IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горещото лято в Европа подобри рекорди

Август е бил най-горещият в историята на Европа

19:30 | 08.09.22 г.
Европа е преживяла и най-тежката суша от 500 г. насам. Снимка: Bloomberg LP
Европа е преживяла и най-тежката суша от 500 г. насам. Снимка: Bloomberg LP

Това лято е било най-горещото в историята на Европа, сочат данни от европейска програма за сателитно наблюдение, цитирани от ВВС.

Поредицата от крайни горещи вълни и продължителна суша през юни, юли и август е подобрила предишните най-високи температури.

Службата за климатични промени „Коперник“ съобщи, че според данните август в Европа е бил най-горещият в историята със „значителен марж“.

В световен план август е бил на трето място сред най-горещите месеци в историята, съобщават още изследователите.

Съобщението за подобрения температурен рекорд в Европа едва ли е изненада за някой, който е преживял големите горещини на Стария континент това лято.

По данни на „Коперник“ тази година е поставила нов рекорд както за лятото, така и за месец август.

Лятото е било с 0,4 градуса по Целзий по-горещо от предишния рекорд, поставен едва през миналата година.

Август е бил с цели 0,8 градуса по Целзий по-топъл спрямо същия месец на 2018 г.

„Интензивните поредици от горещи вълни в Европа в съчетание с необичайно сухо време, доведоха до лято на крайностите с рекорди от гледна точка на температура, суша и пожари в много части от Европа, засягащи обществото и природата по различни начини“, коментира Фрея Вамборг, старши изследовател в Службата за климатични промени „Коперник“.

„Данните показват, че в Европа сме имали рекордни температури не само през август, а през цялото лято, като предишният летен рекорд беше само на една година“, допълва Вамборг.

Във Великобритания температурите достигнаха нов връх от 40,3 градуса по Целзий, отчетен в Конингсбай на 19 юли. Това е значителен ръст спрямо предишния рекорд от 38,7 градуса по Целзий през 2019 г.

Такива крайности са отчетени и в много други страни, като 64 различни области на Франция са отчели рекордни върхове, а температурите в Португалия са достигнали 47 градуса по Целзий през юли.

Европа е преживяла и най-тежката суша от 500 години насам. По света високите температури през август се запазиха повсеместно, а сушата засегна и Китай.

Но картината не е еднородна – в много райони бяха регистрирани значителни валежи, които предизвикаха наводнения.

Най-скоро в Пакистан по-влажното от средното равнище време предизвиква огромни наводнения, водещи до загуба на човешки животи и недвижима собственост.

Сателитните данни показват по-влажно от средното равнище време и над по-голямата част от Скандинавския полуостров и части от Южна и Югоизточна Европа, където гръмотевични бури донесоха силни ветрове и дъждове.

Климатолози твърдят, че както крайните горещини, така и валежите трябва да се очакват в затоплящ се климат, където емисиите парникови газове от човешки дейности са повишили температурите с над 1,1 градуса по Целзий към момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още