IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия нанася най-много въздушни удари по Украйна от началото на инвазията

Три от ракетите по Киев от тази сутрин са изстреляни от кораби в Черно море и са преминали през въздушното пространство на Молдова

13:33 | 10.10.22 г. 22
Автор - снимка
Създател
Полицай охранява обект, пострадал от обстрел в центъра на Киев, Украйна, 10 октомври 2022 г. Снимка:  EPA/OLEG PETRASYUK  Kyiv
Полицай охранява обект, пострадал от обстрел в центъра на Киев, Украйна, 10 октомври 2022 г. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK Kyiv

Русия нанесе вълни от удари по няколко украински града, включително столицата, в най-мащабната и интензивна атака от началото на инвазията, след като президентът Владимир Путин обвини Украйна в „терористична атака" по важния мост, свързващ Русия с окупирания Кримски полуостров.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия е извършила десетки удари, използвайки ракети, както и произведени в Иран безпилотни самолети, за да атакува гражданска и енергийна инфраструктура. „Те искат паника и хаос", каза той. „Искат да унищожат енергийната ни система“. 

Взривове са били чути и в Днепър, Запорожие, Харков, Суми и в западните градове Ивано-Франковск и Лвов, които досега бяха останали сравнително изолирани от войната, бушуваща на изток.

Валерий Залужний, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, заяви, че досега Русия е изстреляла 75 ракети по украински градове, от които 41 са свалени. Атаките продължават, каза той и призова хората да останат в бомбоубежищата. По-късно официално от Киев казаха, че са изстреляни малко под 100 ракети, половината от които са свалени. Има разрушена инфраструктура, но тя не е критична. Според властите в Киев руснаците не са поразили военни цели. Пораженията са върху цивилни граждани. "Инфраструктурните щети са минимални. Всичко, което е било унищожено, ще бъде възстановено скоро", твърдят официалните власти. 
Embed from Getty Images
Според молдовския външен министър Нику Попеску три от ракетите по Киев от тази сутрин са изстреляни от кораби в Черно море и са преминали през въздушното пространство на Молдова.  

Един от първите взривове в Киев е избухнал около час пик в понеделник сутринта, когато хората са отивали на работа и училище. На мястото на експлозията на кръстовище близо до киевския парк „Шевченко" на улицата в близост до изпочупените останки на няколко автомобила лежеше тяло, предава кореспондент на Ройтерс. Това е най-централният удар в столицата след инвазията на Русия през февруари.

Според Ростислав Смирнов, съветник на министъра на вътрешните работи, най-малко осем души са загинали при нападението в киевския квартал „Шевченковски". Районът е културен център, с музеи и университетски сгради около парк, където хората често се разхождат или се събират да играят шах. Момиче, което се е снимало как се разхожда наблизо, е заснело момента на удара, който я повалил на земята. Във видеото, публикувано в социалните мрежи, се чуват падащи отломки и трошащи се стъкла.

Друг удар в Киев е ударил офис сграда в близост до електроцентрала. Чути са били още взривове, но първоначално не е ясно какво е поразено. Стълб дим се издига над електроцентрала в източната част на столицата.

В столицата е бил взривен стъклен пешеходен мост, подобен на „Моста на влюбените“ до НДК в София.  

Една от ракетите е паднала близо до местната централа на Samsung Electronics Co. Компанията не открита за коментар от The Wall Street Journal. При удара е пострадала и част от сградата на германското консулство. 

Властите в Киев спряха движението на влаковете по всички линии на метрото, тъй като метростанциите в момента работят като убежища.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че ракетите са поразили цели в центъра на града, като призова жителите на отдалечените квартали да стоят настрана. Службите за спешна помощ са на мястото на инцидента, а силите за сигурност са затворили улиците в центъра, каза Кличко. „Столицата е атакувана от руски терористи!", написа той.

През последните месеци системите за противовъздушна отбрана помогнаха за осигуряването на относителната сигурност на Киев, дори когато ракети паднаха в други градове. Много жители, които бяха избягали в първите дни на инвазията, се завърнаха в града, след като руските сили се изтеглиха през март.

Руски ракети обстрелват югоизточния украински град Запорожие за трети път в рамките на по-малко от седмица в понеделник, само ден след като отделни удари в града убиха най-малко 14 души и раниха повече от 70.

Олександър Старух, губернатор на Запорожка област, написа в Telegram, че при последните удари в центъра на града е разрушена многоетажна жилищна сграда, при което е загинал един човек и са ранени петима. Възможно е под развалините да има хора, каза той. 

Владимир Рогов, назначеният от Кремъл лидер на частично окупираната Запорожка област, заяви, че ударите в града рано в понеделник са били насочени срещу „военна и гражданска инфраструктура", използвана от украинските сили. Инфраструктурни съоръжения са засегнати в осем украински области, заяви по телевизията говорителят на държавната служба за извънредни ситуации Олександър Хорунжи. Осем души са загинали, а 38 са ранени.

Запорожие, което се намира на около 50 километра от фронтовата линия, се превърна в постоянна мишена на руски обстрел през последните дни. Киев контролира града, но руските сили държат по-голямата част от територията на региона.

Игор Терехов, кмет на Харков в Североизточна Украйна, заяви, че ударите са прекъснали електроснабдяването и водоснабдяването в някои части на града. Движението на метрото в Харков също е преустановено. Андрий Садовий, кмет на Лвов в Западна Украйна, съобщи, че част от града е без електричество, а генераторите работят, за да възстановят водоснабдяването. Последици от атаката над Киев. Снимка: ЕРА Последици от атаката над Киев. Снимка: ЕРА

Мостът в руския Керченски проток, който свързва континенталната част на страната с Крим и е икономически и военен двигател на окупационните сили на полуострова, беше засегнат от експлозия в събота. Взривът нанесе символичен, физически и логистичен удар на Русия, разкривайки слабост в готовността ѝ да защитава важна инфраструктура и заплашвайки да задуши търговския трафик към Крим, твърдят някои руски анализатори.

