IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските оръжейни заводи не могат да произвеждат нова продукция за Украйна

Ако се приеме предложението на кабинета, помощта за горивата може да е 0,50-0,70 лв., каза икономическият министър

11:12 | 18.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Оръжейните ни заводи няма как да започнат да произвеждат нова продукция, с която страната ни да помогне на Украйна. Помощта ще е на база резервите, които има Министерството на отбраната. Това е, което държавата ни може да отпусне. Това каза пред bTV служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Той коментира темата след гласуваното от Народното събрание решение за предоставяне на военна помощ от България за Украйна. Парламентът възложи на правителството до месец да представи анализ каква военна помощ може да се окаже на Украйна, като тя трябва да е съобразена с възможностите на България. 

„Заводите са натоварени с други поръчки, имат си срокове по договори, които трябва да изпълняват. Няма как те да започнат да произвеждат продукция за нов износ. Ще е абсолютен форсмажор, ако парламентът реши те да спрат да обслужват другите договори и да започнат работа по производството на оръжия за Украйна", каза Стоянов. 

Стоянов допълни, че интересът към продукцията на българския военнопромишлен комплекс е много висок. Много държави покачват бюджетите си за отбрана заради общата нестабилност, посочи министърът като аргумент.

Той потвърди, че за първото полугодие износът на оръжейна продукция за Полша е бил голям, а годишните данни се очакват към март догодина. За около 50 държави се изнася такава продукция, допълни той.

Относно цените на горивата министърът на икономиката припомни, че служебното правителство е предложило и законови промени, при които да има нова отстъпка, но да не се дават пари от бюджета, а да се изземват свръхпечалбите на фирмите за горива. „Ако се приеме предложението ни, помощта за горивата може да е 0,50-0,70 лв.“, каза още служебният министър на икономиката.

Работим по механизма за компенсации, за да се намалят още цените за бизнеса и гражданите. "Средствата за отстъпката от 0,25 лв. за масовите горива бензин и дизел се очаква да приключат в края на ноември или до средата на декември", каза той.

Според него ако се забрани износът на продукти на рафинерията от България, трябва да се увеличат цените на горивата. По думите му в крайна сметка е важно народните представители какво ще приемат, а правителството само предлага.

Тенденцията се обръща и инфлацията спада. Опитваме да затвърдим тези резултати, коментира още Стоянов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Според него ако се забрани износътна продукти на рафинерията от България, трябва да се увеличат цените на горивата. === Ама разбира се, че ще забраним на рафинерията да изнася. Голяма работа, че щели да хвръкнат цените. И без това българиге се разкарват като улави с колите си, вместо да вървят пеша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още