IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обмислят да предоставят системи Patriot за Украйна?

Украйна активно работи за създаването на специален трибунал за военните престъпления на Русия

08:45 | 30.11.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ обмислят да предоставят системи за въздушна отбрана Patriot на Украйна, за да се защити от въздушните удари на Русия, пише CNN, позовавайки се на свои източници. Според тях в момента водещ приоритет за Вашингтон е въздушната защита на Украйна.

Още в първите дни на войната украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да "затвори" небето над Украйна - с помощта на ПВО и самолети, но тогава опасенията бяха, че това ще се сметне като намеса на НАТО в конфликта и ще доведе до ескалацията му. В последните месеци обаче руските военни извършиха няколко масови ракетни обстрела, насочени към обекти на гражданската инфраструктура - основно енергийни съоръжения, и Украйна започна да получава различни системи за защита от западните партньори.

Един от основните проблеми със системата Patriot е, че е нужна специална подготовка за работа с нея, уточняват американските военни.

Преди дни Германия съобщи, че ще предостави системи Patriot за Полша след като ракета от конфликта в Украйна падна на полска територия и уби двама души. Варшава тогава заяви, че е по-добре системите да бъдат предоставени на Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц обаче обясни, че такова решение трябва да бъде одобрено от всички членове на НАТО.

В първия ден от двудневната среща на външните министри на НАТО в Букурещ САЩ съобщиха още и че ще отпуснат 53 млн. долара за възстановяване на енергийната мрежа. С тези средства ще бъдат купувани трансформатори и друго оборудване, необходимо за спешните ремонти след руските ракетни обстрели, пише Bloomberg.

Един от съветниците на украинския президент Олексей Арестович коментира пред руския опозиционер Марк Фейгин, че украинската енергийна система е изградена с мисъл да устои на термоядрен конфликт между СССР и САЩ. Според него, дори и с прекъсвания и сривове, системата в крайна сметка ще устои на атаките.

Боеве от местно значение

Интензивни остават боевете в Донецка и Луганска област, извършват се удари в Харковска области и на юг, коментира в своето вечерно обръщение Володимир Зеленски. Института за изучаване на войната (ISW) потвърждава минимални завоевания на руските военни около Бахмут, но посочват, че те на този етап все още нямат тактическо значение - прекъсване на логистичните връзки на украинските военни в района.

В Украйна са в очакване на следващия масов ракетен удар, след като в понеделник (28 ноември) в Черно море навлязоха няколко кораба, носещи ракети. На 29 ноември военните са засекли полети на самолети над Украйна, но без нанасяне на удари. Според експертите това са "тренировъчни полети", чиято цел е и да разузнае къде се намират системите за ПВО на Украйна.

Украинските военни успяват да свалят голяма част от изстреляните крилати ракети на Русия, което прави масовите удари скъпи и не толкова ефективни. В последния обстрел на 23 ноември от 70 изстреляни ракети украинската ПВО е свалила 51.

Специален трибунал за руските престъпления

Украйна работи активно за създаването на специален трибунал за военните престъпления на Русия, коментира още Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение. По негови думи, че Киев си сътрудничи с Нидерландия и Франция за събиране на доказателства за престъпленията на руските военни. Първата дама на Украйна Олена Зеленска се обърна към членовете на британския парламент също с искане за подкрепа в тази област.

Преди седмица НАТО определи Русия като държава, която спонсорира тероризма и тогава призова и за създаването на подобен трибунал.

В своето обръщение Зеленски припомни, че през 1942 година в Лондон съюзническите сили подписват Договора от двореца Сейнт Джеймс, който павира пътя към Нюрнбергския процес след края на Втората световна война.

САЩ обмисля да определи ЧВК "Вагнер" за терористична организация

Вашингтон обмисля да обяви частната военна компания "Вагнер" за терористична организация, пише още Bloomberg. Ръководителят на компанията - Евгений Пригожин, се смята за част от близкото обкръжение на президента Владимир Путин. В момента паравоенната организация е основна част от основните сили на фронта в Донбас. ЧВК "Вагнер" участва и в конфликта в Сирия, но Кремъл официално отрича да има контакти с паравоенната организация.

