IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оръжейната индустрия в Източна Европа отчита най-добрата си година от Студената война

Износът на оръжие и амуниции към Украйна се увеличава, като основната част от доставките са по търговски договори

16:26 | 24.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Оръжейната индустрия в Източна Европа работи с темпове, невиждани от Студената война насам, пише Ройтерс. Компаниите увеличават съществено производството на оръжия, артилерийски снаряди и друго военно оборудване, които се доставят на Украйна.

САЩ и Великобритания са най-големите доставчици на директна военна помощ за Киев, но Полша е на трето място, а Чехия - на девето, сочи проучване на университета в Киел, цитирано от агенцията. Тя отбелязва, че много държави от бившия Варшавски договор смятат помощта за Украйна за въпрос на регионална сигурност.

Конфликтът обаче е и възможност за бизнес за оръжейните компании. Те не само изнасят своята продукция към Украйна, но и получават повече поръчки от националните правителства, които увеличават парите за отбрана. "Имаме реални възможности да навлезем на нови пазари и да увеличим приходите от износа през следващите години", казва Себастиан Хвалек, директор на държавната оръжейна компания на Полша PGZ.

Компанията контролира повече 50 компании, произвеждащи от оръжия и амуниции до дронове и бронирани превозни средства. Компанията доставя оръжия, бронежилетки и амуниции за Украйна. Плановете ѝ са да инвестира 8 млрд. злоти (1,8 млрд. долара) през следващите 10 години за развитие на производството. Това е два пъти повече спрямо предвиденото преди войната в Украйна.

Хвалек коментира, че плановете са в заводите на компанията през 2023 година да бъдат произведени 1000 преносими системи за въздушна защита Piorun, като не всички ще са за Украйна. През тази година са произведени 600, а в миналите години производството е било в рамките на 300-350 годишно.

Други производители също разширяват капацитета си и наемат нови служители, коментират още източници от Полша, Словакия и Чехия.

Чехословакия беше вторият по големина производител на оръжие във Варшавския договор, пише Ройтерс. Днес Чехия даде голяма част от остарялото си оръжие още от съветски времена на Украйна и вижда това като добра възможност да обнови резервите си. Заради износа към Украйна индустрията в страната записва най-добрата си година от 1989 година насам, а компаниите увеличиха работните места и капацитета си.

Оръжейната индустрия в Източна Европа трябваше да се модернизира след разпада на СССР през 1991 година и разширяването на НАТО. Но компаниите все още могат бързо да настроят мощностите и да произведат оборудване, съвместимо със съветските стандарти, коментира анализаторът Сиймон Вецеман от Института по изследване на международния мир в Стокхолм.

В момента те доставят на Украйна амуниции с калибър 152 мм и 122 мм, които не се произвеждат от западните компании. Доставките са под формата на дарения, но много повече - по договори за покупка с украинските власти. Например чешките компании са доставили оръжие за 50 млрд. крони (2,1 млрд. долара) за Украйна и 95% от тези доставки са по търговски договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още