IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храбростта и безразсъдството на украинската импровизирана армия

Тя успя да отблъсне руското нашествие, но усилията изтощават редиците ѝ

19:50 | 30.12.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Photo by Pierre Crom/Getty Images)
Снимка: Photo by Pierre Crom/Getty Images)

Съобщенията, които пристигат на телефона на Виктор Яцуник, са неясни и тревожни. Някъде наблизо украински войници са задействали мина и лежат мъртви или ранени. Някогашният дърводелец и съратниците му, сред които имаше производител на табели за магазини, любител на бокса и студент по компютърни науки, се събират на справка с географската карта в разбит кросоувър и пикап.

Когато други армейски части се нуждаели от нещо опасно на източния фронт, те се обаждали на тази група. Екипът от над 100 души е извличал тела от ничията земя, водил е нападения над села и се е промъквал през горите, за да ловува руснаци с въздушни дронове. И бяха победили, отблъсквайки настъплението на Русия в североизточната част на Харковска област в Украйна, пише в свой репортаж The Wall Street Journal. 

Виктор пише на един от командирите на групата в приложението за съобщения Signal, потвърждавайки с код информацията и задачата. "++", пише той.

44-годишният мъж повежда седем войници в единична редица по ръба на минното поле в търсене на жертвите. Екип на Wall Street Journal го следва отзад.

Мъжете познават добре селата и полетата в района. Когато руските войски са били наблизо, селцето на юг се е превърнало в дом на екипа, а горите и полетата - в негов терен.

Виктор, който е служил като резервист в британската армия, е лидер в групата. Известен като Британеца, заради втората си родина - той е живял във Великобритания в продължение на четвърт век и има британски паспорт. Говорел с лондонски акцент и сервирал на гостите си чай с мляко. Но майка му, която го е отгледала сама със страст към украинските народни песни, му е вдъхнала патриотизъм, който никога не е избледнявал.

Когато започва войната, той се отправя към Украйна, за да се бие. В подразделението, към което се присъединява на изток, преобладават мъже, които компенсират ограничения си военен опит с храброст, граничеща с безразсъдство. Групата била наречена Скалата, по името на своя водач, огромен майор от армията, който много приличал на актьора Дуейн „Скалата" Джонсън. Той събирал мъже със сходен дух откъдето можел, и им осигурявал постоянни доставки на оборудване и храна.

Неотдавнашното руско отстъпление бе намалило напрежението, продължило месеци наред. В този септемврийски ден някои от мъжете не носели бронежилетки. Някои са с тениски. Един от тях размахва металотърсач, но от него няма голяма полза и той го прибира.

Докато екипът върви по пътя, минава покрай изгорели бронирани автомобили, противотанкови мини и изхвърлени оръжия и дрехи. Неотдавнашният дъжд е превърнал пътя в гъста кал, която се лепи по ботушите на мъжете, докато вървят. Там, където неотдавна бушуваха артилерийски и танкови оръдия, не се чува почти нищо, освен лек бриз в дърветата.

Екипът наближава завой на около 500 метра надолу по пътя. Предполага се, че жертвите ще са зад завоя.

Експлозия проблясва, разтриса земята и я продънва. Ехото от взрива избледнява до тишина. От дърветата вдясно се носи дим. Няколко войници са паднали на разкаляната земя. Британецът лежи неподвижно на лявата си страна. Сигурно ще се изправи, мисли си репортерът на WSJ Джеймс Марсън. 

Доброволческа армия

В продължение на 10 месеца Украйна изуми света с военните си успехи, сред които е и възвръщането на половината от територията, загубена по време на началната фаза на руската инвазия.

Украинските усилия разчитат в голяма степен на доброволчески части, присадени към професионалната армия. Децентрализираното командване, което отначало беше водено от целесъобразност, даде на Украйна решаващо предимство в борбата с огромната руска армия.  Ранен украински боец. Снимка: Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images Ранен украински боец. Снимка: Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images

Частите често носят имената на своите командири, като например „Скалата“. Те работят с доброволци, които набират средства и осигуряват оборудване, като дронове, електрически банки за зареждане и пикапи. Войниците са зачислени на служба и следват стандартната командна верига, но имат широка свобода на действие, за да избират задачите, да се координират с други части на място и да измислят как най-добре да свършат работата. 

Украйна разполага с много опитни войници - от 2014 г. тя води война срещу руските паравоенни формирования в източната част на страната. Но Русия се подготвя за продължителен конфликт, като свика 300 000 резервисти и пренасочи икономиката към военна основа. Украйна не може да си позволи да загуби личен състав поради невнимание.

Според официални данни до 13 000 украински войници са били убити, а десетки хиляди други са ранени, пленени или изчезнали. Много от тях са неопитни бивши цивилни, които са се научили да се бият. От осемте членове на един екип в групата на Скала само двама остават на фронта. Трима са убити, двама вече не са физически годни за служба, а един се възстановява в болница.

Членовете на групата на „Скалата“ носят значки, на които са изобразени две противотанкови оръжия и един дрон. Запитан за най-важния актив на подразделението си, „Скалата“ отговаря: „Моите хора".

„За мен като командир най-важното е да запазя войниците си живи и да победя напълно врага", каза той.

Последна актуализация: 20:24 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Изтритото може да се прочете в наши медии. === "Ангела Меркел е права. Споразуменията от Минск спряха руското настъпление за известно време. От 2014 г. Украйна укрепи военния си капацитет. Всъщност украинската армия е много различна от тази през 2014 г. Тя е по-добре обучена и оборудвана. Заслуга на споразуменията от Минск е, че Киев получи тази възможност", заяви Оланд. === https://glasove.com/***/bivshiyat-prezident-na-frantsiya-potvardi-dumite-na-merkel-za-minskite-sporazumeniya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
Къде изчезнаха трите коментара? А бре, цензураджии ненагледни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още