Европейският парламент призова страните от ЕС да признаят "Вагнер", "кадировците" и други военни организации, спонсорирани от руската държава, за терористични организации. Европейските депутати с голямо мнозинство определиха Русия за страна, спонсорираща тероризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: Импeраторът: Да, доводите ти са железни, но с презумпцията, че НАТО е непоклатим и безспорен довод за успешен военен фактор. Явно, че за теб и побратимите ти тук Е, но аз имам някои колебания: НАТО има четири военни интервенции в историята си и нито една от тях не е завършила с някаква победа на земя, а войната в Украйна е изцяло сухопътна. Откъде толкоз увереност, че уменията и възможностите на сехопътните сили на НАТО са гаранция за победа срещу Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Импeраторътдоста време ти отне докато го разкриеш! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
До: Zlato Какво те изненадваш, КЕЛЕШников? Имаш война на християните срещу мюсюлманите. Имаш война на Европа с Азия. Имаш война на цивилизацията със ордата. Нормално е от една и от друата страта да има доброволци и наемници спрямо разбиранията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
Импeраторът
преди 1 година
До: Tikva007 Моя грешка. Мислех, че не си гол и бос в главата като другите копейници безделници, ама явно съм те надценил. Все пак ще ти обясня като на робот още веднъж - украинците се обучават non stop от НАТО и имат количество. Украинците се грижат за ранените си защото получават подкрепа от светът - медицински консумативи, линейки, оборудване за болници и в болници на други страни се лекуват и оперирарат украински военни. Това не може да се каже за руснаците, капиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ама трима или четирима и колко от тях са бременни ? :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: Импeраторът: Или да сведем въпроса до по-проста форма: ако в уравнението са зададени 30,000 оркчета *груз 200*, то колко ще са укрчетата с такава съдба, като се има предвид съотношението на жертвите в конфликта до сега, което се движи към стойности между 3-4 украински убити към един убит руски войник. Или, докато ти броиш до 30,000 при ***, колко от укрите ще останат да мърдат? Защото *** няма да ги морите с мишката на монитора, а в окопите с артилерия и те няма да седят и да чакат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: Импeраторът: За мен нямат никаква фактологична стойност всички измишльотини, които се надпреварвате да пишете тук с твоя побратим Бърборино. По ми е интересно в случай как работи системата ти от причинно-следствени връзки, или иначе казано - логика. Как точно напр. се случват тези 500 оркчета? И ако оркчетата са 500, колко са укрчетата, защото дори в НАТО признават, че *** имат 10-кратно предимство в артилерия и авиация, а от месец боевете са предимно позиционни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
До: Импeраторът Поляците търсели нови парцели. От както почнала специалната операция в Полша не достигали парцели от два на два. Особено се влошило положението след като руснаците почнали да отстъпват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
Импeраторът
преди 1 година
Писах ви - украинците търсят убити/ранени нови 30 000 оркчета. Ако се доверим на докладите им със средно 500 остранени на ден, им трябват два месеца. До тогава Путин ще търси падането на Бахмут и начало на офанзива за превземане на целия Доценк - реалната задача е това, другото е приказки за наивници. Много важно за Украйна е Бахмут да не падне. Много важно е за Путин е да има след 2 месецеа нови 30 000 подготвени мобилизирани, за да стопира отново офанзивата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
До: Tikva007 С HIMARS стрелят украинци. ЕС/НАТО обучават non stop украинци. Само, ще ти припомня, че войната започна преди 8 години и инструктури на НАТО още тогава започнаха да обучават украинците (за наша гордост имаше и има български инструктори). Проблемът на американците с Patriot и други оръжия и системи, е че украинците правят операции без да съобщават на НАТО. Представи си ако един Patriot бъде изместен от Западна Украйна в Харков или Донбас и бъде пленен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още