IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската централна банка постави целеви маркери за бъдещото движение на лихвите

Разходите по заемите ще трябва да се повишат допълнително предвид перспективите за инфлацията, повтори заместник-управителят на регулатора Каролин Роджърс

21:45 | 08.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Заместник-управителят на Канадската централна банка Каролин Роджърс. Снимка: Bloomberg L.P.
Заместник-управителят на Канадската централна банка Каролин Роджърс. Снимка: Bloomberg L.P.

Канадската централна банка представи ключови маркери, които ще наблюдава, докато обмисля до какво ниво ще трябва да повиши разходите по заеми на фона на ускорената инфлация и ценовия натиск, съобщава Bloomberg.

Заместник-управителят Каролин Роджърс заяви в четвъртък, че служителите на регулатора ще следят отблизо динамиката при потреблението, глобалните прекъсвания на предлагането и мерките срещу инфлацията, когато лихвените проценти достигнат ниво, което активно ще започне да забавя икономическия растеж.

„Основният ни фокус ще бъде в това да преценим как паричната политика работи за забавяне на търсенето, колко бързо се решават предизвикателствата при предлагането и най-важното - как реагират както инфлацията, така и инфлационните очаквания“, изтъква Роджърс.

Във втората си реч, откакто пое втория по важност пост в регулатора, Роджърс повтори, че разходите по заемите ще трябва да се повишат допълнително предвид перспективите за инфлацията. Тя също така отбеляза, че силното потребление и бизнес инвестициите, както и затегнатите пазари на труда са доказателство, че канадската икономика продължава да прегрява.

Основният импулс на ценовия натиск в Канада продължава. Източник: Канадска статистическа служба Основният импулс на ценовия натиск в Канада продължава. Източник: Канадска статистическа служба

„Тъй като сме в период на прекомерно търсене, имаме нужда от период на по-бавен растеж, за да балансираме нещата и да върнем търсенето в съответствие с предлагането“, изтъква още Роджърс.

Коментарите, направени ден след като банката увеличи лихвения си процент със 75 базисни пункта, очертават ключови съображения за служителите ѝ, тъй като те продължават един от най-агресивните си цикли на покачване на лихвите досега. Базовите разходи по заеми сега достигат 3,25%, след като се задържаха на извънредно пандемично ниско ниво от 0,25% до март.

Роджърс каза, че банката ще следи основните показатели за инфлацията и резултатите от проучването относно очакванията, за да прецени колко „широк и вкоренен е ценовият натиск“.

По думите ѝ служителите на регулатора очакват потреблението на стоки и услуги да се забави, като спестяванията, натрупани от канадците по време на пандемията, представляват „риск потребителските разходи да имат по-голяма инерция, отколкото очакваме“.

Увеличението от 75 базисни пункта в сряда оставя Канада с най-високия лихвен процент от 2008 г. насам и повишава разходите по заеми до ниво, което централната банка смята, че ще започне активно да охлажда икономиката на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още