IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц: Планът за възстановяването на Украйна ще е по-мащабен от Плана "Маршал"

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди Европа за заплахата от ядрен шантаж от Русия

19:17 | 11.08.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разчистване на разрушенията след руския обстрел във Виница. Снимка: President.gov.ua
Разчистване на разрушенията след руския обстрел във Виница. Снимка: President.gov.ua

Германия и Европейският съюз (ЕС) работят над план за възстановяване на Украйна, анонсира германският канцлер Олаф Шолц по време на своята традиционна среща с медиите, пише АР. "Той ще бъде голям, но трудно може да бъде сравнен с Плана "Маршал"", коментира Шолц, визирайки огромната помощ, която САЩ отпуска след края на Втората световна война за възстановяването на Европа.

"Той ще бъде по-голям", категоричен беше Шолц.

Германският канцлер обеща военната помощ за Украйна да продължи - от началото на военните действия Берлин е изпратил оръжие за над 700 млн. долара в Украйна. 

Темата за помощта за Украйна е сред водещите в Европа днес. В датската столица Копенхаген се проведе донорска среща за страната, в която участваха вонните министри от 17 държави - партньори на Украйна. Сред тях беше и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Участниците обещаха повече финансова подкрепа и военна помощ. Британският министър на отбраната Бен Уолъс съобщи, че ще доставик още системи за залпов огън, както и достатъчно ракети тип М31А1 с обхват до 80 километра. С тях украинските военни ще могат да устоят на тежката артилерия на руснаците, става ясно още от съобщение на сайта на британското правителство.

"Нашата подкрепа изпраща много важно съобщение - Великобритания и международната общност се противопоставя на тази незаконна война и ще застане рамо до рамо, предоставяйки военна помощ за Украйна, за да ѝ помогне да се защити от инвазията на (руския президент Владимир) Путин", категоричен е Уолъс.

Той не уточнява колко системи за залпов огън ще бъдат изпратени, нито в какъв размер ще бъде допълнителната финансова помощ, която Лондон се ангажира да осигури на Киев. От началото на годината Великобритания отпусна около 2 млрд. долара помощ за страната.

Най-големият донор на Украйна обаче са САЩ - от началото на войната финансовата и военнта помощ се оценява на над 9 млрд. долара, посочва АР.

По време на конференцията Уолъс коментира и санкциите срещу военния комплекс на Русия. Според него в момента Москва е притисната и не може да произвежда оборудване за износ, с което се гордееше през годините. Военният авторитет на Русия страда допълнително от войната в Украйна - например при ударите над летището Саки в Крим. Москва не признава, че те са в резултат на украински обстрел, а сочи като причина нарушения на противопожарната безопасност.

Същите бяха обясненията и при потопяването на крайцера "Москва".

Дания също съобщи, че ще увеличи помощта си за Украйна до общо 500 млн. долара. "Няма да ви изоставим", коментира премиерът Мете Фредериксен.

Ядреният шантаж на Русия

В онлайн приветствието си към участниците в конференцията украинскитя президент Володимир Зеленски припомни ядрената катастрофа в Чернобил. През пролетта на 1986 г. съветските власти не съобщават за инцидента, но само няколко дни по-късно датчици в Швейция засичат ядрено замърсяване.

Той предупреди, че Русия ще опита да шантажира Европа отново с ядрено замърсяване, но този път от Запорожката АЕЦ. Тя е най-голямата европейска ядрена централа с шест работещи реактора, уточни още Зеленски.

"Русия се превърна в терористична държава и държи като заложници ядрените централи на Украйна. И шантажира всички със заплахите за ядрена катастрофа", каза украинският дъжавен глава. Той допълни, че никой не може да спре вятър с радиационно замърсяване, но всички заедно могат да спрат терористична държава. 

"Сигурен съм, че всички вече имате план за действия, ако Русия използва т.нар. "тактическо ядрено оръжие". Но помислете и това - Русия може да предизвика най-големия ядрен инцидент в историята в Запорожката АЕЦ", каза украинският държавен глава пред участниците в конференцията. Според него това би било равнозначно на използването на ядрено оръжие. 

Русия се превърна в терористична държава и държи като заложници ядрените централи на Украйна. И шантажира всички със заплахите за ядрена катастрофа.
Володимир Зеленски
Президент на Украйна

Русия и Украйна от дни се обвиняват за извършени ракетни удари срещу централата. Тя е под руски контрол от март насам, но в централата продължават да работят украинските специалисти и тя все още е включена в паралел с украинската енергийна система.

Според Киев обаче военни се опитват да я "вържат" към руската мрежа и да насочат произведената електроенергия към Крим. По думите на руски военни централата е минирана и всеки обстрел от украинска страна би довел до сериозен инцидент.

В същото време оператора на централата "Енергоатом" съобщава за множество ракетни удари от руска страна, включително и днес (11 август). От компанията отричат съобщения в руските медии, според които реактор в Запорожката АЕЦ гори, но посочват, че от съобръжения за сигурност новата смяна не е дошла на работа в централата и в момента работата се извършва от предишната смяна.

Ситуацията в централата засега е под контрол, посочват още от "Енергоатом", цитирани от украинската информационна служба УНИАН. 

За нападение над централата потвърждават и руските власти в региона. Според ръководителя на военно-гражданската администрация Евгений Балицки има попадения в близост до ядреното хранилище, но радиационният фон е в норма. В своя канал в Telegram Балицки не обвинява директно украинците за обстрела, но посочва, че властите са изработили "план за действия, включително и евакуация на населението, в случай на попадение от страна на Военната служба на Украйна (ВСУ) в хранилищата".

Страните от Г-7 осъдиха случващото се в Запорожката АЕЦ и настояха Русия незабавно да върне контрола над централата на Украйна. Според един от съветниците на президента Алексей Арестович Западът няма да допусне нов Чернобил в Европа. "Те няма да простят това", обясни военният експерт пред руския опозиционер Марк Фейгин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
Русия ке падне. Газпром умре. Путин ке виси на въже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Сателитните снимки гледа ли ?! Доста ясно се виждат кръглите кратери от фасовете ... :))) ... Украинците мълчат , руснаците мълчат .... Едните си траят , щото са получили последно поколение бойни системи , другите щото са кат бит (цензура) ... А третите дават знак на зануленият клептократ , че е време да приключва с баталията за да не се излага повече и да търси политическо решение , щото имат по-сериозна работа и нема се занимават само с него ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
Р?мператоръ
преди 1 година
До: zelka007 - Зелкич, дай по-сериозно, още малко ще кажеш, че са унищожени стотици самолети. Най-вероятно става дума за диверсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... Импе , нищо не казваш за летището Саки в Крим и летището Зябровка в Беларус ... Уж С-500 , уж затворено небето ... Ама като крайцер Масква , пашли на (цензура) ... Нали ги чупеха кат орехи ... Най-голямата авиационна загуба за един ден на раZZията в новата й история след ВСВ ... Знаеш ли че те са загубили самальоти за един ден , колкото произвеждат за 2 години ... ?! ... Имаш ли предположение какво са използвали украинците ... ?! Сигурен бъди , не са Нептуни ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 9
Р?мператоръ
преди 1 година
Шолци, а кой ще възстановява самата Германия, чиято индустрия ще рухне? И защо мислиш, че самият ти ще оцелееш (като канцлерче, а може би и физически) до пролетта? Някакъв уолъс пък говори за "международна общност" - явно не е чувал, че има свят и извън САЩ и неколцината им пудели. Циркaджията пък говори за ядрен шантаж отстрана на РУСИЯ, при положение че неговите пceта обстрелват ядрена централа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още