IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лойд Остин: Войната в Украйна насърчава ядрената надпревара

Москва отказва да комуникира с НАТО, докато организацията не спре да помага Украйна с оръжие

15:15 | 21.11.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Войната на Русия в Украйна може да насърчи автократичните режими по света да се стремят към свое ядрено оръжие и да доведе до опасна спирала на ядрено въоръжаване, предупреди американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от Politico. Според него руският президент Владимир Путин може да започне "безотговорно дрънкане с ядрено оръжие", на фона на продължващата война и успехите на украинските военни.

Остин е категоричен, че помощта за Киев трябва да продължи, тъй като е видно, че мирни преговори между двете воюващи държави няма да има скоро. Това е от национален интерес, допълва още той.

Коментарите на Остин за опасността от ядрено въоръжаване идва на фона на заплахите, които Русия отправи на няколко пъти, макар и завоалирани, за използване на тактическо ядрено оръжие в Украйна. Това предизвика серия от телефонни обаждания между европейските държави, САЩ и Русия, за да бъде намалено напрежението, посочва Politico. Междувременно и Северна Корея направи изпитание на междуконтинентална балистична ракета, което върна опасенията, че режимът в Пхенян успява да усъвършенства своите оръжия, способни да носят ядрени бойни глави.

Ядрената сделка с Иран пък е замразена, а според анализатори страната активно работи по своята ядрена програма.

Ако Иран се сдобие с ядрена бомба, това ще накара и другите държави в региона да направят всичко възможно да имат същото, смята републиканецът Джим Риш, който е част от комисията по външни работи в американския Сенат.

Москва отказва да общува с НАТО, докато организацията подкрепя Украйна

И Украйна, и Русия имат своите изисквания да седнат на масата за преговорите. Киев настоява Русия да изведе своите войски от всички окупирани територии, включително и анексирания през 2014 година Крим, да прекрати огъня, да освободи задържани украинци - и военни, и цивилни и да бъде гарантирано изплащането на репарации и търсене на съдебна отговорност за престъпленията в страната.

В Москва нееднократно заявяват, че не смятат да разговарят за нещо различно от своите условия. От началото на октомври руските военни подлагат на усилен обстрел гражданската инфраструктура на Украйна. В резултат на три организирани обстрела, последният от които на 15 ноември, към 50% от енергийната инфраструктура на страната е разрушена. Милиони украинци са без ток, газ и водоснабдяване на прага на зимата.

Един от водещите военни в НАТО - адмирал Роб Бауер, пък разказва, че началникът на Генералния щаб на руската армия ген. Валерий Герасимов отказва да общува с НАТО, докато организацията продължава да подкрепя Украйна с оръжие. През миналата седмица и председателят на Обединения комитет на началник щабовете на американската армия ген. Марк Мили също коментира, че не може да се свърже с руския си колега, когато се е опитал да говори с него за падналите в Полша ракети.

"Вие сте част от проблема", е заявил Герасимов в една от последните си комуникации с Бауер, коментира още адмиралът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Извинявай, не ти отговорих на въпроса, колко според мен от 1900 ЯБГ работят. Ще ти отговоря с въпрос,,знаейки, че е малко невъзпитано, но с извинение за това. Та отговорът ми е следния: Не знам, Буратино. А ти много ли искаш да разбереш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: И само от любов към фактите (професионално изкривяване) - руснаците имат почти 6,000 ядрени заряда в различно състояние на готовност, различна форма и предназначение, от които 1,600 са на бойно дежурство. Последно им ги преброи ген. Остин на изява пред медии. Иначе, ти знаеш там кое-как се прави по зарядите и носителите - нали си от бранша. Аз просто си мисля, че ако състоянието на руската армия беше такова, каквото го описваш, а аз бях ген. Крис Каволи, досега да съм ги терминирал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: В ролята ти на Бърборино тук си свободен като врабче да чуруликаш каквото ти хрумне, или просто каквото ти е приятно. Нито се подписваш срещу нелепиците, които пишеш, нито носиш отговорност някаква пред някого. Сигурен съм, че редовно практикуваш някоя военна компютърна игра и там събираш обилен материал за коментари. Там сигурно вече няколко пъти си смазал Русия. НАТО и американските военни дори на йота не мислят като теб. Следи повече американски източници. Остави ги украинските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Хаххаххааа ... каква свръх сила са бре ... :))) ... Смехурко ... От тия 1900 ядрени бойни глави , дето се твърди че имат , колко според теб работят ?! Гледай танковете , артилерята и бойните хеликоптери в Украйна и екстраполирай ... Я имат 700-800 работещи я не ... Май ги надценявам даже ... Това оръжие иска ежегодна поддръжка и замяна на управляващата електроника ... ЕЖЕГОДНА !!! ... И това не е без пари , вервай ми !!! Плутониевите заряди също !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 айде мааа, два часа те чакаме да отговориш на тия въпроси... липса на интелигентност, може би ? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
Предлагам един въпрос-тест за начална интелигентност: Може ли държава, която е призната за ядрена свръхсила, да бъде победена и доведена до капитулация в конвенционална война? Един джокер, отново във въпрос: за какво разработват и трупат ЯО ядрените държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още