IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Губи ли Владимир Путин своите съюзници?

Китай изрази опасенията си от ескалация на конфликта в Украйна след масивния ракетен обстрел на Русия

07:38 | 12.10.22 г. 19
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай изрази опасения от ескалация на конфликта в Украйна след масирания ракетен удар на Русия срещу редица градове, пише Bloomberg. "Тревожим се относно развитието на сегашната ситуация и призоваваме двете замесени страни да решат своите различия чрез диалог и консултации", коментира говорителят на Министерството на външните работи Мао Нин по време на регулярен брифинг в Пекин.

Тя допълни още, че Китай има желание да работи с международната общност, за да продължи да играе конструктивна роля при деескалацията на ситуацията, но не уточни как точно ще направи това.

Китай е един от малкото съюзници, които има руският президент Владимир Путин в последно време. Но анализатори коментират, че китайският президент Си Дзинпин пропусна да поздрави официално своя руски колега по повод 70-та му годишнина през миналата седмица. Китайският лидер си има свои главоболия и работи за осигуряване на своя трети мандат начело на страната на фона на зараждащи се икономически проблеми. Съдбата на Си Дзинпин ще се реши по време на конгреса на Китайската комунистическа партия, насрочен за 16 октомври.

Пекин като цяло опитва да балансира между двете позиции - отказва да налага санкциите на Запада срещу Русия, но в същото време не оказва финансова или военна подкрепа на Москва.

В интервю за South China Morning Post украинският президент Володимир Зеленски призна, че от началото на войната през февруари се опитва да разговаря с китайския президент, с молба да помогне за слагане на край на военните действия. Киев на няколко пъти коментира, че позицията на Пекин в този момент ги устройва, но от друга страна Китай може да окаже много голямо политическо и икономическо въздействие на Русия.

Bloomberg припомня, че Китай се въздържа от открити критики срещу Русия, а Си и Путин заявиха своето "безгранично" приятелство през февруари по време на олимпийските игри в Пекин. Според украински анализатори Русия е забавила намалото на военната си офанзива в Украйна именно заради Олимпиадата в Пекин.

Сред верните съюзници на Русия е и Индия - страната се възползва максимално от евтините енергоизточници, идващи в момента от руските компании, които се опитват да избегнат санкциите на Запада. Според анализатори обаче тези отношения може да охладнеят на фона на падащите цени на петрола на световните пазари, които намаляват отстъпката, с която се ползват индийските потребители на руския петрол.

На 4 октомври от офиса на украинския президент съобщиха за разговор между Зеленски и индийския премиер Нарендра Моди, по време на който са били обсъдени проведените от Русия псевдореферендуми на територията на Украйна, както и последвалата им анексация и превземането на Запорожката АЕЦ от страна на Русия.

"Русия настоява не за диалог, а поставя ултиматуми и съзнателно нарушава този процес", коментира Зеленски пред индийския лидер.

На фона на призивите за диалог, които се отправят обаче след ескалацията на конфликта в последните дни обаче той изглежда съвсем невъзможен. Володимир Зеленски беше категоричен, че няма да разговаря с Путин, "който не знае какво е достойнство и чест". Това заявление по-късно беше оформено официално и от Върховната Рада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 рейса за работа тръгва след 3 дена от русе... варна... тибилиси и знаеш там по един модерен мост! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 браво.. уцели! имам погребална агенция в русия... требват ми копачи-русофили с айкю под 20, идвай щом не може да си платиш тока, ще ти дам работа в любимата ти държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Късметлия си! Да не слагаш топлоизолации? Или си в гробарския бизнес? За търговец на климатици си малко простоват, но на борса за дърва и въглища може. Но май нещо послъгваш! Глава не вдигаш от работа, а не спираш да пишеш тук?!! Да не би това да работиш? Извинявай - докато загрея! Да, тролловете са много натоварени напоследък и добре им плащат. Ами действай, докато дава, че няма да е все така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 басси есето, пуснах сълза... снощи гледах на резидента кремълските министри как се червят и говорят че от следващия месец газа ще поевтинее с още... даже те не можаха да задържат тая измислена енергийна криза!! А икономиката е супер, толкова работа даже и по ковидно време не съм имал.... даже се моля за стегнация, че да ида малко на помощи и да си почина! :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: khao ама те и до полската граница ли стигнаха тия рашисти бре? Нали уж контранастъпление правиха укрорейха? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Илюзионисти има навсякъде и на всякакви нива. Путин си омагьосва руснаците с Кинжали, Калибри и Посейдони, за да не гледат в оказалите се празни глави на военните му и празните вещеви складове на армията му. Вас пък Блумбърг и Сие. ви омагьосват с Путин, за да не четете и коментирате статиите в съседния на този раздел горе в менюто за енергийната криза и бъдещето на европейската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: khao и да добавя... дано ни стигнат бременните, че работата е тежка :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: 0pk Урал... скромно, целта е Магадан и всичките му нАучни постижения на тамошния университет, но това веднага след освобождението на Киев и изтласкване на рашистите от полската граница!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 факт, Късия е голям илюзонист... показва гиперзвук и кво ли още не, а то реално го нема дажe и на череж :):) после с един указ накара около милион руснаци да изчезнат като емигранти... и още 100К в гроба.... истински вълшебник ! :D:D:D сега чакаме кулминацията, да влезне в бункера и да изчезне и той завинаги :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
А статията е от квартален аматьорски курс по медиен илюзионизъм. Нито Китай, нито Индия са съюзници на Русия. Свързват ги съвместни и прагматични интереси. Когато някой има интерес и сили да си го отстоява, генерира печалби и уважение. Когато върви срещу интереса си, е обикновен (цензура).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още