IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин обвини Украйна за взрива на Кримския мост  

В Запорожие руски ракети удариха жилищен комплекс, а Германия ще помогне на руските военни със зимни пакети

06:43 | 10.10.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Путин след заседанието на Следствения комитет на Руската федерация. Снимка: ЕРА
Путин след заседанието на Следствения комитет на Руската федерация. Снимка: ЕРА

Тази неделя е преди всичко денят след това: денят след експлозията на Кримския мост. Сега Путин обвинява за взрива украинските тайни служби. Самият мост е силно повреден, но движението на железопътни и автомобилни превозни средства все още е възможно. Освен това Германия подготвя зимен пакет, а известен икономист предупреждава Путин. В Запорожие, според Зеленски и Киев, руските ракети са ударили жилищна сграда.

Путин обвинява Украйна в нападението срещу моста

За руския президент Владимир Путин няма съмнение кой стои зад експлозията на Кримския мост, който той лично откри през 2018 г. „Няма съмнение", че отговорна е украинската тайна служба СБУ, цитират го руски медии. „Извършителите, изпълнителите и поръчителите са украинските тайни служби". И още: „Това е терористичен акт, насочен към разрушаване на критичната гражданска инфраструктура на Руската федерация“.  

По време на срещата ръководителят на Следствената служба Александър Бастрикин допълни още, че в този терористичен акт са участвали и руски граждани и чужди държави.

По негови данни камионът, който се взриви в събота сутринта на Кримския мост е минал през България, Грузия, Армения, Северна Осетия и през Краснодарския край. С помощта на Федералната служба за сигурност (ФСБ) са установени шофьорите и лица, които са били на територията на Русия, и които вероятно са съпричастни към организирането на този терористичен акт. По случая е възбудено дело по текстовете, касаещи тероризъм в руския Наказателен кодекс.

За разлика от него от Украйна идват противоречиви изявления. Президентът Володимир Зеленски не казва нищо за авторството, докато неговият съветник Михайло Подоляк се позовава на Русия. „Струва си да се отбележи, че според всички данни взривеният камион е навлязъл в моста от руската страна", каза той пред онлайн изданието „Украинска правда". По-рано обаче Подоляк звучеше малко по-различно. В Twitter той се радваше: „Всичко незаконно трябва да бъде унищожено, всичко откраднато трябва да бъде върнато на Украйна". В края на краищата Русия също предполага, че някой от тях е участвал в атаката, както заяви Александър Бастрикин, ръководител на разследващата агенция. Шофьорът на взривения камион например е бил местен жител.

Кримският мост отново е в експлоатация, а влаковете се движат по разписание

Остава открит въпросът колко сериозно е бил повреден Кримският мост. Британските тайни служби предполагат, че при всички случаи капацитетът е засегнат. Две от четирите платна са се срутили на дължина 250 метра. Другите две платна обаче вероятно ще бъдат отново използвани, се казва в ежедневната информация на британското министерство на отбраната за войната в Украйна. Това, което руснаците потвърдиха, беше, че според тях движението на автомобили и влакове по моста е възобновено. Според доклада в неделя пътническите влакове на дълги разстояния между Русия и Крим са се движили "по обичайното разписание".

Германия помага на Украйна със зимен пакет

Междувременно германското правителство работи по нов пакет от помощи за украинските войници. Пакетът включва 100 000 топли долни якета и други зимни дрехи, 100 отопляеми палатки, стотици мобилни генератори за ток и палети с храна, съобщава Der Spiegel. Цената е 11 милиона евро. Колкото и да е добре дошла доставката, украинците биха били още по-доволни да получат бойни танкове, произведени в Германия.

Икономист предупреждава за демографска катастрофа в Русия

Докато Кримският мост е на първите страници на вестниците, един руски икономист от Калифорния се изказва открито - с предупреждение към Путин. Русия ще понася последиците от частичната мобилизация в продължение на години, казва Олег Ицхоки от Калифорнийския университет в Лос Анджелис пред Der Spiegel. В армията ще постъпват предимно мъже на възраст между 20 и 35 години. 

