IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски военни: Кремъл е одобрил преследването на американския дрон

Пентагонът публикува видео кадрите, според Лондон руската офанзива край Вухледар намалява, а в Ростов на Дон гори сграда на ФСБ

13:35 | 16.03.23 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Кадър от видеото, предоставено от Пентагона
Снимка: Кадър от видеото, предоставено от Пентагона

Пропастта между Русия и Запада продължава да се задълбочава, като спорът за сваления американски дрон, който падна в Черно море във вторник - след сблъсък с два руски изтребителя - продължава да предизвиква вълни в геополитическия пейзаж.

В сряда трима американски служители заявиха пред NBC News, че най-високопоставените служители в Кремъл вероятно са одобрили агресивните действия на руските изтребители срещу наблюдателния дрон MQ-9 Reaper, но не е сигурно дали руският президент Владимир Путин е одобрил преследването на безпилотния летателен апарат. 

Вчера и САЩ, и Русия заявиха, че ще се опитат да възстановят останките от дрона, сигнализирайки за още една потенциална точка на напрежение в и без това тежките отношения между двете държави. САЩ заявиха, че са изтрили „чувствителната информация", събрана от дрона, и че така или иначе безпилотният летателен апарат вероятно се е разбил в морето.

По обяд в четвъртък Пентагонът публикува кадри от инцидента. На тях се вижда как руски изтребител изхвърля гориво при приближаването си към американския дрон и след това прелита изключително близо. При второто приближаване руският изтребител Су-27 отново изхвърля гориво и след това се сблъсква с безпилотния самолет, съобщиха от Европейския команден център на САЩ в четвъртък. В резюме, публикувано заедно с видеото, Пентагонът съобщава, че Су-27 се е сблъскал с дрона. В последните секунди на кадрите се вижда, че след прекъсване на предаването „витлото може да се види отново и се забелязва, че една от стойките е повредена", се казва в резюмето. Сблъсъкът обаче не се вижда на видеото. Според САЩ камерата не е снимала в продължение на около минута. След това във видеото се вижда частично повреденото витло на дрона.

Според САЩ дронът MQ-9 се е сблъскал с руски изтребител в международното въздушно пространство над Черно море във вторник. Американските военни заявиха, че два руски изтребителя са започнали маневра за прехващане. Единият от изтребителите е повредил витлото на американския дрон. САЩ се оплакаха от „непрофесионални", „опасни" и „безразсъдни" действия на руските пилоти. Руснаците отричат да носят каквато и да е отговорност за катастрофата и обвиняват американците в провокация.

Междувременно, поне според британското разузнаване, руската офанзива срещу източния украински град Вухледар може би е загубила скорост. Така това поредната от множество неуспешни руски атаки с изключително високи загуби през последните три месеца, се казва в ежедневния брифинг на британското министерство на отбраната в четвъртък.

Пояснява се, че руските неуспехи се дължат отчасти на успешното разгръщане от страна на Украйна на система, известна на английски език като Remote Anti-Armor Mine System (RAAM). Според съобщенията тя може да разпръсне противотанкови мини на разстояние до 17 км от мястото на изстрелване. В някои случаи Украйна ги е хвърляла над и зад настъпващите руски части, предизвиквайки хаос при отстъплението на руските войски, твърдят британците.

Междувременно в руския град Ростов на Дон, недалеч от границата с Украйна, в четвъртък се запали сграда, принадлежаща на граничната охрана на службата за вътрешно разузнаване ФСБ. В социалните мрежи бяха разпространени снимки на гъст облак дим в небето. 

Министерството на гражданската отбрана в Москва потвърди съобщенията на очевидци, че в сградата е избухнал пожар. Причината засега не е ясна. ФСБ отговаря и за сигурността на границите в Русия. В региона близо до Украйна напоследък нееднократно са се случвали инциденти с ракети и безпилотни самолети.

По собствена информация ФСБ в Русия многократно разкрива актове на саботаж срещу инфраструктурни обекти в хода на агресивната война на Москва срещу Украйна. Според официалната информация задачата на граничните служби е по-специално да предотвратяват незаконното навлизане в региона на предполагаеми диверсионни групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: valentino29... имаш duckduckgo ... можеш отгоре-отгоре да се информираш , що е то насочена антена и защо се ползва в сателитната комуникация и каква е разликата от всепосочната ... :))) ... пиши за каруци и кpaнти , там ти е силата ... !! ... и колко могъща е безаналоговата , щото това е леко в цифровите технологии , а те отсъстват при тях ... кво става с котела при артьомск ?! нещо се разтурва работата май , а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 4
valentino29
преди 1 година
До: zelka007-------насочената антена към сателита,,,,,,,,,.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 5
valentino29
преди 1 година
До: zelka007--... иначе по темата за прекъсването на сигналът . и аз мисля , че е разфокусиране на насочената антена към сателита на ниска околоземна орбита---------- разфокусиране на насочената антена ...................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: zelka007 нещо такова се е случило, видно е че има загуба на сигнал, а не прекъсване на камерата.. ква точно е причината можем да гадаем! телеметрията може би ще подскаже и евентуално ако намерят дрона. Руснаците също пуснаха изрязано видео от което нищо не се разбира, ама маллоуумниците не го коментират него :):) ... но да се сетим кой лъже за всичко до сега и кой познава за всичко :):) така че 100% е имало контакт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: khao ... иначе по темата за прекъсването на сигналът . и аз мисля , че е разфокусиране на насочената антена към сателита на ниска околоземна орбита , който ползват за трансфер на видеосигнала . реактивната струя от двигателите на изтребителя вкарва турболентни вихри в стабилността на полета на дронът . той е жироскопично стабилизиран, но антената едва ли , първо оправят траекторията на дрона и после насочеността на антената . времето на загуба на сигнал отговаря на реакцията на авиониката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: khao... тва е все пак топ отборът , сметай ако се включат капацитетите от средно ниво ... не могат нищо смислено по темата да отбележат , единствено могат да квалифицират , очакват да се връзваш и ядосваш , щото това им е единственото удоволствие за денят ... дарвин ги е наказал достатъчно , и готиният момент е , че го знаят , виждат го по битието си ... :))) ... добре ги храниш периодично , но няма никакъв смисъл да се връзваш , тва са некви диванни туфлeци , силни във форума само ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 6
valentino29
преди 1 година
До: khao --Можеш и още ,дииий! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 1 година
я, клуба на руските роооби и тъъъпаците обсъждат личноса ми, щото няма кво да кажат по темата... класическо поведение на заагубеняци след като си се истропал в лъжливите им усти, каквито са всички копейки! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 5
valentino29
преди 1 година
До: khao-До: valentino29 абе тъъъп ли си или дааа... прекъсва защото от удара се губи сателитната връзка...затова излизат тия шарени черти, неук!!! камерата си е снимала и цялото видео ако го има (щото може да имат и протокол който да унищожава информацията) ще излезе ако намерят дрона. това видео е от оператора и само това което е дошло от комуникациония канал... Камерата не работела... като нямаш понятие не си измисляй поне!----Развесели ме ,благодаря.: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 7
andy
преди 1 година
Фащисаните са известни с провокациите и измамите си за започване на война. Първа световна - чрез провокация, Втора световна - провокация, Виетнамска война - измама, Ирак - измама. И сега най-вероятно търсят провокация за да започнат открита война с Русия. Много техни сенатори и други политици обявяват открито желанието си да започнат такава война и обвиняват БайГън в слабост и бавна реакция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още