IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво въоръжение може да предостави България на Украйна?

Страната ни няма да бъде оставена сама, ако предостави система за сигурност, каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев

11:16 | 04.11.22 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В момента България има възможност да предостави техника на Украйна, която може да се използва веднага във военните действия. Необходимо е обаче техниката, която даваме, да може да се замени, за да не остава луфт в отбраната и да не се налага да харчим допълнително пари от бюджета. Това становище застъпиха пред bTV бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев и военният експерт Калин Димитров.

В четвъртък парламентът задължи правителството да предостави военна помощ на Украйна. Народното събрание възложи на правителството до месец да представи анализ каква военна помощ може да се окаже на Украйна, като тя трябва да е съобразена с възможностите на България. 

Министерството на отбраната ще изготви пълен анализ за предоставяне на военна и военно-техническа помощ на Украйна, обяви министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той обясни, че при подготовката на анализа водещо ще бъде да не се засягат способностите на въоръжените ни сили и Българската армия да продължи да изпълнява конституционните си задължения. Необходимо е да се прецени и каква техника получават в замяна останалите страни, предоставили старото си въоръжение.

„Ще бъде направен силно консервативен анализ. Ние трябва да изпълняваме нашите задължения, да сме наясно - какво и как даваме, какво получаваме и след като го придобием - как го експлоатираме“, подчерта министър Стоянов. 

Милен Керемедчиев посочи, че решението на България за оръжията, които ще изпращаме към Украйна, е символично и с него се присъединяваме към останалите страни членки на Европейския съюз и НАТО, които ѝ оказват помощ.

"Вкопчили сме се в стара техника и изпитваме носталгия и гордост заради това, че тя е служила добре на българската армия, но тя съвсем скоро ще се превърне в музеен екземпляр", посочи още той.

Военният експерт Калин Димитров изрази мнение, че България не може да помогне на Украйна с прецизна техника като дронове, например, но можем да съдействаме с класически артилерийски боеприпаси за стари съветски системи и леко стрелково оръжие.

 "Това са нещата, които поне по документи, притежаваме в резерв. На теория трябва да разполагаме с военно въоръжение, за каквото Украйна ни е питала, в складовоте на българската армия", каза още той. Системите, с които разполагаме, вече са в своя краен жизнен цикъл и дори да ги запазим, след 4-5 години, ще се наложи да ги нарежем. Те не са съвместими с НАТО“, обясни Калин Димитров.

Той не очаква българската индустрия да се включи с изпращането на помощ за Украйна.

Милен Керемедчиев също посочи, че е необходимо техниката, която даваме, да може да се замени, за да не остава луфт в отбраната и да не се налага да харчим допълнително пари от бюджета.

„Германия не предоставя директна помощ на Украйна, а замества стари оръжия и боеприпаси, предоставени от други държави. По този начин Гърция и Словакия замениха старата си техника с нова“, обясни още той. Според него България няма да бъде оставена сама, защото целият щит на НАТО трябва да бъде открит за предотвратяването на евентуална агресия. 

Имаме възможност да дадем въоръжение на Украйна, защото имахме доста по-сериозна армия, така че има излишно имущество, което остана. Това е мнението на бившият началник на отбраната на България - ген. Константин Попов.

По думите му сега въпросът е да се оцени дали техническото състояние на това, с което разполагаме, е добро и приемливо и дали това няма да се отрази на основните бойни способности на българската армия. „Трябва да се направи сериозен анализ, има един месец за това", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Попов смята, че важното е, че България заявява, че е с Украйна и помага на армията ѝ, защото по този начин защитава и себе си, и ценностите си, вярата в справедливостта и отношението към света.

"Ние забравяме, че сме член на отбранителен съюз и другите страни членки нямаха колебания. Те избраха почтеността, да предоставят на по-слабия, на жертвата, своята помощ и възможност да се защитят, защото ако не помагаш на Украйна, помагаш на армията агресор", посочи гостът.

Според него по този начин няма да отидем на война, както не са отишли и останалите държави, помогнали на Украйна.

По думите му вече можем да кажем категорично, че сме зад Украйна, но не сме срещу Русия, а против политиката на джунглата, където големият, силният не признава съществуването на друга държава и на друг народ и изповядва тази си политика чрез армия, въоръжени сили, бомби, самолети и танкове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: GiRo ... защото е малък бъзлив женски полов орган!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
GiRo
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Импо, защо не отидеш ти да се биеш на страната на любимата си Матушка? Тъкмо ще допринесеш нещо за победата, а не само да ми се плюнчиш злобно от тясната панелка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 13
Р?мператоръ
преди 1 година
Предлагам: жива сила. Гласувалите за това предателско предложение (които трябва да бъдат обвинени по Чл. 98 ал. 2 от НК) и всички с жълто-сини знаменца на профилните снимки - да бъдат пратени на фронтът - да "освобождават" Херсон. Ок, нека им дадем шмайзери от Арсенал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
Старо и ръждясало :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още