IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Ако този парламент не излъчи редовно правителство, преминаваме в опасен президентски режим

В Русия може да се стигне до вътрешно противоборство, смята Христо Анастасов

11:52 | 09.10.22 г. 3
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Срещата за създаването на Европейска политическа общност показва, че Европа не се е загубила, че знае къде стои и че има представа кое е добро и зло, а в историята ѝ това винаги е било гаранция за успех. В Русия нагледно виждаме опровержение на твърденията на анализатори, че авторитарни режими в области, които не са свикнали с демокрацията, били по-стабилни, по-дисциплинирани, по-малко корумпирани. В България е изключително притеснително, че този парламент може да не излъчи редовно правителство и тогава преминаваме в един доста опасен президентски режим. И това би било опасно, независимо кой е президент. А особено при този президент, в този момент. Това каза политологът Христо Анастасов, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

На въпроса какво се случва в момента в Русия гостът каза, че става това, което се случва, когато един авторитарен режим започне аватюра, която не е преценена добре и когато е бит по всички фронтове.

На икономическия фронт Русия усеща, но и тепърва ще усеща, че се задъхва от санкциите, заяви Анастасов. "Руснаците недоволстват, но изглежда, че мибилизацията бе последната капка, която преля чашата. И ако това, което виждаме е вярно, защото не можем да знаем какво се случва там и можем да правим само спекулации, но ако е вярно, е възможно да има вътрешно противоборство. Ако го няма сега, ще го има, защото при такова унизително поражение, чисто военно, плюс цялата изолация на Русия в света, няма как да няма разлом между тези, които са стълбовете на управлението". 

"Виждаме втората армия в света, която пред очите ни се разпада, бита от една много мотивирана гражданска армия, която знае защо се бие. Истината е, че украинската армия бие руската толкова успешно и заради въоръжението, което получава от Запада, но тя започна да получава това въоръжение, когато нанесе първата си, неочаквана почти за никого победа - спасяването на Киев, веднага след инвазията на Путин", заяви Анастасов. 

Относно вероятността за употреба на ядрено оръжие политорогът каза: "От всичко, което знаем за Путин и за хората му, никой няма да посмее да пристъпи към такъв армагедон, защото тези хора се страхуват прекалено много за живота си. Това би се променило, ако някои други сили стигнат до бункерите, в които се крият. Но за това е много рано да се говори и да се надяваме, че на този етап няма да имат възможност да предизвикат такъв армагедон". 

Това, което американският президент каза, че светът не е бил по-близо до ядрен армагедон от Карибската криза насам, е важно, защото може да бъде тълкувано от отсрещната страна като: "Не използвайте никакво ядрено оръжие. Ние не ви казваме, че няма да бъде отговорено с ядрено оръжие, дори и на локален ядрен удар". Това би трябвало да е сдържащо. И в случая с характера на Путин и моментното им настроение - може би спасително за всички ни", заяви Анастасов. 

Срещата на 44-те държави в Прага във форума за Европейска политическа общност, която събра всички страни с територия на европейския континент, като изключим Беларус и Русия, е много важна, подчерта Анастасов. "Цялата тази конструкция е много важна. Отначало тя на мнозина изглеждаше не много сериозна и като "бис" на други френски предложения, които са целели през годините да заместят присъединяване към ЕС или да създадат "Европа на две скорости".

"Но Макрон успа да постави така нещата, че да направи една наистина символична плетеница, която излъчва много силни сигнали в момента. Това може да се окаже наистина шедьовъра на неговата противоречива кариера", отбеляза политологът.

Тези сигнали са на първо място за нас, обясни гостът. По думите му символиката на това начинание е много силна, търсена и изградена много внимателно, като се виждат препратки към мястото и времето на началото на Общността за въглища и стомана през 1950 година, която днес е Европейският съюз. "Събирането на тези 44 държави е в Прага, в замъка, който заедно с цялата Прага, носи много страшна и отрицателна, и положителна символика. Това е замъкът, от който е изхвърлен силният човек на демократичното чехословашко правителство през 1948 година от съветски агенти, за да се установи съветската власт. Това е преврата от февруари 1948 година. Това е същият замък, който, пазен от чехословашки войничета, които, въпреки безнадеждността на ситуацията, се втурват срещу съветските танкове и са убити през 1968 година. Това е същият замък, където триумфално влиза, може би най-символната за една по-добра Европа фигура - политическият затворник до скоро, философът, поетът, драматургът Вацлав Хавел. Той влиза вътре като чехословашки президент".

"Това е една много силна среща, много добре изградена като символи. Много е рано да се каже дали ще прерасне в нещо друго, но наистина има заявката да направи няколко много важни неща - да осигури европейска платформа на онези, които все още не могат или които не искат, да са част от Европейския съюз. Това е платформата, която успя да събере, и това само по себе си е страхотен успех, страни и лидери, които не си говорят, които не се събират в една стая. Това е много силно послание".  

Със сигурност това е една разкошна платформа, за да се говори за сигурността на страни, които са в НАТО и които не са в НАТО, от една страна, и между страни, които са в ЕС и които не са в ЕС. Акцентът, който събра тези хора и което обсъждаха те, беше много силен, каза Христо Анастасов.

"Тук целта е много ясна и тя е постигната, независимо как ще продължи от тук нататък този форум. Тя поставя ясна разделителна линия, за пръв път от края на Студената война, къде е доброто и къде е злото. В тези 44 държави има образцови държави, като Скандинавските страни и много лоши момчета, като Орбан, като Ердоган или азербайджанския режим. Виждаме целия облик на Европа, но и посланието - независимо колко бели правиш, ти не си Путин, ти не си откровения агресор, който влиза безнаказано, за да анексира съседни територии или диктаторът Лукашенко, който буквално потапя в кръв собствените си улици". 

В коментара си за ситуацията в България след изборите гостът каза, че е "много притеснително това, което се получава като снимка на настроенията на мнозинството от хората в нашата страна". Притеснителен е процентът на "Възраждане, например. Не може една такава крещяща истерия, повтаряща руските опорки, да има този процент и тези депутати. Това говори много зле за способността на част от хората да различават доброто от злото".

Притеснителен е и фактът, че над 50% са се въздържали от участие в изборите, както и "това, че имаме очевидна завера между президента и шефа на ГЕРБ за сваляне на предишното правителство и договорки между тях, които са очевидни от състава на служебното правителство, които ще прерастнат в някакъв тандем, било в редовно правителство, било, както беше до сега - в служебни правителства, подчерта политологът.

"Притеснително е това, че този парламент може да не излъчи редовно правителство и тогава преминаваме в един доста опасен президентски режим. И това би било опасно, независимо кой е президент. А особено при този президент, в този момент". 

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 09.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 година
резидента е пълен *** и нац. предател - копейка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Alex Silver
преди 1 година
Бре тия еничари все с такива едни мазни, тлъсти муцуни. Май плюскането им идва в повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
Alex Silver
преди 1 година
Опасно? Кво му е опасното? Че няма да могат да ни вкарат в една война, която е против нашите национални интереси. Но еничарите на пиндоляшка копанка са на друго мнение, защото са си майкопродавци по определение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още