fallback

ЕК предложи план за конфискуване на замразени руски активи

Брюксел подкрепя и създаването на специален трибунал за военни престъпления в Украйна

12:32 | 30.11.22 г. 8

Европейската комисия предложи план за конфискация на замразени руски активи, за да санкционира Моска за военната инвазия в Украйна, става ясно от изявление на председателя на институцията Урсула фон дер Лайен. Това е част от мерките, които Брюксел дискутира с представителите на държавите от общността за компенсация на Украйна за нанесените щети на страната.

 

Russia must pay for its horrific crimes.

We will work with the ICC and help set up a specialised court to try Russia’s crimes.

With our partners, we will make sure that Russia pays for the devastation it caused, with the frozen funds of oligarchs and assets of its central bank pic.twitter.com/RL4Z0dfVE9

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 30, 2022

От месеци западните партньори обсъждат начини за използването на блокираните активи на Русия в чужбина - и държавни, и частни. В своето изявление председателят на ЕК отбелязва, че страните от ЕС са замразили активи на стойност 300 млрд. евро на руската централна банка. Допълнително блокираните активи на физически лица се оценяват на 19 млрд. евро.

Според изчисленията на Брюксел нанесените щети на Украйна са на стойност около 600 млрд. евро. "Русия и нейните олигарси трябва да компенсират Украйна за щетите и да покрият разходите за възстановяването на страната", коментира още Урсула фон дер Лайен.

Ройтерс допълва, че основният проблем, пред който са изправени тези планове, е, че по закон в повечето европейски държави конфискуването на активи може да стане при доказване на криминални престъпления. По тази причина и Урсула фон дер Лайен посочва, че ЕК подкрепя работата по създаването на специален трибунал, който да разследва военните престъпления на Русия в Украйна. Той трябва да работи под егидата на ООН, посочва още председателят на ЕК.

Доста от активите на руски олигарси и висши чиновници трудно могат да бъдат блокирани и дори установени, защото са на името на трети лица, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 30.11.22 г.
fallback
Още от Свят виж още