fallback

Взривове в Киев, след като Путин обвини Украйна за нападението на моста към Крим

Това е първият удар по украинската столица от месеци насам, във всички райони в Украйна е обявена въздушна тревога

10:07 | 10.10.22 г. 36
Автор - снимка
Създател

В понеделник рано сутринта в центъра на Киев избухнаха експлозии, а в цяла Украйна бе обявена въздушна тревога - два дни след нападението срещу ключов мост към Крим, за което руският президент Владимир Путин обвини Украйна. 

В централния район на Киев са регистрирани няколко взрива и службите реагират, съобщи кметът Виталий Кличко в изявление във Facebook. Руските сили продължиха ракетната атака срещу южния град Запорожие, като повредиха жилищна сграда, съобщиха местните власти в Telegram, цитирани от Bloomberg. 

Съобщения за експлозии има и в Одеса, град Днепър, както и в Лвов – в крайния запад на Украйна.

Карта на ударите по Украйна от 10 октомври.

Властите призоваха жителите да се подслонят, а тези, които живеят в предградията, бяха помолени да не пътуват до столицата.

"Тревогата за въздушно нападение продължава в цяла Украйна. Има ракетни нападения. За съжаление има смъртни случаи и наранявания. Моля, не напускайте убежищата си. Погрижете се за себе си и за близките си", пише украинският президент Володимир Зеленски в канала си в Telegram. 

Съветникът на украинския министър на вътрешните работи Антон Геращенко съобщи за прекъсвания на електрозахранването в Киевска област, както и за прекъсвания на електрозахранването в някои райони на Лвов и Тернопол.

"Една от ракетите падна близо до паметника на Грушевски на улица "Владимир". Спасителите работят", каза Геращенко. Улица "Владимир" се намира в самия център на Киев. Посланикът на ЕС в Украйна Мати Маасикас публикува в Twitter снимка, на която се виждат размерите на разрушенията в близост до парка "Шевченко". По-късно Геращенко съобщи за 5 убити и 12 ранени. 

В неделя бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви: "Всички доклади и заключения са направени. Отговорът на Русия на това престъпление може да бъде само прякото унищожаване на терористите". Той направи коментара в интервю за прокремълската журналистка Надана Фридрихсон. "Това очакват гражданите на Русия", заяви той преди насроченото за този понеделник заседание на Съвета за сигурност, което Путин ще председателства.

В събота сутринта експлозия разтърси 19-километровия мост, свързващ Русия и черноморския полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г. Около седем месеца и половина след началото на руската война срещу Украйна стратегически важната и символична постройка е сериозно повредена. По официална информация от Москва са загинали трима души.

Ракетен удар по Киев. Снимка: Twitter Това е първият удар по украинската столица от месеци насам, като във всички региони, с изключение на окупирания Крим, е обявена въздушна тревога. Ударът е факт, след като Путин обвини украинските сили, че са извършили атентат, който е нарушил целостта на моста, свързващ полуострова с руската суша. 

Украйна не е поела официално отговорност за взрива на оценения на 18 млрд. долара мост, който трябваше да символизира трайността на по-ранното заграбване на украински земи от Русия, въпреки че отбеляза експлозията в рамките на няколко часа с нова пощенска марка.

Простиращ се на 19 км през Керченския проток, мостът е мегаломански проект на Путин, който го откри през 2018 г., като премина по него с камион, а след това подкара и влак.

По данни на Валерий Федорович Залужний, главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна, от сутринта по Украйна са изстреляни 75 ракети, като 41 са били свалени от противовъздушната отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 10.10.22 г.
fallback
Още от Свят виж още