IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна започва масова приватизация през септември

Икономиката днес е в кома, заяви украинският президент Володимир Зеленски

11:57 | 04.08.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Масова приватизация ще се извърши в Украйна през септември, анонсира премиерът на страната Денис Шмигал, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН. Става въпрос за продажбата на държавни обекти, които се използват неефективно и които ще бъдат продадени на "справедливи цени", за да може бързо да бъдат разработени от частния сектор.

В края на юли Министерството на икономиката одобри списък с 420 държавни предприятия, които ще бъдат предадени за управление на Фонда за държавно имущество. Институцията ще прецени дали да ги приватизира, или да ги ликвидира. Според съобщението на министерството в канала в Telegram 66 от предприятията са "жизнеспособни" и могат да бъдат продадени като част от плановете за възстановяването на украинската икономика.

Според властите в Киев има голям интерес към държавните предприятия, ако правата на инвеститорите бъдат гарантирани. 

Останалите 354 предприятия ще бъдат реорганизирани или направо ликвидирани - става дума за "юридически черупки", зад които не стои потенциал за възстановяване на работата. "Ще сложим край на съветското наследство на хиляди държавни предприятия, които поради лошо управление са деградирали до такова състояние, че вече не могат да функционират", посочват от ведомството.

В ръцете на държавата ще останат не повече от 100 предприятия, които ще бъдат преобразувани в акционерни дружества или в дружества с ограничена отговорност, обясни още първият вицепремиер на Украйна, отговарящ за икономиката, Юлия Свириденко.

По време на форума "Украина 30. Икономика без олигарси", провел се през лятото на 2021 година, украинският президент Володимир Зеленски коментира, че в страната има политическа воля за приватизация на държавни активи. От една страна Украйна няма средства, за да модернизира производството, а от друга - държавата не е добър мениджър и собственик, коментира той, цитиран от пресцентъра на Призидентството. 

Преди ден по време на дискусия със студенти от австралийски университети Зеленски посочи, че украинската икономика е в "кома" и практически липсва. Загубени са милиони работни места, дефицитът в бюджета всеки месец е към 5 млрд. долара.

"Разбирате, че за страна с 40 млн. население, 12 млн. преселили се е удар по икономиката", каза още той и допълни, че част от бежанците са в рамките на Украйна, но са загубили работа, бизнес и семейства. Други са в чужбина и надеждата е, че не са загубили желанието си да се върнат и да подпомогнат възстановяването на икономиката на страната след края на войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
takerman
преди 1 година
Ясно е каква ще да е приватизацията, каквито са им купомпирани политиците на Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
що не гледат българския сериал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 1 година
хахахахаха тая мозъчна диарииия е за пулицър, минимум! едно от най добрите ти творби до момента, предложи го за официална опорка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Oбичам България
преди 1 година
Това в Украйна нямаше олигарси, нямаше и богаташи, нямаше и мутри. Само в България ги има след 89г. нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
Petar2015
преди 1 година
Точно с "приватизация" се създават олигарси. Имам тук едни 5 лева, ще взема четири завода. Ще ги давам под наем на полкове войници да се крият там. После като ги бомбардират руснаците, от тях пък ще взема репарации за щетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
Фалирала "държава",а приватизираните си купуват фабрика на 8ми септември.: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Сега яко ще разграбят всичко от шайката на Zеленски. Ще докарат ефективни меринджеи, дето ще разпродадат на скраб всичко, преди да са го докопали североизточните opки. И отново слушаме дежурните опорки за държавата като лош стопанин, които трябва да ги обясним на немците и те дргия път да не национализират губещи предприятия. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Това е за ИМпа да го коментира: ""Разбирате, че за страна с 40 млн. население, 12 млн. преселили се е удар по икономиката", каза още той и допълни, че част от бежанците са в рамките на Украйна, но са загубили работа, бизнес и семейства. Други са в чужбина и надеждата е, че не са загубили желанието си да се върнат и да подпомогнат възстановяването на икономиката на страната след края на войната." Да не говорим за загубеното учебно време. Учител е все пак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още