fallback

Канадската централна банка постави целеви маркери за бъдещото движение на лихвите

Разходите по заемите ще трябва да се повишат допълнително предвид перспективите за инфлацията, повтори заместник-управителят на регулатора Каролин Роджърс

21:45 | 08.09.22 г.
Автор - снимка
Създател

Канадската централна банка представи ключови маркери, които ще наблюдава, докато обмисля до какво ниво ще трябва да повиши разходите по заеми на фона на ускорената инфлация и ценовия натиск, съобщава Bloomberg.

Заместник-управителят Каролин Роджърс заяви в четвъртък, че служителите на регулатора ще следят отблизо динамиката при потреблението, глобалните прекъсвания на предлагането и мерките срещу инфлацията, когато лихвените проценти достигнат ниво, което активно ще започне да забавя икономическия растеж.

„Основният ни фокус ще бъде в това да преценим как паричната политика работи за забавяне на търсенето, колко бързо се решават предизвикателствата при предлагането и най-важното - как реагират както инфлацията, така и инфлационните очаквания“, изтъква Роджърс.

Във втората си реч, откакто пое втория по важност пост в регулатора, Роджърс повтори, че разходите по заемите ще трябва да се повишат допълнително предвид перспективите за инфлацията. Тя също така отбеляза, че силното потребление и бизнес инвестициите, както и затегнатите пазари на труда са доказателство, че канадската икономика продължава да прегрява.

Основният импулс на ценовия натиск в Канада продължава. Източник: Канадска статистическа служба

„Тъй като сме в период на прекомерно търсене, имаме нужда от период на по-бавен растеж, за да балансираме нещата и да върнем търсенето в съответствие с предлагането“, изтъква още Роджърс.

Коментарите, направени ден след като банката увеличи лихвения си процент със 75 базисни пункта, очертават ключови съображения за служителите ѝ, тъй като те продължават един от най-агресивните си цикли на покачване на лихвите досега. Базовите разходи по заеми сега достигат 3,25%, след като се задържаха на извънредно пандемично ниско ниво от 0,25% до март.

Роджърс каза, че банката ще следи основните показатели за инфлацията и резултатите от проучването относно очакванията, за да прецени колко „широк и вкоренен е ценовият натиск“.

По думите ѝ служителите на регулатора очакват потреблението на стоки и услуги да се забави, като спестяванията, натрупани от канадците по време на пандемията, представляват „риск потребителските разходи да имат по-голяма инерция, отколкото очакваме“.

Увеличението от 75 базисни пункта в сряда оставя Канада с най-високия лихвен процент от 2008 г. насам и повишава разходите по заеми до ниво, което централната банка смята, че ще започне активно да охлажда икономиката на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още