IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Украйна на земеделски суровини записа първия си месечен ръст от началото на войната

На годишна база показателят е записал спад от над 50 на сто

16:00 | 10.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на зърно, маслодайни семена и растителни масла на Украйна е записал значителен ръст от 22,7% през юли спрямо юни, достигайки 2,66 млн. тона, благодарение на увеличилите се доставки на пшеница и ечемик, съобщи земеделското министерство на страната в сряда, цитирано от Ройтерс.

От началото на войната досега износът на зърно на Украйна записваше спадове, тъй като пристанищата на страната в Черно море - ключова част от пътя на доставките - бяха затворени, а това предизвика покачване на цените на храните в световен мащаб и допринесе за опасения за недостиг в Африка и Близкия изток.

Миналия месец бе постигнато споразумение, с което доставките бяха възобновени.

Износът през юли включва 412 хил. тона пшеница, 183 хил. тона ечемик, 1,1 млн. тона царевица, 362 100 тона слънчогледово семе и други суровини, уточниха от ресорното министерство.

Въпреки това на годишна база износът на тези суровини е намалял с 52% с достигнати 2,2 млн. тона към момента на сегашния сезон 2022-2023 г.

Според данните на Киев е имало 370 хил. тона зърно, което е било блокирано на черноморските пристанища на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още