IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лойд Остин: Войната в Украйна насърчава ядрената надпревара

Москва отказва да комуникира с НАТО, докато организацията не спре да помага Украйна с оръжие

15:15 | 21.11.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Войната на Русия в Украйна може да насърчи автократичните режими по света да се стремят към свое ядрено оръжие и да доведе до опасна спирала на ядрено въоръжаване, предупреди американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от Politico. Според него руският президент Владимир Путин може да започне "безотговорно дрънкане с ядрено оръжие", на фона на продължващата война и успехите на украинските военни.

Остин е категоричен, че помощта за Киев трябва да продължи, тъй като е видно, че мирни преговори между двете воюващи държави няма да има скоро. Това е от национален интерес, допълва още той.

Коментарите на Остин за опасността от ядрено въоръжаване идва на фона на заплахите, които Русия отправи на няколко пъти, макар и завоалирани, за използване на тактическо ядрено оръжие в Украйна. Това предизвика серия от телефонни обаждания между европейските държави, САЩ и Русия, за да бъде намалено напрежението, посочва Politico. Междувременно и Северна Корея направи изпитание на междуконтинентална балистична ракета, което върна опасенията, че режимът в Пхенян успява да усъвършенства своите оръжия, способни да носят ядрени бойни глави.

Ядрената сделка с Иран пък е замразена, а според анализатори страната активно работи по своята ядрена програма.

Ако Иран се сдобие с ядрена бомба, това ще накара и другите държави в региона да направят всичко възможно да имат същото, смята републиканецът Джим Риш, който е част от комисията по външни работи в американския Сенат.

Москва отказва да общува с НАТО, докато организацията подкрепя Украйна

И Украйна, и Русия имат своите изисквания да седнат на масата за преговорите. Киев настоява Русия да изведе своите войски от всички окупирани територии, включително и анексирания през 2014 година Крим, да прекрати огъня, да освободи задържани украинци - и военни, и цивилни и да бъде гарантирано изплащането на репарации и търсене на съдебна отговорност за престъпленията в страната.

В Москва нееднократно заявяват, че не смятат да разговарят за нещо различно от своите условия. От началото на октомври руските военни подлагат на усилен обстрел гражданската инфраструктура на Украйна. В резултат на три организирани обстрела, последният от които на 15 ноември, към 50% от енергийната инфраструктура на страната е разрушена. Милиони украинци са без ток, газ и водоснабдяване на прага на зимата.

Един от водещите военни в НАТО - адмирал Роб Бауер, пък разказва, че началникът на Генералния щаб на руската армия ген. Валерий Герасимов отказва да общува с НАТО, докато организацията продължава да подкрепя Украйна с оръжие. През миналата седмица и председателят на Обединения комитет на началник щабовете на американската армия ген. Марк Мили също коментира, че не може да се свърже с руския си колега, когато се е опитал да говори с него за падналите в Полша ракети.

"Вие сте част от проблема", е заявил Герасимов в една от последните си комуникации с Бауер, коментира още адмиралът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: georgi_shumне е Мави... а оня идддиот cyclop !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: georgi_shum: Но щом сме приятели, ще ти кажа аз какво виждам в близко бъдеще в Украйна: постоянно поддържан руски натиск по целия фронт с щадене на живата си сила, обезкървяващо сдържане на опитите на ВСУ да атакуват, бой по инфраструктурата до парализ на държавата, колабс на държавното управление с удар върху логистиката на армията, в края на краищата - йерихонски рев на *света* за спиране на БД и преговори, а там какво ще стане, никой не знае. Путин не е страхлив. Путин е брутален търгаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: georgi_shum: Ти затова ли ме поздрави с "Добре дошъл" тук веднъж преди време, защото сме приятели? Така да бъде, даже и Тодор приемам. Относно другите ти твърдения - с нищо не съм съгласен. Не разбирам, може ли според теб ядрена свръхсила да бъде победена до капитулация в конвенционална война? Ако не, това автоматично изключва и сценарий да бъде наритвана от където и да било. Ако Путин беше страхлив, нямаше да влезе в Украйна. Украйна е само територия, Путин започна война срещу целия Запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 1 година
До: zelka007Ако с khao още не сте се усетил,и тиквата е стария ни приятел Мavi. :) Креативен е и след малко ще ни удари с нещо "мощно" а-Ла " скрита сила Мъдарево".. опс спрятаня сила Путина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 1 година
До: Tikva007Mavi, a.k.a Тодоре, не знам тая "ядрена свръх сила" , може да бъде принудена да капитулира. Но знам, че може и ще бъде наритана като мърсно пссе., от територията на суверенна Украйна. И ако в безсилието си на фронта кремълският гном посмее да натисне копчето - така да бъде! По добре ужасен край, отколкото ужас без край! Но той няма да посмее - понеже си е един страхлив, повярвал в собствените си лъжи Гном! И много добре знае какво ще му се случи лично на него, ако го натисне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: khao... Са търси по старите листчета с опорките какво има и ще ти съчини нещо отвлечено ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Поддръжката на една ядрена бойна глава е доста по-скъпичка от тази на един танк . Рашибозука не може да си поддържа танковете бре баце , ти пишеш за нещо високотехнологично като ядрена бойна глава . Ядрени държави , които в еволюционно-технологическата стълбица са седем етажа над блатните opku , не поддържат повече от 50-60 бойни глави , ти бръщолевиш за 1600 ... :))) ... И изпепеляването и заличаването е основно рaшистка теза , на едноклетъчните от АТАКА и *** ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... 1600 оперативни , значи със старо инфо работя , спаднали са , последно бяха уж 1900 ... :))) ... Силно се съмняваме , че са 1600 ... Гледай танковете , мисли за ядрените бойни глави . Един танк Т-80 струва около $3млн , а това е стар танк !! Т-90 около $5млн ... И крадците на съдомиялни я имат 700 я не в движение ... А сега драги ми Смехурко сметни 6000 ядрени бойни глави по около $30млн едната ... :))) ... За ония хартиените от 1600 до 6000 даже нема да отварям дума ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Драги ми Смехурко ... На хартия мордор разполага с 22000 танка , но според хамерикайнските военни разполага с 3300 в оперативна готовност . От тях е загубила в Украйна досега според различни оценки около умопомрачителните 1300-1400 броя . Пита се в задачата къде са другите до 3300 , дори не питам за хартиените 19000 броя до 22000 ... :))) ... Те взимат от беларус танкове в момента ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: zelka007 сега заради теб, иддиота няма да отговори за какво разработват и трупат ЯО ядрените държави? :D интересно ми беше какво ще измисли :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още