fallback

Енергийната криза в Германия може да ускори прехода към водород

Компанията Kelheim Fibers, доскоро използваща газ за отопление, обсъжда употребата на водород, докато е принудена да премине временно на нафта, за да поддържа работа

20:30 | 29.12.22 г. 4
Автор - снимка
Създател

От момента, в който износът на руски газ за Германия беше прекъснат за първи път през юни, германската фирма Kelheim Fibers започна да търси алтернативни варианти, за да поддържа производството, пише Ройтерс.

В резултат на това базираната в Бавария компания, чиито влакна се използват във всичко - от пакетчета чай до тампони, ще залага на нафта за отопление вместо газ от средата на януари.

Недостатъкът е, че така компанията ще увеличи въглеродните си емисии и в по-дългосрочен план Kelheim Fibers обмисля преминаване към водород, който е много по-чист източник на енергия, при условие че се произвежда с помощта на възобновяема енергия.

„Искаме да бъдем една от първите големи компании в Бавария, които преминават към водород“, изтъква пред Ройтерс Крейг Баркър, управляващ директор на 87-годишната фирма.

Разходите за енергия представляват над 60%-70% от променливите разходи на компанията, изпреварвайки тези за основната ѝ суровина, добавя Баркър.

Kelheim Fibers е една от многото малки и средни компании, които формират гръбнака на най-голямата икономика в Европа и които се стремят да диверсифицират своя енергиен микс, за да поддържат производството.

Намаляването на доставките на газ от Русия за Германия след нахлуването на Москва в Украйна през февруари принуди Берлин да активира отново или да удължи живота на своите електроцентрали, захранвани с въглища, отдалечавайки се по този начин от навременното изпълнение на целите за ограничаване на емисиите на парникови газове.

Икономистът от ifo Клаус Волрабе обаче изтъква, че кризата в крайна сметка може да доведе до по-екологично производство.

„Разчитането на изкопаеми горива в дългосрочен план... се оказва рискован път. Така че поне в средносрочен план компаниите нямат друг избор, освен да се преориентират“, добавя Волрабе.

Kelheim Fibers, която досега е покривала 85% от енергийните си нужди с газ, води преговори относно вноса на водород с очаквано годишно потребление от около 30 000 тона, като оставките могат да започнат през2025 г., споделя още Баркър.

„Определено се нуждаем от инфраструктура“, посочва той, добавяйки, че ще е необходим тръбопровод, който да се свърже с германската рафинерия Bayernoil със съответното пристанище.

По-рано този месец Министерството на икономиката на Германия одобри изграждането на първата водородна тръбопроводна мрежа в страната. То също така обяви план за действие за подкрепа на малките и средни компании, тъй като преминават към неутрално по отношение на климата производство, включително разширяване на водородната инфраструктура.

Необходими са повече усилия за ускоряване на инвестициите във водород, включително одобрението на Закон за водорода, облекчаване на бюрокрацията, както и бързо регулиране и разширяване на водородния пазар, апелират от Асоциацията на комуналната индустрия BDEW.

„2023 г. трябва да осигури нов тласък за инвестиции във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), водород, работещи с водород газови електроцентрали и енергийни мрежи“, изтъква президентът на BDEW Керстин Андрае.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 29.12.22 г.
fallback
Още от Свят виж още