.09.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Войната в Украйна навлезе в своя седми месец и въпреки частичните успехи, които украинските военни постигат в последните дни, не изглежда реалистично активните военни действия да приключат преди зимата, каквото желание има в Европа и Украйна, пише в анализ европейското издание Politico. Сега ключовото за Киев ще бъде как ще реагират европейските лидери на тази ситуация.

Източници на изданието признават, че вероятно ще има "кризисен момент" - през есента или в началото на зимата, когато в страните от ЕС ще започне болезнено да се усещат последиците от кризата. В този момент партньорите на Украйна вероятно ще трябва да увеличат помощта си за страната - и военна, и финансова.

Някои лидери вече започнаха да подготвят гражданите за този сценарий. Френският президент Еманюел Макрон например предупреди, че войната в Украйна може да продължи още "много месеци" и проблемите, които изпитваме днес, са само началото. Но той също така потвърди, че Киев може да разчита на френската подкрепа до победата, при условия, които са приемливи за украинците.

Тези публични изявления за подкрепа обаче трябва да се приемат с едно наум - Германия и Франция все още имат съмнения какво следва, ако Украйна победи, възможно ли е тази победа да се случи без пряката намеса на НАТО и каква реакция може да бъде очаквана от Русия - например използването на неконвенционални оръжия. Според наблюдатели заявките за подкрепа от страна на ЕС само прикриват известното противопоставяне на Франция, Германия и Италия (до оставката на премиера Марио Драги) от една страна и Полша, Прибалтийските страни и Скандинавието от друга.

Но докато Украйна има подкрепата на САЩ, Берлин и Париж едва ли ще се противопоставят открито на позициите на Централна и Източна Европа. Вероятно двете държави няма да натискат за дипломатическо решение на войната до края на годината, както им се иска, но различията в мненията ще личат все повече, пише още Politico.

Това ще се вижда най-ясно в предстоящите дебати относно руските санкции, за които Полша, Прибалтийските и Скандинавските страни настояват да стават все по-строги, включително и за енергийния сектор. Според анализатори следващите стъпки ще бъде газово ембарго и санкции за ядрения сектор.

ЕС ще продължава да обсъжда ограничения, но едва ли ще ги приеме толкова бързо, както го направи по отношение на банковия сектор - изключването на редица банки от SWIFT, или забраната за внос на въглища и петролното ембарго.

Според Politico ЕС ще продължи да отпуска на Украйна военна помощ, а с даването на статут на кандидат за членство в общността ще могат да бъдат отворени повече механизми за финансова подкрепа за Украйна. По-рано през годината Брюксел обеща финансиране от 9 млрд. евро за страната, които да бъдат отпуснати до края на 2022 година. Тези средства все още не са отпуснати, макар че са важни за Киев, който отчита бюджетен дефицит от 5 млрд. долара всеки месец и се движи по "ръба на фалита".

Анализаторите не очакват отключването на нова подобна финансова схема, но украинците вероятно ще могат да разчитат на грантове и заеми от европейските фондове.

Голямата въпросителна обаче е общественото мнение по отношение на войната в Украйна.

Макрон, много повече от германския канцлер Олаф Шолц, изглежда решен да се изправи срещу умората от войната сред французите. Тези настроения се забелязват все по-отчетливо сред поддръжниците на крайната десница и левите, които традиционно са проруски настроени, подкрепят руския президент Владимир Путин и са против НАТО.

На Макрон му предстои нелека битка, особено на фона на загубата на парламентарното мнозинство, макар че френската Конституция дава доста правомощия за президента при определянето на външната политика и по отношение на отбраната.

Позицията на Париж вероятно ще се окаже решаваща в следващите месеци предвид нежеланието на Германия да поеме водещата роля и предсрочните парламентарни избори в Италия през септември. Но каквото и да се случи в следващите месеци, дори и намаляване на натиска от страна на Европа към Русия - ограничени нови санкции или по-слаба финансова и военна подкрепа, вероятността ЕС да се откаже от обещанията си към Киев е нищожна. Поне докато украинските власти имат на своя страна САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Alex Silver И если тьi не понял, тpoль тупой, у европейци свабада имеет значение, не как у нас! И адна зима с неприятности ничто не значит в сравнение что мьi делаем в Украйни! Уж живьош в ЕС, а думаеш как наш калхозник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Alex Silver Митя импо, к съжелению Украйна будет присаединится и към ЕС и към НАТО. През следващи 10 лет и те ще изпреварят нас как стандарт жизня и зарплати. Будет инвестиции из запад, еканомика будет растет. У Украйна будет натовское вооружение, не как наши советские ламарини. А нам...нам пиздец. И мизерия и бедность, никуда нас не хотят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 14
Alex Silver
преди 1 година
ЕС едва ли ще се откаже от Украйна. === Я как хубаво са си признали - не Киев да се откаже от ЕС, а ЕС да се откаже от Усрия. Докато васалите са на подчинение на пиндосляците, ще им изпълняват всички прищевки. ЕС си съсипва енергетика и икономика, само и само да угоди на Чичо Сам. Щом им харесва да си дават дЪто къде под наем, къде без нищо, да продължават. И никой не говори за дипломация и мирно уреждане, защото не техни граждани умират. Та ще продължават така до последния украинец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още