IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената спънка пред износа на украинска електроенергия в ЕС

Европейците са притеснени от съобщенията за контрола на руските военни над Запорожката АЕЦ

17:18 | 03.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В края на юли украинският министър на енергетиката Херман Халущенко беше в Брюксел и направи атрактивно предложение по време на Енергийния съвет - Украйна да увеличи доставките на електроенергия с нисък въглероден отпечатък, с което ЕС да спести 6 млрд. куб. метра газ (които иначе биха били използвани за производството на електроенергия).

Това е печеливша за всички ситуация - общността не само пести газ, но и украинската електроенергия е по-евтина, а Киев набира средства, за да покрива разходите си във време на война, разказва европейското издание Politico.

Къде обаче е проблемът? Според Халущенко проблемът е чисто технически. В интервю за изданието той коментира, че страните от ЕС са истински притеснени за ядрената безопасност, посочвайки, че руските военни са превзели най-голямата ядрена централа в Европа - Запорожката АЕЦ.

В момента централата работи под контрола на украинците, но на място има служители и на руската "Росатом". От компанията уточняват, че те предлагат "техническа, консултантска, комуникационна и друга подкрепа за оператора, ако възникне такава необходимост". Руският ядрен холдинг не се намесва във вземането на решения от страна на ръководството на централата, включително и по отношение на безопасността, достъпа до централа и други дейности, допълват още от "Росатом" в отговор на запитването на Politico.

Според Халущенко няма необходимост от потенциална инспекция от страна на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Той коментира, че Запорожката АЕЦ работи достатъчно безопасно, дори и на фона на присъствието на руснаците. Евентуална визита на агенцията само би легитимирала контрола на руснаците, смята той.

В Украйна все още са афектирани от изявленията на МААЕ през пролетта, в които директорът Рафаел Мариано Гроси нарече войната "специална операция на Руската федерация". Според Халущенко тогава МААЕ подчертаха, че имат единствено технически компетенции и не желаят да правят политически декларации. "Обаче не можеш да коментираш, че окупацията от военни или изпращане на танкове в ядрена централа е само технически въпрос. Това е въпрос на ядрена безопасност", допълни още украинският министър на енергетиката.

Снимка: President.gov.ua

През април Гроси разговаря с Халущенко и украинския президент Володомир Зеленски, но преди това се срещна с ръководството на "Росатом" и поиска разрешение да влезе в окупираните територии и достъп до ядрената централа. Сега руската страна отново настоява МААЕ да инспектира Запорожката АЕЦ и така да потвърди, че "руснаците са перфектни".

Идеалният вариант е Украйна да поеме отново пълния контрол над централата и да взема независимо решения за увеличаване на производството и продажба на електроенергия в Европа, коментира още украинският енергиен министър.

В момента Запорожката АЕЦ работи само с три от шестте си реактора и според Киев неизползваният потенциал е съществен. Той може да стане ключов не само за Украйна, но за цяла Европа през зимата.

Украйна трябваше да бъде присъединена към европейската мрежа най-рано през 2023 година. Заради началото на военните действия в страната това обаче се случи по процедура за извънредни случаи. Така Украйна се отдели от енергийнит емрежи на Русия и Беларус и можеше да разчита на доставки от Европа в случай на нужда.

Но в следващите месеци стана ясно, че Украйна има излишъци от електроенергия и се стигна до ситуация, в която ENTSO-E, обединението на европейските енергийни оператори, позволи вносa на електроенергия от Украйна в ЕС с товар от 100 мегавата. Първите доставки бяха реализирани в началото на юли.

Плановете бяха за плавно увеличаване - с по 100 мегавата месечно, макар че Халущенко да твърди, че Украйна може да изнася товар от 1690 мегавата към ЕС.

От началото на август има увеличение до 250 мегавата и се очаква преразглеждане на количествата през септември, пише още Politico. Причината за тези бавни стъпки са процедурни, а и от друга страна системните оператори искат да са сигурни, че включването на Украйна няма да породи големи промени в честотата на мрежата. Заради войната е напълно възможно внезапно включване или изключване на генерации, което е изпитание за мрежите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още