fallback

Русия може да мобилизира до 1 млн. резервисти

САЩ и Великобритания се съмняват в качеството на свиканите бойци, Русия може да има и логистични проблеми със свикването им 

06:59 | 23.09.22 г. 6
Автор - снимка
Създател

Мобилизацията в Русия е в ход. На Запад има съмнения относно качеството на бъдещите бойци. Кремъл омаловажава броя на руснаците, които бягат от проекта. Външните министри на враждуващите страни се срещнаха в Съвета за сигурност на ООН, а в Германия национализира още един газов вносител. 211-ият ден от войната накратко.

Загинали при обстрел на сепаратисткия център в Донецк

Дебатът за руската мобилизация измести на заден план боевете в Украйна, но те продължават. В крепостта на сепаратистите в източната част на Украйна - Донецк, най-малко шестима души бяха убити от артилерийски огън. Шестима души са ранени, съобщи в Telegram ръководителят на градската администрация на Донецк Алексей Кулемсин. 48-годишният обвинява украинската армия за обстрела. 

Украинският губернатор на региона Олександър Старух на свой ред обвини руските военни в Telegram, че са обстрелвали град Запорожие. Той обаче не дава подробности за щетите и жертвите. Освен това украинските военни твърдят, че са свалили два руски безпилотни самолета и боен хеликоптер Ми-24 край град Костромка. Костромка се намира в Херсонска област, където украинските войски наскоро започнаха контраофанзива.

Твърди се, че Русия е мобилизирала и арестувани на протестите

Ден след обявяването на частичната мобилизация тя продължава да бъде централна тема около руската инвазия в Украйна. Още в навечерието хиляди руснаци излязоха на протест по улиците срещу наборната военна служба на младите мъже и обявената мярка. Има повече от хиляда ареста. Според някои активисти за граждански права някои от арестуваните са получили документите си за военна повинност още в полицейския участък.

Американците и британците се съмняват в качеството на резервистите

На Запад има сериозни съмнения относно ефективността на призованите от Русия резервисти. „Русия вероятно ще се сблъска с логистични и административни предизвикателства дори при събирането на 300 000 войници", заяви британското министерство на отбраната, позовавайки се на разузнавателни данни. 

Новоназначените военнослужещи обаче „едва ли ще бъдат готови за бойни действия в продължение на месеци". Американският мозъчен тръст Institute for the Study of War е на подобно мнение. Той твърди, че има противоречиви данни за степента, в която руските резервисти се подготвят за изпращането си на терен в рамките на частичната мобилизация. Предполага се, че голяма част от тях по принцип са доста зле обучени и не получават никакво опреснително обучение.

Русия може да свика до 1 млн. резервисти

Съществуват обаче и съмнения относно броя на споменатите резервисти. Интернет порталът на вестник „Новая газета", който междувременно е спрян в Русия, пише, че президентът Владимир Путин е дал на Министерството на отбраната свобода на действие да мобилизира до един милион души. Това се посочва в точка 7 от указа на Путин от сряда. Тази точка липсва в публикацията и е класифицирана като "Само за служебно ползване". 

Вестникът, който работи в изгнание, се позовава в материала си на предполагаеми източници от руската президентска канцелария. Кремъл незабавно опроверга статията. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков я нарече лъжа, съобщават руските агенции.

Все повече руснаци искат да заминат за Финландия

Спори се също така дали много хора са напуснали Русия или поне са се опитали да го направят, или не. Руската президентска канцелария определи съобщенията за масово напускане на страната от руски мъже след частичната мобилизация като преувеличени. Още предишния ден имаше многобройни съобщения за руснаци, които се опитват да напуснат страната със самолет или кола. Желани дестинации са Турция, Финландия и някои бивши съветски републики, за които не се изисква виза. 

В Луганск продължава подготовката за провеждането на референдум за присъединяването към Русия. Снимка: EPA/STRINGER

Граничният трафик в югоизточната част на Финландия се е увеличил и е по-натоварен от обикновено, потвърди граничната охрана в региона. Според ръководителя на отдела за международни отношения във финландската гранична охрана Мати Питкянити в сряда границата са пресекли общо 4824 руснаци. В същия ден на предходната седмица броят им е бил 3133. Преди това Граничната охрана опроверга съобщенията от социалните медии, че на руско-финландската граница има 35-километрови задръствания.