След нападението над моста Путин е подложен на все по-голям натиск у дома, след като руски законодатели и политици призовават за възмездие.

В първия си публичен коментар относно взрива на моста в Крим Путин обвини Украйна, като го нарече „терористична атака", насочена срещу гражданска инфраструктура.

„Нейни заговорници, извършители и вдъхновители са украинските служби за сигурност", заяви Путин в неделя в телевизионен запис на среща с висшия си федерален разследващ служител.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че украинската държава е пряко отговорна за нападението и че отговорът на Русия „може да бъде само пряко унищожаване на терористите".

Киев не пое отговорност за нападението, въпреки че високопоставени украински служители го отбелязаха в социалните медии. 

Междувременно Русия и Беларус се споразумяха да разгърнат регионална група въоръжени сили, съобщи президентът на Беларус Александър Лукашенко според информационната агенция „Белта“. Ядрото на подразделението ще бъде от беларуските въоръжени сили, каза той и добави, че формирането на групировката е в ход от два дни.  Кадри след удара в Киев. Снимка:  EPA/STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE HANDOUT Кадри след удара в Киев. Снимка: EPA/STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE HANDOUT

Лукашенко не уточни къде ще бъде разположено новото руско-беларуско подразделение и дали то ще се сражава в Украйна. Русия използва Беларус като плацдарм за нахлуването си в Украйна, въпреки че беларуските войски не са участвали в конфликта.

По-късно в понеделник стана ясно, че Зеленски е провел телефонен разговор с канцлера Олаф Шолц, чиято страна председателства Г-7. Зеленски заяви, че ще поиска спешна среща на страните от Г-7, за да обсъди „терористичните атаки" в Русия.

Той също така заяви, че е провел разговор с френския си колега Емануел Макрон, за да обсъдят въздушната отбрана за Украйна, като по думите му „е необходим твърд" международен отговор на ракетните нападения.

Embed from Getty Images

Твърдолинейният чеченски лидер Рамзан Кадиров приветства ракетните удари по Киев и други украински градове, като каза на президента Зеленски да очаква още. „Предупредихме те, Зеленски, че Русия не е започнала операцията наистина, така че престани да мрънкаш и по-добре бягай, преди да е долетял следващият (удар)", заяви Кадиров в Telegram в понеделник.

Кадиров, протеже на Путин, който остро критикува военните началници за колебливата руска инвазия в Украйна, заяви, че сега е “100% доволен" от военната кампания. 

Към 13:30 часа дойде и официален коментар от Кремъл. "Масивни удари с високоточни оръжия бяха нанесени по украинската инфраструктура - енергийна инфраструктура, военна администрация и комуникациите. "Ако опитите за извършване на терористични атаки на руска територия продължат, отговорът ще бъде твърд и съобразен с нивото на заплахата", пояснява руският президент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

22
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
Новините от последния час:Днес Киев е Донецк. Само един ден. Остават още 2911Днес няма желаещи в Киев да си правят селфи пред плаката с рисунка на взривения Кримски мост.Днес в половин Украйна няма ток. За утре прогнозата - и в другата половина. Украйна вече не иска оръжие от Запада, а ток, в краен случай - дърва. И оръжието, и токът и дървата на Запад вече са дефицит.Крадците на съдомиялни машини май са откраднали повече, отколкото писа брат ми - Zelka007, още имат чипове за ракети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 6
Solar Power
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРССПотърсих и нищо не намирам освен това, че руски бандюги са се разположили на територията на чужда държава където нямат никаква работа. О и байдъвей до 2013 та година преди да дойдат бандитите имаше нула убити и нула ракети в Донбас. Панимайш :))) Следвай логиката елементарно е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС еми от 2014 Донецк е под окупация на терористите, кво очакваш от руските мизерници, смотанн?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 7
Р?мператоръ
преди 1 година
Уkрите се оляха с терористическите си посегателства и сега си получават заслуженото - щом те така и Русия: така !!! Един ден обстрел в Киев - страшна работа станало... а в Донбас това е ежедневие от осем години !!! Инвесторът никога няма да напише за терористическите обстрели с ракети на магазини, пазари и автобуси от ГТ в Донецк, нали? Потърсете материали в нета, потърсете видеа и снимки, да видите как кръвта на убити цивилни хора, жени, деца, тече като поток по улиците... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС отговорът на Русия ще бъде ... КОГА да очакваме рунаците на полската граница? сподели да се посмеем :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 5
Р?мператоръ
преди 1 година
До: penman - хахахах, анонимен лъcкач, "няма" ме, защото тия от "инвесторът" паднаха толкова ниско, че дори ми откраднаха профилът !!! Един от най-старите профили - още от Четвърта година. Някога уважавана медия, която сега е за посмешище в целия Интернет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 7
Р?мператоръ
преди 1 година
До: karadjata - отговорът на Русия ще бъде: пълно унищожаване на нацистка yкрoпия. Нищо чудно да я последват и тия, дето и дават оръжия. Живее ли ти се, cульо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: penman импа се обеси след като ЧСИ му взе пнаелката... сега е сменен с никокачествен руски бот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Zlato два реда е и ти не можа да го прочетеш и осмислиш.... възраждански глууупак, сър! Ти ли си войната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 10
penman
преди 1 година
Виждам, че цялата путинова плесен се е впрегнала да защитава умопобърканото джудже. И тези хора се наричат българи! А, само маргиналчето Импе го няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още