IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните кредитори дадоха на Украйна двегодишен мораториум по дълга ѝ

Ходът може да спести на страната 5,8 млрд. долара

22:18 | 10.08.22 г. 2
Инвеститори, представляващи 75% от чуждестранните облигации на Украйна, се съгласиха с отлагане на плащания до 2024 г. Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg
Инвеститори, представляващи 75% от чуждестранните облигации на Украйна, се съгласиха с отлагане на плащания до 2024 г. Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Украйна получи одобрение за замразяване на плащания по дълга си от притежатели на нейни международни облигации, предава Bloomberg. Това е облекчение за бюджета на страната, който беше разбит от нашествието на Русия.

Инвеститори, представляващи около 75% от чуждестранните облигации на Украйна, се съгласиха с отлагане на плащания на лихви и главница до 2024 г., съобщи финансовото министерство в Киев.

Процесът на преструктуриране е подкрепен от ключови съюзници на Украйна, включително САЩ и Международния валутен фонд, тъй като страната се нуждае от пари за всичко – от изплащане на пенсии до разходи за отбрана срещу далеч по-голям и по-богат агресор. Ходът, наред с други мерки, представени от кредиторите, може да спестят на страната 5,8 млрд. долара.

„Щастливи сме също да разберем, че мнозинството от инвеститорите ни изразиха готовност да участват в усилията за възстановяване на Украйна след войната“, съобщи финансовото министерство на страната в комюнике, като цитира своя комисар за управлението на държавния дълг Юрий Буца. „Да се надяваме, че ще се възстановим колкото се може по-скоро от икономическия шок, породен от започналата от Русия война, и ще се завърнем на пазара като отговорен и надежден емитент, както винаги“, допълни министерството.

Украйна, която има дефицит от около 5 млрд. долара месечно в публичните си финанси, разчита на финансиране от централната банка и на намалелите си чуждестранни резерви по време на конфликта, който продължава близо шест месеца. Икономиката ѝ може да се свие с една трета тази година, тъй като десетки хиляди хора бяха убити, а множество заводи бяха унищожени или завладени от руски сили.

Споразумението с кредиторите беше обявено ден след като правителството съобщи, че е получило съгласието им да променят условията по варанти на стойност 3,2 млрд. долара, дългови инструменти, обвързани с икономическия растеж на страната. Отделно от това пътната агенция на Украйна Укравтодор и националната електрическа компания „Укренерго“ също са получили в сряда одобрения от кредиторите си за сходни сделки за преструктуриране на дълга.

Обхватните преговори на Украйна за преструктуриране обикновено се ползват с добрата воля на международната общност към разкъсваната от война страна, но се натъкнаха на спънки заради план за замразяване на дълга на газовата компания „Нафтогаз Украйна“. Кредиторите на компанията имат срок до 12 август да гласуват последното предложение.

Доларовите облигации на Украйна с падеж през 2033 г. поскъпнаха с около половин цент в сряда до близо 19 цента от долара спрямо около 80 цента преди нашествието на Русия през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Ше ядат накрая инвеститорите, ушите на умряло магаре. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
Тоест за Русия измислихте някакъв "технически дефолт" и не и позволихте да си плаща, въпреки че имаше и желанието и парите, а на укpoпитеците им позволявате да НЕ плащат? А реалните кредитори ок ли са с това, защото се обзалагам, че голамата част от държателите на облигации и на двете държави са инвестиционни фондове, в които много обикновени хора са си набили парите? Тях попитахте ли ги дали са ок с това укpoпите да не плащат? А дали след 2 години изобщо ще остане държава укрoпия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още