IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски градове смекчават ограниченията, но пълна отмяна на нулевия COVID не се очаква преди март

От понеделник хората в Шанхай вече няма да показват отрицателен тест за COVID, за да използват градския транспорт и да посещават паркове

13:46 | 04.12.22 г.
Хора с маски се разхождат на улицата в Пекин. Снимка: EPA/БГНЕС
Хора с маски се разхождат на улицата в Пекин. Снимка: EPA/БГНЕС

Още китайски градове, включително Урумчи в далечния запад, обявиха смекчаване на ограниченията заради коронавируса в неделя в рамките на усилията на Китай да направи политиката за нулев COVID по-целенасочена и не толкова скъпа след безпрецедентните протести срещу ограниченията миналия уикенд, предава Ройтерс.

Урумчи, главен град на област Синдзян, където първо избухнаха протестите, ще отвори отново молове, пазари, ресторанти и други места от понеделник, съобщиха властите, прекратявайки строгите блокади от месеци.

Този уикенд нямаше признаци за сериозни демонстрации, въпреки че в квартал „Лянмацяо“ в Пекин и около Wulumuqi Road в Шанхай имаше засилено полицейско присъствие. И на двете места имаше протести преди една седмица.

Смъртоносен пожар миналия месец в Урумчи предизвика десетки протести срещу ограниченията заради COVID в над 20 града, след като някои потребители на социални мрежи заявиха, че жертвите не са могли да избягат от огъня, тъй като жилищната им сграда е била заключена. Властите отричат тези обвинения.

Протестите бяха безпрецедентна проява на гражданско неподчинение в континенталната част на Китай, откакто президентът Си Дзинпин дойде на власт през 2012 г.

В следващите дни няколко града обявиха смекчаване на блокадите, на изискванията за тестване и на правилата за карантина.

Вицепремиерът Сун Чунлан, който наблюдава усилията за овладяване на COVID, каза миналата седмица, че способността на вируса да разболява отслабва – промяна в посланията, която е в унисон със съобщенията на много здравни власти по света от над една година насам.

Китай се готви да обяви ново смекчаване на изискванията за тестване на национално ниво, както и да разреши на хора с положителни резултати и близки контакти да се изолират у дома при определени условия, съобщиха запознати с въпроса източници пред Ройтерс миналата седмица.

Отмяна на правилата

Засега стъпките за смекчаване на ограниченията варират в страната.

От понеделник хората в Шанхай вече няма да показват отрицателен тест за COVID, за да използват градския транспорт и да посещават паркове, съобщиха властите в неделя.

По-рано днес град Нанин, главен град на южната област Гуанси, отмени изискването за отрицателен тест за COVID за използване на метрото.

В събота в Пекин властите заявиха, че покупката на лекарства срещу висока температура, кашлица и възпалено гърло вече не изисква регистрация. Ограничението беше наложено, защото според властите хората използвали медикаментите, за да крият заразяване с COVID.

Властите в редица квартали на китайската столица обявиха в последните дни, че хората с положителен тест за вируса могат да се карантинират у дома.

Известна непоследователност при отмяната на ограниченията разгневява хората, включително изискването на някои места за отрицателен тест за COVID, дори когато центровете за масово тестване са затворени.

В Пекин и град Ухан, където вирусът се появи за първи път в края на 2019 г., това стана причина за дълги опашки в малкото останали пунктове за тестване.

Новите случаи за ден намаляха до 31 824 на национално ниво съобщиха властите в неделя, но това може да се дължи на по-малкия брой хора, които се тестват. Властите обявиха и два нови смъртни случая от COVID.

Подготовка за излизане от нулевия COVID

Политиката на Си на нулев COVID има опустошително въздействие върху втората по големина икономика в света и разтърси световните вериги за доставка.

Китай твърди, че политиката, която почти затвори границите на страната за пътувания, е необходима за спасяването на човешки животи и за предотвратяване на риска от пренатоварване на здравната система.

Въпреки смекчаването на ограниченията много експерти заявиха, че Китай вероятно няма да започне значително повторно отваряне преди март най-рано заради необходимостта от увеличаване на ваксинациите, особено сред голямото възрастно население.

„Макар че напоследък има някои промени в COVID политиките на местно ниво, все още не ги интерпретираме като готовност на Китай да се откаже от политиката си на нулев COVID“, коментира Goldman Sachs в неделя.

„По-скоро ги смятаме за ясен знак, че китайското правителство се готви за излизане и се опитва междувременно да минимизира икономическата и социална цена на COVID контрола. Подготовката може да отнеме няколко месеца и през това време е вероятно да има предизвикателства“, се казва още в съобщението.

Сметките за това колко души може да починат в Китай при пълно повторно отваряне варират от 1,3 млн. до над 2 млн., въпреки че според някои учени смъртността е можело да бъде рязко намалена при насочване на вниманието върху ваксинациите.

В последно време властите обявиха, че ще ускорят ваксинирането срещу COVID на възрастни хора, но мнозина не са склонни да си поставят ваксина.

„Някои хора имат съмнения за безопасността и ефективността на ваксините в страната срещу новия коронавирус“, се казва в статия в официоза на управляващата Комунистическа партия People's Daily, публикувана в неделя.

„Експерти казват, че тази представа е погрешна“, отбелязват авторите и допълват, че ваксините местно производство са безопасни.

Чуждестранните ваксини срещу COVID не са одобрени в Китай и Си не иска да променя това, съобщи директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс в събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 04.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още