IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 30 години: Италия залови един от най-издирваните мафиотски босове

Месина Денаро е осъден за десетки убийства, включително на съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г.

13:41 | 16.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Издирваният мафиотски бос Матео Месина Денаро е бил арестуван в понеделник от италианската военна полиция след 30 години укриване, съобщава Bloomberg.

Денаро бе един от най-издирваните престъпници в страната и се смята за лидер на сицилианската мафия след ареста на Бернаро Провенцано през 2006 г. и Салваторе ло Пиколо през 2007 г. Той е бил задържан в частна клиника в Палермо.

Полицейски началник Паскале Анджелосанто, който е координирал операцията, заяви, че издирваният е отишъл в клиниката за лечение и не се е съпротивлявал по време на ареста.

Месина Денаро е осъден за десетки убийства, включително на съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г., както и за терористичните нападения в Рим, Милано и Флоренция през следващата година. Арестът е в резултат на разследване на прокурори Маурицио де Лучия и Паоло Гуидо от Палермо, съобщава агенция Ansa.

Задържането на Денаро е „победа за държавата“, коментира премиерът Джорджиа Мелони в позиция. „Борбата срещу мафията ще продължи без умора“, допълни тя.

Миналия септември 35 души бяха арестувани в сицилианската провинция Трапани по обвинения, че са били част от мрежата, защитаваща Денаро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още