Държавите от ЕС не са склонни да приемат руски дезертьори

Европейската комисия се затруднява да намери обща позиция между държавите членки по въпроса за руснаците, които искат да напуснат страната. Говорителят на ЕК Петер Стано обаче обясни, че страните от ЕС трябва да вземат решения по молбите за влизане на руснаци за всеки отделен случай, като вземат предвид основните права и правото на убежище. Коментирайки съобщенията за нарастващ брой на заминаващите, Стано заяви, че половин милион руснаци са напуснали родината си от началото на руската инвазия през февруари. 

Чешкият външен министър Ян Липавски обаче вече отхвърли идеята. Тези, които не желаят да изпълняват задълженията си към собствената си държава, все още не отговарят на условията за издаване на хуманитарна виза. Скептични изказвания направи и ръководителят на финландското правителство Сана Марин. „Волята на правителството е много ясна, ние смятаме, че руският туризъм трябва да бъде спрян, както и минаването през Финландия", каза тя. Страната ѝ обмисля ограничения за влизане на руски граждани.

Петролът и диамантите могат да бъдат подложени на санкции

На европейско равнище се подготвят и допълнителни санкции срещу Русия в резултат на обявената частична мобилизация. За това се договориха министрите на външните работи на 27-те държави членки на ЕС на неофициална среща в рамките на Конференцията на държавните и правителствените ръководители на ООН в Ню Йорк. 

„Ще разгледаме нови ограничителни мерки, ще ги приемем", заяви пред журналисти след срещата ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел. Санкциите могат да включват ограничаване на цените на руския петрол. Дипломати от Брюксел потвърдиха, че се обсъжда и ембарго върху диамантите. Въпреки това Унгария остава най-големият фактор на несигурност: според информация в медиите ръководителят на правителството Виктор Орбан настоява за отмяна на всички санкции на ЕС срещу Русия до края на годината.

Лавров и Кулеба в дуел в Съвета за сигурност на ООН

На други места се говореше не само за Русия, но и с нея: в Съвета за сигурност на ООН. Това обаче се оказа малко по-различно от очакваното. Така например руският външен министър Сергей Лавров първоначално закъсня за речта си. След това той отправи сериозни обвинения срещу Украйна и обвини Запада, че се намесва пряко във войната, като доставя оръжия и оказва друга подкрепа на Киев. Веднага след речта си руският външен министър отново изчезна, а през останалото време го заместваше заместникът му Сергей Вершинин.

Руският външен министър Сергей Лавров по време на заседанието на ООН. Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Това му донесе подигравки от страна на украинския му колега Дмитрий Кулеба: „Днес забелязах, че руските дипломати бягат също като руските войници“. Той обвини Москва в сериозни военни престъпления и предупреди, че Русия не може да спечели войната. Главните дипломати на САЩ, Германия и други западни държави изразиха подобни мнения. Министрите на външните работи на Украйна и Русия се срещнаха за първи път от началото на войната в най-мощния орган на ООН в Ню Йорк.

Ръководителят на МААЕ преговаря за безопасна зона около атомната електроцентрала в Запорожие

На други места също се правят опити двете враждуващи страни да седнат на една маса. Според директора Рафаел Гроси Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е започнала „реални преговори" с Русия и Украйна за създаване на безопасна зона за авариралата Запорожка атомна електроцентрала. Той се е срещнал с двамата външни министри в рамките на общите дебати на Общото събрание на ООН, каза Гроси пред репортери в Ню Йорк. „Колелата са задвижени“, каза той. 

Германия национализира SEFE

Германия продължава да се бори с икономическите последици от руската инвазия. След като най-важният германски вносител на газ Uniper беше национализиран, сега и Securing Energy for Europe (SEFE) - бившият Gazprom Germania - също ще бъде поет от държавата. Берлинският вносител на газ е дъщерно дружество на „Газпром" и вече е под попечителство на федералното правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:14 | 23.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още