fallback

Победата на Украйна зависи от подкрепата на Запада

Това означава Западът да предостави на страната както по-модерни отбранителни оръжия, така и нападателни такива

16:42 | 11.01.23 г. 19
Автор - снимка
Създател

Десетки хиляди загинаха. Милиони бяха превърнати в бежанци. Почти една шеста от територията на Украйна остава под руска окупация. 2022 беше годината, в която пълномащабната война се завърна в Европа, люлката на двата глобални конфликта от 20-и век. Забележително е, че Украйна оцеля като суверенна държава и досега бе избегната по-широка катастрофална война. Целта за 2023 г. трябва да бъде да се даде на Киев цялата помощ, от която се нуждае, за да сложи край на конфликта - при неговите условия, пише Financial Times в редакционен коментар.

Агресията на Владимир Путин промени световния ред. Тя обедини богатите демокрации в солидарност с Киев. Много държави преразглеждат сигурността си. Финландия и Швеция се отказаха от неутралитета, за да потърсят закрила от НАТО. Германия загърби своята отбранителна предпазливост, обещавайки военна модернизация на стойност 100 милиарда евро.

Япония също изостави шестте десетилетия на пацифизъм и увеличава военните разходи - с цел да се противопостави на заплахата от Китай. Конфликтът в Украйна насочи вниманието към Тайван като потенциална точка на сблъсък между суперсилите, въпреки че Си Дзинпин може да се спре заради затъването на Русия в Украйна.

Макар и на трагична цена, Украйна вече спечели морални и реални победи. Тя прогони руските сили от портите на Киев и ги изтласка от района на Харков и от Херсон. Нито народната решителност, нито функционирането на държавата бяха разбити от бомбардировките на Москва. Конфликтът, който всъщност продължава от 2014 г., затвърди идентичността и чувството за нация на Украйна.

За Киев е важно да запази моралното си превъзходство, като кара войниците си да се придържат към правилата на войната и да избягват да прославят, подобно на Москва и нейните пропагандисти, насилието и кланетата.

Лошо замисленото нападение на Путин постигна обратното на целта си. Неговата уж могъща армия бе удържана от по-малките, по-решителни и тактически умели сили на съседа му, подпомогнати от западните ноу-хау и оръжия. Неговият реален противник, НАТО, не е ерозиран, а съживен.

Успехите на Украйна на бойното поле не означават, че нейните съюзници могат да намалят подкрепата си. Има признаци, че Москва планира нова офанзива. Дори това да не се осъществи, сегашната безизходица може да е от полза за Путин. За него дългосрочната дестабилизация на Украйна е победа.

Нито пък сега е моментът да приемаме идеята за прекратяване на огъня или преговори. Тъй като Русия все още контролира голяма част от четирите региона, които анексира през октомври, плюс Крим и части от Източен Донбас, завзети през 2014 г., условията не са подходящи за Киев да седне на масата.

Вместо това съюзниците на Украйна трябва да направят всичко възможно, за да гарантират, че тя може да отблъсне всяко ново нападение и да си върне повече територии, пише в коментара. Целта е да се постави Киев в позиция, в която да се чувства способен да преговаря с възможно най-силната ръка. Това означава бюджетна подкрепа и ускорена финансова помощ за ремонт на инфраструктурата.

Означава и по-модерни отбранителни оръжия, като системата за противоракетна отбрана Пейтриът (предоставена от Вашингтон), както и нападателни оръжия. Украйна се нуждае от ракети с по-голям обсег, хеликоптери и танкове. САЩ и други отказаха да доставят такива оръжия поради опасения, че те могат да бъдат използвани за поразяване на цели в Русия, потенциално предизвиквайки конфликт между НАТО и Москва, или в опит да се възвърне Крим, което Путин намекна, че може да провокира ядрено противопоставяне.

Честно е Вашингтон да се споразумее на четири очи с Киев относно правилата за използване на оръжията, които предоставя. Но целта трябва да бъде Русия да бъде отблъсната поне до линиите отпреди 24 февруари. Отвоюването на южните региони би поставило Киев в позиция да удари Крим, което ще му даде преговорна сила. През 2022 г. народът на Украйна беше пример за сила на духа и издръжливост. Той заслужава двойно по-голяма подкрепа през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:42 | 11.01.23 г.
fallback
Още от Свят виж още