IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският външен министър Сергей Лавров е напуснал заседанието на Съвета за сигурност на ООН

Лавров е защитил военните действия в Украйна и не е изчакал останалите речи, в които Русия е обвинявана във военни престъпления

21:00 | 22.09.22 г. 7
Руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: Bloomberg LP
Руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: Bloomberg LP

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров е напуснал заседанието на Съвета за сигурност на ООН, на което САЩ и съюзниците им са критикували правителството на президента Владимир Путин за нахлуването в Украйна.

Това е остра демонстрация на разделението, предизвикано от войната, пише Bloomberg.

Лавров пристигна на срещата със закъснение, изнесе речта си и си тръгна, след като тя приключи, като не остана за речите, в които Русия беше обвинена във военни престъпления и нарушаване на Устава на ООН.

По думите му Западът е принудил Русия да започне т. нар. „специална военна операция“, за да защити собствената си сигурност.

Русия получи известна подкрепа от Китай на срещата.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш коментира, че конфликтът е „засилил тройна криза на храните, енергията и финансите“.

Лавров, върховният представител на Русия в Общото събрание на ООН, защити нахлуването в Украйна. Той повтори твърдението на Кремъл, че това, което той нарича „специална военна операция“, е „неизбежно“, тъй като САЩ и техните съюзници се стремят да използват Украйна като „база за създаване и реализиране на заплахи за руската сигурност“. И Украйна, и Западът отхвърлят тези обвинения.

„Не съм изненадан, че той напусна залата“, коментира външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли по време на сесията. „Не мисля, че г-н Лавров иска да чуе колективното осъждане на този Съвет“, допълни той.

Русия се затруднява да мобилизира подкрепа извън Съвета за сигурност. Общото събрание гласува със 101 за срещу 7 против и 19 въздържали се, за да позволи на украинския президент Володимир Зеленски да говори чрез видео връзка тази седмица.

Генералният секретар Гутериш коментира още, че е „дълбоко обезпокоен от съобщенията за планове за организиране на т.нар. референдуми в райони на Украйна, които в момента не са под контрола на правителството“. „Всяко анексиране на територия на държава от друга държава в резултат на заплаха или използване на сила е нарушение на Хартата на ООН и на международното право“, посочи той пред Съвета за сигурност.

Прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан каза, че виновните за военни престъпления или други злоупотреби в Украйна трябва да бъдат изправени пред правосъдието. „Това е момент, в който трябва колективно да демонстрираме – с действия, не с думи – че законът има смисъл“, каза Хан.

НАТО междувременно призова светът да не признава насрочените  референдуми в Донецка, Луканска, Запорожка и Херсонска област в Украйна.

„Осъждаме най-решително намеренията за свикване на т. нар. "референдуми" за присъединяване към Руската федерация на украинските области, частично контролирани от руските военни“, посочва се в изявление на Североатлантическия съвет, предава БТА.

Допълва се, че според резолюция на Общото събрание на ООН от 2 март 2022 г. нито едно завземане на територия в резултат на заплаха или използване на сила няма да бъде признато за законно.

„Съюзниците не признават и никога няма да признаят незаконното анексиране на Крим от Русия. Фиктивните референдуми в посочените области   нямат легитимност и ще представляват грубо нарушение на Устава на ООН. Съюзниците от НАТО няма да признаят незаконното анексиране на тези области. Тези земи са Украйна. Призоваваме всички държави да отхвърлят явните опити на Русия за завладяване на територии“, пише в текста.

Държавите от НАТО допълват, че тези решения на Русия, както и обявената частична мобилизация, са допълнителна ескалация на войната срещу Украйна. НАТО отхвърля изказванията, свързани с употребата на ядрено оръжие, като ги определя като безотговорни. „Русия носи пълната отговорност за войната, за огромните страдания, които тя носи за украинския народ, както и за цената, включително за руския народ“, допълват от НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 22.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 13 rate down comment 11
GiRo
преди 1 година
"Руският външен министър Сергей Лавров е напуснал заседанието на Съвета за сигурност на ООН" - А кой въобще го е пуснал там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 14
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Митя, тупой тpoль, если ти не понял, мьi в етот войни агрессор, кто хочет чужда земля. И поетаму весь цивилизований мир мрази ни, патаму что от нас только зло идет, на свет ничего хорошое не допринесли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 38
Р?мператоръ
преди 1 година
"Общото събрание гласува със 101 за срещу 7 против и 19 въздържали се..." - а останалите 66 държави? Как гласуваха? И защо Лавров да стои и да слуша лъжите на укрoпитеците и кукловодите им? Като говориха за "военни престъпления" някой спомена ли обстрелите на пазарите в Донецк и Мариуполь, където бяха избити десетки мирни хора, включително деца? Или на yкропитeците им е позволено да убиват цивилни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 28
valentino29
преди 1 година
Нормално ,на кой му се слушат глупости!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 28
valentino29
преди 1 година
Нормално ,на кой му се случат глупости!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
doba
преди 1 година
Жега, .. през септември...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 16
earth1225
преди 1 година
Попрекалил е с ботокса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още