„Това е поколение, което вече е доста малко", казва московчанинът. Поради срива на ражданията в началото на 90-те години на миналия век то вече включва само половината от мъжете в сравнение със следващата по-висока възрастова група. Той се опасява от „демографска катастрофа". Също така, защото предполага, че 60-70% от сега записаните войници ще загинат или ще бъдат ранени в бой.

Дванадесет загинали при руска атака в Запорожие

Междувременно войната продължава. При нощна руска ракетна атака в Запорожие загинаха 12 души, а 49 са ранени, включително 6 деца. Президентът Зеленски публикува снимки на силно разрушени високи блогове в канала си в Telegram. Той говори за „абсолютното зло". „Терористите" ще бъдат подведени под отговорност - от лицето, което е дало заповедта, до извършителите. Според украински военни източници руските войски са изстреляли най-малко 12 ракети по жилищните сгради. Няма потвърждение за това от руска страна.

Какво ще бъде важно в понеделник

Кремъл обяви, че Путин ще се срещне със Съвета за национална сигурност на Русия този понеделник. Там може да се обсъди реакцията на нападението срещу Кримския мост.

Освен това Общото събрание на ООН ще започне вечерта (българско време) с консултации относно неотдавнашното анексиране на части от Украйна от Русия в нарушение на международното право. В края на заседанието в Ню Йорк, което може да продължи до сряда поради големия брой оратори, се очаква най-големият орган на ООН със 193 държави членки да гласува резолюция, осъждаща Москва.

Междувременно Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще връчи десетата си награда за права на човека в 13,30 ч. Тази година сред номинираните са руският опозиционен активист Владимир Кара-Мурза и украинското сдружение "Коалиция 5 AM", което се занимава с разследване на руски военни престъпления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
КРАЙ- РУСКОТО ЕНЕРГИЙНО ОРЪЖИЕ ГАЗПРОМ Е ПРЕД ФАЛИТ И СИ РАЗПРОДАВА АКЦИИТЕ, а щом това събитие е обвързано пряко с курса на рублата и създава периода й на свободно падане, значи нацистка русия вече НЕ разполага с руско държавно енергийно газово оръжие за изнудване на Европа и ЕС;0 Да им е честито на рашистите. ЕНЕРГИЙНАТА ГАЗОВА СВОБОДА ЗА ЕВРОПА ВЕЧЕ НАСТЪПИ. Да горят в ада дано всички рашисти в кремъл и в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
Руската рубла отслабна в предобедната търговия в Москва днес, понижавайки се до 63 рубли за долар за първи път от почти три месеца заради геополитическите рискове и резкия спад на акциите на "Газпром", предаде Ройтерс.https://***.24chasa.bg/biznes/article/12756566
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
https://***/int-economics/moskovskata-borsa-pusna-na-diskreten-targ-aktsii-na-gazprom-sled-kato-padnaha-s-30.html Московската борса е обявила провеждането на дискретен търг за акции на "Газпром", след като те са паднали с над 20%, съобщи руската държавна агенция ТАСС, позовавайки се на информация от сайта на аукционната платформа.В 10:15 ч. Московската борса е обявила провеждането на дискретен търг за акции на "Газпром" след поевтиняването им, а в 10:45 е оповестено възобновяване на търгуван
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: ZlatoИ да си се прибират към Киев, че от него нищо няма да остане скоро: Multiple large explosions hit center of Ukraines capital Kyiv for first time in months https://***.cnbc.com/2022/10/10/russia-ukraine-live-updates.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
Танковете сега ги произвеждат. Украинците да изчакат малко: Колкото и да е добре дошла доставката, украинците биха били още по-доволни да получат бойни танкове, произведени в Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 1 година
Украинците могат да правят каквото си искат с инфраструктурата на тяхна територия.... Късия да не се меси в работите на чужди държави, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
С всеки ден престъпления в Украйна на РФ ще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още