IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на сепаратистите Пушилин попадна под обстрел

Антоновският мост в Херсон отново бе ударен, поредни взривове в руски склад за боеприпаси 

07:46 | 24.08.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка, направена по време на посещение в Мариупол, организирано от руските военни, показва как ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин разговаря с журналисти на товарното морско пристанище в Мариупол, Украйна, 12 юни 2022 г.  Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY
Снимка, направена по време на посещение в Мариупол, организирано от руските военни, показва как ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин разговаря с журналисти на товарното морско пристанище в Мариупол, Украйна, 12 юни 2022 г. Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY

В Деня на независимостта Киев може да очаква милиарди под формата на оръжия, обещани от Берлин и Вашингтон. Украинският президент Зеленски препотвърди целта за освобождаването на Крим, а сепаратисткият лидер Пушилин загуби централата си след тежък обстрел. 181-ият ден от войната накратко.

Сепаратистите: трима загинали, Пушилин не е ранен

Ръководените от Русия сепаратисти в Източна Украйна съобщиха за тежки атаки на украинската армия срещу град Донецк. Наред с други неща, ударена е административната сграда на сепаратисткия лидер Денис Пушилин, съобщи самопровъзгласилата се Донецка териториална отбрана в Telegram. Самият Пушилин не е ранен, но трима цивилни са убити.

Самопровъзгласилата се Донецка народна република е под руски контрол на около 60 процента. След завладяването на съседния регион Луганск една от основните военни цели на Москва е да постави и Донецк изцяло под контрола на собствените си войски. Шест месеца след нахлуването в Украйна руснаците все още отбелязват бавен напредък според международните наблюдатели. Междувременно руското министерство на отбраната обяви, че е напреднало с няколко десетки квадратни километра в южните райони на Херсон и Николаев.
 

Отново взривове в руски склад за боеприпаси

За втори път в рамките на шест дни в руски склад на границата с Украйна избухват боеприпаси. Губернаторът на руската област Белгород Вячеслав Гладков говори за самозапалване на снарядите в жегата. Никой не е пострадал, съобщи агенция „Интерфакс“. В четвъртък вече имаше експлозии в склада за боеприпаси край село Тимоново. През последните две седмици подобни инциденти се случиха и на анексирания от Русия Кримски полуостров. Във всеки от случаите руските власти говорят за инциденти и небрежност. Обстоятелствата обаче сочат, че по-скоро става дума за украински нападения.

Киев съобщава: Мостът в Херсон отново е ударен

Според Киев украинските сили са унищожили склад за боеприпаси в южната част на страната, както и ракетна система "Бук" и пет бронирани машини. Стратегически важният Антоновски мосткрай Херсон също беше обстрелван и ударен отново от украинските войски. Мостът е важен път за снабдяване на руската армия. Според британски оценки Русия работи по изграждането на новимпровизиран мост. През уикенда руските войски започнаха да преместват баржи, за да изградят понтонен мост в непосредствена близост до повредения мост, съобщиха от Министерството на отбраната в Лондон.

Зеленски потвърди целта за освобождаването на Крим

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди целта си да си върне властта над Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г. „За да се преодолее терорът, е необходимо да се постигне победа в борбата срещу руската агресия. Необходимо е да се освободи Крим", заяви Зеленски при откриването на международна кримска конференция. Това ще възстанови закона и реда в света, каза държавният глава на нападната държава. С онлайн срещата на върха Украйна иска да мобилизира международна подкрепа за връщането на черноморския полуостров Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г.

Германия обеща помощ за 500 млн. евро

Германският канцлер Олаф Шолц обяви нови големи оръжейни доставки за Украйна по време на конференцията в Крим. Наред с другото, Киев ще получи още три системи за противовъздушна отбрана IRIS-T и десетина бронирани ремонтни машини, както потвърди говорител на правителството. Според медийните публикации общата стойност на отбранителното оборудване е значително над 500 млн. евро. Парите все още трябва да бъдат отпуснати от бюджетната комисия. Според говорителя Киев ще получи и 20 гранатомета, монтирани на пикапи, и прецизни боеприпаси. Оръжията трябва да бъдат доставени „в значителната им степен през 2023 г.", а „някои значително по-рано". 

Според вътрешен източник САЩ искат да предоставят на Украйна допълнителна военна помощ в размер на 3 млрд. долара. Според правителствени източници тази помощ може да бъде обявена още в сряда. Това ще бъде най-големият подобен пакет от САЩ след руската инвазия преди шест месеца.

Влак за царевица пристигна в Рощок

Първият влак с 1200 тона царевица от Украйна беше разтоварен на зърнения терминал в Рощок във вторник. „Това е тестови влак. Ще последват още четири", каза ръководителят на терминала GTR Якоб Лубих. Фуражната царевица е претоварена на украинско-полската граница и след това е докарана до Рощок през Полша с товарен влак на DB Cargo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ой, ой, братавчед мой в Донецк живее, сказал что просрался кагда укеаинци ударили па административна сграда где офис на пушилин. Ну как ето произашло? Нам по телевизию сказали, че здесь С400 е затворил небето, а что станало? И как украинци так далеко биют? В Донецк сейчас само баби останали...конечно и хората на пушилин, но повечето избегали. А мой друг Серьога, който е на фронте сказал, че ситуация очень плахая, бялата када и пера, которая обещали вече не мотивация, каждий день груз 200 и 300!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС точно това е тънкия момент, който доказва че удара е направен от руснаците... найнвероятно търсят провокация пак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 1 година
До: vaskoddБлагодаря Ви, в бързината щяхме да направим геополитическа каша голяма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
vaskodd
преди 1 година
Автора да коригира коментара под заглавието - "поредни взривове в турски склад за боеприпаси". Да не въвличаме Турция във войната :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... ама ликвидираха 100 вагнеровци самонастанили се в цивилна инфраструктура ... :))) ... и сега ликвидират разни неукраинци самонастанили се в украинска цивилна инфраструктура ... И Херсон ще бъде украински , и танкове ще получат , и самальоти и още HIMARS , и въобще достатъчно оръжие за водене на интензивен военен конфликт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 13
Р?мператоръ
преди 1 година
А наркомaнчето си влиза в ролята на комик. То се отказа от атака към Херсон (тоест генералите му го отказаха), ама иначе напира към Крим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 12
Р?мператоръ
преди 1 година
"Наред с други неща, ударена е административната сграда на сепаратисткия лидер Денис Пушилин" - тия "други неща" са ХОТЕЛ и ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР. Очевидно когато уkpонaцистите нанасят удари по цивилна инфраструктура, никой не се възмущава !!! А Германия с тоя подарък от три танка, направо ще обърне руснаците в бягство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
С това име Пуши лин къде е тръгнал и тоя..Има да гърми край него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
Импeраторът
преди 1 година
Хората в Русия не са с Путин и Ко - запомнете го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още