IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Губи ли Владимир Путин своите съюзници?

Китай изрази опасенията си от ескалация на конфликта в Украйна след масивния ракетен обстрел на Русия

07:38 | 12.10.22 г. 19
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай изрази опасения от ескалация на конфликта в Украйна след масирания ракетен удар на Русия срещу редица градове, пише Bloomberg. "Тревожим се относно развитието на сегашната ситуация и призоваваме двете замесени страни да решат своите различия чрез диалог и консултации", коментира говорителят на Министерството на външните работи Мао Нин по време на регулярен брифинг в Пекин.

Тя допълни още, че Китай има желание да работи с международната общност, за да продължи да играе конструктивна роля при деескалацията на ситуацията, но не уточни как точно ще направи това.

Китай е един от малкото съюзници, които има руският президент Владимир Путин в последно време. Но анализатори коментират, че китайският президент Си Дзинпин пропусна да поздрави официално своя руски колега по повод 70-та му годишнина през миналата седмица. Китайският лидер си има свои главоболия и работи за осигуряване на своя трети мандат начело на страната на фона на зараждащи се икономически проблеми. Съдбата на Си Дзинпин ще се реши по време на конгреса на Китайската комунистическа партия, насрочен за 16 октомври.

Пекин като цяло опитва да балансира между двете позиции - отказва да налага санкциите на Запада срещу Русия, но в същото време не оказва финансова или военна подкрепа на Москва.

В интервю за South China Morning Post украинският президент Володимир Зеленски призна, че от началото на войната през февруари се опитва да разговаря с китайския президент, с молба да помогне за слагане на край на военните действия. Киев на няколко пъти коментира, че позицията на Пекин в този момент ги устройва, но от друга страна Китай може да окаже много голямо политическо и икономическо въздействие на Русия.

Bloomberg припомня, че Китай се въздържа от открити критики срещу Русия, а Си и Путин заявиха своето "безгранично" приятелство през февруари по време на олимпийските игри в Пекин. Според украински анализатори Русия е забавила намалото на военната си офанзива в Украйна именно заради Олимпиадата в Пекин.

Сред верните съюзници на Русия е и Индия - страната се възползва максимално от евтините енергоизточници, идващи в момента от руските компании, които се опитват да избегнат санкциите на Запада. Според анализатори обаче тези отношения може да охладнеят на фона на падащите цени на петрола на световните пазари, които намаляват отстъпката, с която се ползват индийските потребители на руския петрол.

На 4 октомври от офиса на украинския президент съобщиха за разговор между Зеленски и индийския премиер Нарендра Моди, по време на който са били обсъдени проведените от Русия псевдореферендуми на територията на Украйна, както и последвалата им анексация и превземането на Запорожката АЕЦ от страна на Русия.

"Русия настоява не за диалог, а поставя ултиматуми и съзнателно нарушава този процес", коментира Зеленски пред индийския лидер.

На фона на призивите за диалог, които се отправят обаче след ескалацията на конфликта в последните дни обаче той изглежда съвсем невъзможен. Володимир Зеленски беше категоричен, че няма да разговаря с Путин, "който не знае какво е достойнство и чест". Това заявление по-късно беше оформено официално и от Върховната Рада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
Губи ги, или поне така някой иска да изглежда. Ловкост на ръцете, измама за очите. Всеки опитен илюзионист точно това прави - кара публиката да вижда това, което той иска и да не вижда онова, което не трябва. Затова толкова пари се наливат в медиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
До: khao цели 20 хаймърса, аууу край! Е сега окончателно ги изравниха руснаците! Минимум до Урал ще стигнат с тях натокраинците! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: 0pk поправка.. от днес вече са 20 хаймарса, Разбира се че не са стигнали до москва, още се борят за киев, който беше превзет на 3тия ден! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
Съюзници губи, бюджета пресъхва, ракетите свършиха, 16 хаймърса му избиха войската - спукана му е работата на дядя Вова, а? Стигнаха ли до Масква натокраинците или за сега си играят на войници по границите? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Zlato викаш, след като ви разбиха украинците, които са 4пъти по малки от вас.... не е разумно вече да ни плашите с руснаците, ами вече ще е с китайците... хахахаа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: doba ае да говорим сериозно и без измислиците на руския тъъъпанарин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
До: doba ... Точно. За разлика от Байдън обаче, китайците наизуст рецитират Макиавели и Клаузевиц, а на запад пишем преразкази на Сун Дзъ за влиянието му върху бизнеса :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
doba
преди 1 година
До: khaoСи знае - довършат ли Россия, Китай ще е следващия. Сложна ситуация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 1 година
не можеш да загубиш, нещо което нямаш....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още