IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олиото се изправя пред „перфектна буря“ заради нарушените доставки от Черно море

Запасите и износът на олио намаляват, казва анализатор

11:29 | 09.03.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Олиото за готвене се изправя пред „перфектна буря“, след като 60% от износа на слънчогледово олио от черноморския регион среща забавяния през текущата пазарна година заради войната в Украйна, посочва Джеймс Фрай, ветеран анализатор и президент на консултантската компания LMC International.

Насажденията от слънчоглед и царевица, които трябва да се засеят скоро, също вероятно ще са по-малки в Украйна и Русия, казва Фрай в бележки, подготвени за конференция. Само преди месец компанията очакваше износът на слънчогледово олио от Черно море да се увеличи с над 2 млн. тона до 13,5 млн. тона за 2021-2022 г., казва Фрай, цитиран от Bloomberg. Той добавя, че въпросът сега е каква част от това ще бъде изгубено заради войната.

„Запасите и износът на олио намаляват“, казва Фрай. „Няма алтернатива да позволим на високите цени да свършат работата по разпределянето на търсенето, за да се балансира пазарът“. Суровото палмово масло за местни доставки в Малайзия вероятно ще се търгува от 6600 рингита (1578 долара) до 8100 рингита за тон до юли, казва той. Най-активните фючърси в Куала Лумпур са се търгували за около 6823 рингита в сряда.

Общо доставките на палмово масло от Югоизточна Азия няма да задминат обемите от 2020 г. до третото тримесечие, твърди Фрай. В понеделник той прогнозира, че производството в Малайзия ще се увеличи само с около 3-4% тази година заради недостиг на работна ръка, а „истинската криза“ с доставките на олио за готвене ще дойде през следващите шест месеца.

Световните доставки на соево олио вероятно ще се свият през 2021-2022 г. заради по-високото търсене в страните износителки. Прогнозираното увеличение на пресоване на соя тази година бе намалено до 4,5 млн. тона от 16 млн. тона.

Инфлацията ще се влошава и централните банки може най-накрая да повишат лихвите, за да овладеят икономическата активност и да ограничат търсенето на свитите доставки на храни и горива, казва Фрай. Макар че най-добрата надежда в краткосрочен план за по-високия износ е топ производителят Индонезия да сложи край на квотите за износ или за кратко да свие мандата си за биодизела B30, според Фрай е малко вероятно това да се случи.

Въпреки това цените на палмовото масло – най-консумираното ядливо масло, в даден момент ще спаднат, докато предлагането се натрупва, а търсенето намалее през втората половина на годината, смята Фрай. Това означава, че суровото палмово масло за местни доставки в Малайзия ще поевтинее до 6200-7000 рингита (1480-1670 долара) за тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Каква вкусна демокрация гарнирана с евроатлантически ценности се очертава да консумираме и при това от най големите порции ни се полага Ще се пукнат от завист рашките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
studioaa
преди 2 години
Градските имоти ги чака перфектната буря, а не олиото. Аз очаквам 1 милиона души да напуснат София, Пловдив, Варна и Бургас по посока на малките градчета и селата и целия квартали да се опразнят какво в Детройт Мичиган. Производителите на олио ги чакат добри времена, за тях е много добре продукцията им да поскъпва и приходите им да растат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
То и без това е вредно. Ще минаваме на свинска мас. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още