IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия награждава пилотите на два изтребителя, които „не са сваляли“ американския дрон 

Словакия реши да изпрати на Киев 13 самолета МиГ-29, но не посочи кога ще стане това 

14:00 | 17.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/MAZEN MAHDI
Снимка: EPA/MAZEN MAHDI

Москва възнамерява да награди руските пилоти, участвали в катастрофата на американския военен дрон над Черно море. Министърът на отбраната Сергей Шойгу е предложил за награждаване пилотите на изтребителите, които са попречили на дрона да навлезе в ограниченото руско въздушно пространство, съобщиха от министерството в отбраната в Москва в петък. Военният инцидент повиши значително напрежението между Вашингтон и Москва, припомня dpa-AFX.

Според САЩ дронът MQ-9 се е сблъскал с руски изтребител в международното въздушно пространство над Черно море във вторник. Американските военни заявиха, че два руски Су-27 са започнали маневра за прехващане. Единият от изтребителите е ударил витлото на американския дрон. САЩ се оплакаха от „непрофесионални", „опасни" и „безразсъдни" действия на руските пилоти. Руското министерство на отбраната отрече да носи каквато и да е отговорност за катастрофата, като заяви, че дронът бързо е загубил височина по време на рязка маневра за избягване и се е разбил.

Москва настоява, че е затворила въздушното пространство над Черно море в района заради войната си срещу Украйна - официално наричана в Москва „специална военна операция" - и е обявила това на международно ниво. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че инцидентът нямаше да се случи, ако „тези, които нямат право", не бяха летели там. Бившият руски президент Дмитрий Медведев дори заяви в петък в канала си в Telegram, че едностранно затвореното въздушно пространство е „част от нашата територия, до която се простира нашият суверенитет". Съответно би било погрешно да сме „колебливи“ с американците.

В публикувано от Пентагона в четвъртък 40-секундно редактирано видео се вижда как руски изтребител, който се приближава до американски военен дрон във въздуха, изхвърля гориво близо до него. Показана е и повредена впоследствие перка. Висш американски генерал пояснява, че инцидентът демонстрира все по-агресивното поведение на Москва.

Междувременно след Полша в четвъртък и Словакия обяви доставката на изтребители за Украйна. Министър-председателят Едуард Хегер обяви решението в Twitter. Според анонса страната му ще предаде 13 самолета МиГ-29. Той обаче не посочи дата за доставката.

След среща с чешкия си колега Петр Павел президентът на Полша Анджей Дуда заяви в четвъртък: „През следващите дни (...) ще предадем на Украйна четири напълно изправни самолета". Решението за това е било взето от ръководството на страната, а впоследствие правителството е приело резолюция.

Миналата седмица Дуда заяви, че страната му иска да прехвърли МиГ-29 на Украйна като част от международна коалиция. Кои държави ще бъдат част от тази евентуална коалиция, остава неясно. Въпреки това Словакия беше спомената като вероятен партньор.

От седмици Украйна иска изтребители от западните си партньори, за да може да се защити от очакваната руска офанзива. В края на януари президентът на САЩ Джо Байдън отхвърли възможността за доставката на изтребители F-16 за Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц също многократно отхвърли доставката на западни изтребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
Е много ясно, онзи с дрона е непрофесионалист и най-вероятно е смъмрен и разжалван. След което е прехвърлен към ескадрилата на "Вагнер" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
melon
преди 1 година
Интересно е как САЩ ще награди Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
khao
преди 1 година
добър стратегически ход на ватттниците... разбиха един дрон, а резултата е че украинците получха 20тина Миг-а! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още