IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин приключва годината с големи разочарования

През февруари руският президент започна военна авантюра в Украйна, за която вярваше, че ще приключи за седмици

15:19 | 31.12.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изглежда 2022 година не се разви според плановете на руския президент Владимир Путин, пише Newsweek. Когато започна военната инвазия в Украйна в края на февруари, мнозина вярваха, че руските военни ще си осигурят бърза победа. Но украинският президент Володимир Зеленски и украинските военни изненадаха Русия и целия свят.

2022 година беше годината на "трудни, но необходими решения" и важни крачки, които да осигурят пълната независимост на Русия, призна руският президент в своето новогодишно обръщение, пише още ТАСС. То вече беше излъчено в най-източните части на Русия. Сега страната се бори за своето бъдеще, казва още Путин, стоящ в обкръжението на военни. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточнява, че то е записано тази сутрин (31 декември) в щаба на Южния военен окръг. За първи път руският президент не записва своето новогодишно приветствие на фона на Кремъл.

Владимир Путин коментира още, че целта на Москва все още е премахването на "нацисткия режим в Киев" и защитата на хората в "историческите територии на Русия".

В първите седмици от началто на "специалната военна операция", както беше наричана тогава войната, руските военни бързо окупираха голяма част от южна и източна Украйна, но след това, с помощта и на западните оръжия, украинските военни успяха да си върнат някои от завладените територии, включително и град Херсон - най-голямото завоевание на Русия от началото на пълномащабната война в страната. Загубата на Херсон се отразява тежко на Путин и общественото мнение в Русия за войната.

В края на ноември Владимир Путин присъства на напрегната среща на Организацията на договора за колективна сигурност, военният съюз, в който влизат Армения, Азербайджан, Казахстан, Киргизия, Русия, Таджикистан и Узбекистан. Домакин на срещата беше Армения, а премиерът ѝ Никол Пашинян отказа да подпише общата декларация след срещата заради конфликта с Армения.

През този месец Пашинян участва в друга среща на ОНД в Санкт Петербург и медийни публикации посочват, че атмосферата е била много по-дружеска.

Отлагането на традиционната пресконференция в края на годината е още един сигнал, че плановете на Владимир Путин не се случват така, както му се иска, пише още Newsweek. Според изданието с този ход руският президент само засилва спекулациите, че се страхува да се изправи пред евентуални неудобни въпроси, свързани с Украйна. Годишната пресконференция с представители на руски и международни медии е традиция, която руският президент не е нарушавал в последните 10 години.

Владимир Путин не е насрочил и дата за своето годишно обръщение пред Думата. Неговият говорител Дмитрий Песков увери, че това ще стане по някое време в началото на 2023 година.

В обширна статия Washington Post разказва за разногласията, пред които е изправен руският президент в страната си. Изданието коментира, че сред елита в Москва има недоволни от хода на войната в Украйна и расте броят на хората, които смятат, че страната се е върнала назад по отношение на партньорствата си с останалия свят.

Михаил Задорнов - ръководител на една от най-големите банки в страната  - "Откритие", и бивш зам.-управител на Руската централна банка, коментира пред РБК, че връзките със Запада, градени още от съветско време, са прекъснати за десетилетия наред. Междувременно Задорнов няма да бъде начело на банката от 1 януари 2023 година, става ясно от съобщение на ВТБ, която е новият собственик на институцията.

На този етап Владимир Путин има подкрепата на Беларус и Иран, но други държави, на които разчита в икономическо отношение, започват да проявяват недоволство. Китайският президент Си Дзинпин например коментира с бившия руски президент Дмитрий Медведев, че трябва да бъде намерено дипломатическо решение на военната инвазия. По-рано през септември Си заяви, че има своите опасения за войната, макар да не споделя санкциите на Запада срещу Русия, и беше категоричен, че не не бива да бъде допускана дори и реторика за употребата на ядрено оръжие.

На 30 декември Си и Путин разговаряха виртуално, като китайският лидер беше значително по-сдържан от своя руски колега в официалните изявления. Анализатори отбелязват, че в Пекин определено не харесват тази война, която пречи на собствените им планове и от икономическа, и от политическа гледна точка.

Индийският премиер Наренда Моди написа статия в руското издание "Комерсант", в която критикува битката за територии или ресурси, макар и да не споменава изрично името на руския президент или на Русия. Моди разговаря на два пъти с украинския президент Володимир Зелески през последните седмици, а от официалните съобщения от Офиса на украинския президент става ясно, че двамата дискутират мирния план, който предложи Зеленски по време на конференцията на Г-20 в Бали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 31.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Solar Power тоя що лъже Минка? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: aldy: Дрогарю ти пък защо удобно пропускаш ,че САЩ снабдиха руската пендерация с над 11000 самолета , над 7000 танка ....да не говорим за храна патрони облекло и т.н. почти 180 милиарда долара по днешни цени :) Хахаххахахах ! Без тази помощ и откриването на втори фронт ... магучая щеше да се е пръснала на 5-6 държави много много отдавна. Мдааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС: Когато ти напишеш на един плакат = "НЕТ ВОЙНУ" или "ДОЛУ ПУТИН" и излезнеш на червения площад в Москва. Давам ти максимум 15 минути. После ще е бият по главата :) Ххахахахахха - "Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!" "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 21
valentino29
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка.Скъсан, наздраве ,народа празнува а ти си още на работа.! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 15
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: aldy Хаха, на започнали? Даа, затом танки нет больше и собирают да воевать алкаголики и затворници. Полезний едеот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 39
aldy
преди 1 година
Путин каза "Ние още не сме почнали сериозно". Това ли му е разочарованието? Или това, че цялата бивша Хитлеристка коалиция от ВСВ се изреди да си изпраща оръжейната техника на крака за утилизиране в очакване на РФ да й свърши джепането? Ама РФ праща по 20-30 хиляди снаряда ДНЕВНО. И може така да продължи още години напред. И ракетите не щат да свършват, щото Ze се моли на грешен бог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Но за сметка на това, 2023 започне и завърши с още по-големи разочарования. Может би даже и с въже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 32
Р?мператоръ
преди 1 година
А, Путин отложил годишната си пресконференция. Я да попитам - кога урсулата ще направи една такава свободна пресконференция час и половина - два? Айде чyчулото не го карам, то няма мозък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 11
Импeраторът
преди 1 година
Аз завършвам годината много добре финансово - дай Боже и следващата така. В хоби план, не съм имал годината в която да съм разплакал толкова много крепостни селяни. Следващите няколко месеца отново ще има копейки за руските ферми за фалшиви новини в Европа. Ще ни запасяват до пролетта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още