IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън обявява нови санкции срещу Иран

Длъжностните лица от диктатурата на аятоласите трябва да бъдат подведени под отговорност, заяви президентът

09:28 | 04.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Протестите срещу режима в Иран продължават. Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg
Протестите срещу режима в Иран продължават. Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg

Във връзка с бруталните репресии на иранските сили за сигурност срещу антиправителствени демонстранти президентът на САЩ Джо Байдън изтъкна възможността за санкции срещу отговорните лица. Тази седмица правителството на САЩ ще обяви наказателни мерки срещу онези, които използват насилие срещу мирни демонстранти, обяви Байдън в писмено изявление в понеделник.

„Ще продължим да държим иранските служители отговорни и да подкрепяме правото на иранците да протестират свободно“. Байдън заяви, че е „много обезпокоен" от съобщенията за все по-жестоки репресии срещу мирни протестиращи в Иран, предава DPA. 

Според съобщения в местните медии в понеделник вечерта в университета „Шариф" в иранската столица Техеран силите за сигурност са използвали сила срещу студенти, които протестират срещу репресивната ислямска система. Протестите бяха предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини в средата на септември.

Моралната полиция е арестувала младата жена заради предполагаемото ѝ „неислямско облекло". Какво се е случило с Амини след това, не е ясно. Тя изпада в кома и почина в болница на 16 септември. Критиците обвиняват моралната полиция, че е използвала сила; полицията отхвърля това.

След смъртта на жената хиляди хора протестират в цялата страна срещу репресивния курс на правителството и задължителното носене на забрадки. След казуса правителството на САЩ вече бе наложило санкции на иранската нравствена полиция и на високопоставени служители в областта на сигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още