IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще поевтинее ли олиото заради внос на слънчоглед от Украйна?

Зърнопроизводители се притесняват от ниските цени на слънчогледа и други култури, които влизат в България от Украйна

11:42 | 19.07.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Ще поевтинее ли олиото заради внос на слънчоглед от Украйна?

Тя подчерта, че в разходите на олиото и на другите продукти се калкулира и скъпият ток.

"Ценообразуването и начинът, по който се сменят цените, е един процес, който не става от днес за утре. Преговорите с търговските вериги и смяната на цените се правят няколко пъти годишно. Сега навсякъде олиото е около 4-5 лв. В момента се прибира новата реколта, но дали тази, която е от Украйна, ще стига до ЕС, е неизвестно, което влияе на пазара", посочи Иванова.

Според нея свалянето на ДДС за хляба и брашното е „изключително популистки акт“. „Нашата индустрия от години иска намаляване на ставката на ДДС за всички храни. Тогава това щеше да се усети от населението", коментира тя и подчерта, че индустрията полага огромни усилия, за да помогне на българите да се хранят разнообразно и здравословно.

Тя припомни, че в 25 от 27 държави в ЕС има намалена ставка на ДДС на храните и потвърди, че това не е случайно, защото храната става все по-голям процент от разходите на домакинството.

Председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов сподели притесненията на бранша, че слънчогледът и други култури, които влизат в България от Украйна, са на доста ниски цени. „Вярно е, че това за населението и потреблението е много добре, но ние трябва да защитим българското и родното производство. По-притеснително е, че има сигнали за внос на "контрабандно" зърно. От Украйна винаги са влизали суровини, но в момента има индикации, че това се случва нерегламентирано – без да се правят контроли", предупреди той.

Той заяви, че министърът на земеделието в оставка е излъгал в ефира за това, че Европейската комисия е разрешила безмитен внос на украинско зърно, без фитосанитарни сертификати. "Няма документ в ЕС, който да разрешава безмитен внос на зърно. Това са пълни глупости. Има документ, който казва да бъде осигурен коридор за украинско зърно“, заяви Христов.

Той не скри притесненията си и от поскъпването на азотния тор от 300 лв. до 1400 лв. в момента. „Не говорим за 10-15% инфлация, говорим за 400-500% – държавата трябва да влезе в ролята си, тъй като това е един от най-добре развиващите се сектори в България през последните години", коментира зърнопроизводителят и е категоричен, че ако нещата продължат така, те са заплашени от фалити.

Яна Иванова обаче заяви, че ЕС е взел решение да няма мита за вноса на украинско зърно: "Доколкото ми е известно, фитосанитарният контрол продължава да се осъществява", заяви тя.

Как повлия цената на тока върху производството на хранителните продукти? Започна ли поевтиняването на плодовете и зеленчуците? Какво ще предприемат българските зърнопроизводители, ако няма реакция на исканията им за контрол на вноса? Осигурен ли е зърненият баланс на страната ни? Кой трябва да определя политиката по отношение на храните? Кои храни ще поскъпнат най-много на пазара? 

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ми тва ша кажат, българските производители много ясно, вчера шише олио си го продавал на 2 лева, днес на 5 лв. Ама разбира се, че всяко конкурентно олио е "гадно", има си хас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Български зърнопроизводител каза по телевизията, че украинското зърно е отглеждано с препарати, забранени за употреба в ЕС. Качеството му било влошено допълнително, заради престоя в лоши условия (мухъл и главня, предполагам). На границата качествен контрол практически нямало. А вносителите били готови да го продадат на всяка цена. Освен това били резервирали складовите площи, така че нашите производители няма къде да складират своята реколта. Сега пазарът бил замрял и никой не искал да купува българското зърно, защото чакат евтиното украинско. Като качество нашият хляб и сега е зле, а като започне да се прави с украинско зърно... не ми се мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още