IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храбростта и безразсъдството на украинската импровизирана армия

Тя успя да отблъсне руското нашествие, но усилията изтощават редиците ѝ

19:50 | 30.12.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Photo by Pierre Crom/Getty Images)
Снимка: Photo by Pierre Crom/Getty Images)

„Кой иска да започне война?

Няколко дни след инвазията на Русия на 24 февруари Виктор напуска фермата, в която живее в Оксфордшир, Англия, за да тръгне на война. Той не е от хората, които седят безучастно, когато трябва да се направи нещо, казва съпругата му Юлия. При посещение в дома за възрастни хора през декември миналата година, където тя работеше, той ѝ казал, че не иска да свърши като старите хора, които седят мълчаливо и неподвижно.

I„Искам да умра като герой, за да знаят децата ми, че съм направил нещо за страната", казва той.

„За какво говориш?" пита тогава Юлия: „Никой няма да умре по време на война. Кой иска да започне война в днешно време?"

След като Виктор се отправил към летището, Юлия била сигурна, че ще се справи, защото винаги е бил внимателен. В работата си като дърводелец многократно е проверявал измерванията, преди да пробие дупка, казва тя. 

Пристигайки в Украйна, където става „Британецът“, той се присъединява към Джеймс Васкес, пенсиониран старши сержант от американската армия от Норуок, щата Кънектикът, който е дошъл доброволно да се бие за Украйна. Двамата си допаднали и се отправили към Киев, за да се присъединят към някои от приятелите на Британеца, които се намирали в авторемонтна работилница. Започват да устройват засади на руски части с помощта на противотанкови ракети. Именно този вид „предприемаческа война“ е характерен за ранните етапи на конфликта.

Техните другари имат малко опит. Един от тях носил маратонки и яркочервена блуза в ранните битки. „Ще ни убиеш!" - му прави забележка американецът.

След един сблъсък Британецът заснема видеоклип, на който американският му съратник стои пред унищожен руски танк. „Добре дошли в Америка!", вика британецът иззад камерата.

Той се обажда редовно на Юлия в WhatsApp, очите му блестят, и разказва за съекипниците си и за чувството на другарство.

„Не мога да повярвам, че си отишъл в Украйна, на война, където хората умират, а ти си толкова щастлив там", каза му тя.

"Скалата" събира екипа

След като в края на март руските войски се оттеглят от Киев, Британецът се отправя на изток към Барвинково - град с население около 8000 души, наречен на името на казашки лидер от XVII в., който го основава като крепост. За руснаците това е нова цел.

Ако Русия успее да превземе града, тя ще може да нанесе удар на юг и да се свърже с войските, които се придвижват на север. Това би затворило достъпа до някои от най-добрите военни части на Украйна в източната част на страната, където много от тях се сражават от години.

„Британецът“ се присъединява към екипа, чиято задача беше да ги спре. Той се командва от 33-годишния майор Юрий Харкавий, или Скалата. Той и няколко десетки мъже са започнали войната със засади на руски танкови колони. Сега те помагат на 93-та украинска бригада, закалена в битките механизирана част, да задържи руснаците на север от Барвинково.

Районът е преживял жестоки боеве по време на Втората световна война и е осеян с паметници. Преди войната с Русия доброволчески екипи за издирване все още изкопават останки от тела от чернозема.

"Скалата" се нуждаел от повече мъже. Той изпраща свой помощник да претърси службите за наборници за подходящи новобранци. Местен член на екипа му се натъкнал на група войници в една къща в Барвинково, неприкрепена към никоя официална част.

Екипът от осем души пристига от Киев. Те са служили в доброволческа единица на име „Братство", чието ръководство изповядва крайно десен религиозен национализъм. Много от мъжете са се записали главно защото това е бил най-бързият начин да се сдобият с оръжие.

Сред тях е и Иван Шпилеевой, 32-годишен, груб боксьор, който работи в областта на онлайн рекламата. Наскоро Иван е преминал от руски, родния си език, на украински. Майка му го е отгледала сама и все още живеят заедно. В началото на 20-те си години той започнал да се движи с лоши хора и да се бие, казва майка му.

След като веднъж отишла да го вземе от полицейския участък, майка му го проклела: „В живота мога да ти помогна само веднъж, после си сам", казала му тя.  Бойни другари. Снимка: Pierre Crom/Getty Images Бойни другари. Снимка: Pierre Crom/Getty Images

Нещо се случило. Той се дистанцирал от нарушителите на реда и се заел по-сериозно с бокс. По това време към майка му се приближил възрастен съсед. „Искам да ви благодаря за сина Ви", казал ѝ мъжът. Той казал, че Иван е отблъснал няколко тийнейджъри, които се опитали да го ограбят.

В началото на войната, след като три дни се опитва да се запише в наборната служба, но не успява, Иван скача на влака за Киев и подписва с „Братство". Скоро към него се присъединява 18-годишният лагерник и стажант-автомеханик Денис Панкевич. Те се сближават още първата вечер, като споделят смеха си за това как Денис случайно е стрелял с пушката си в стената на университетската лекционна зала, където е бил настанен в началото на март.

Последна актуализация: 20:24 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Изтритото може да се прочете в наши медии. === "Ангела Меркел е права. Споразуменията от Минск спряха руското настъпление за известно време. От 2014 г. Украйна укрепи военния си капацитет. Всъщност украинската армия е много различна от тази през 2014 г. Тя е по-добре обучена и оборудвана. Заслуга на споразуменията от Минск е, че Киев получи тази възможност", заяви Оланд. === https://glasove.com/***/bivshiyat-prezident-na-frantsiya-potvardi-dumite-na-merkel-za-minskite-sporazumeniya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
Къде изчезнаха трите коментара? А бре, цензураджии ненагледни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още