IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Инцидентът с дрона е заради некомпетентност на руски пилот 

Словакия ще получи 900 млн. долара от съюзници, ако предаде 10 изтребителя МиГ-29 на Украйна

06:57 | 16.03.23 г. 28
Автор - снимка
Създател
Снимка: added. EPA/Airman 1st Class William Rio
Снимка: added. EPA/Airman 1st Class William Rio

Според Държавния департамент на САЩ катастрофата на безпилотния американски дрон за наблюдение над Черно море след сблъсък с руски изтребители вероятно не е била умишлена от страна на пилотите. Най-правдоподобното обяснение е, че инцидентът е бил неволен, заяви говорителят на департамента Нед Прайс пред MSNBC. Един от руските пилоти вероятно е бил много некомпетентен.

Това е първият подобен инцидент от началото на инвазията в Украйна. Според американските военни руски изтребител е докоснал витлото на безпилотния самолет MQ-9 Reaper в международното въздушно пространство. След това дронът се е разбил в морето. Руските военни отрекоха тази версия, като заявиха, че дронът се е разбил след „резки маневри". Кремъл обвини Вашингтон. „Може би тези, които не трябва, не трябваше да летят там, тогава всичко щеше да е чисто", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по руската държавна телевизия.

Възстановяването на останките вероятно ще бъде трудно

Русия иска да възстанови останките. „Не знам дали ще успеем или не, но трябва да опитаме", заяви ръководителят на Съвета за национална сигурност Николай Патрушев по руската телевизия. Той заяви, че се надява, „разбира се", на успешно възстановяване. Ръководителят на руската агенция за външно разузнаване SWR Сергей Наришкин заяви, че Русия разполага с „технически" средства за възстановяване на дрона. „Трябва да защитаваме нашата независимост и суверенитет", каза Патрушев по повод на инцидента. Той заяви, че използването на дрона е още едно „доказателство", че САЩ вече са „замесени" в конфликта в Украйна.

САЩ твърдят, че разполагат с видеозапис на инцидента и в момента обмислят дали да го публикуват. Коментирайки инцидента, началникът на щаба на САЩ Марк Мили заяви, че напоследък моделът на военно поведение на Русия се е променил и е станал малко по-агресивен.

Дронът вероятно се е разпаднал, когато се е ударил в морската повърхност, каза той. Вероятно се намира на дълбочина от 4000 до 5000 фута (1219 до 1524 метра) и е трудно да бъде изваден, каза Мили. След инцидента Русия предупреди САЩ да стоят далеч от нейната територия. Инцидентът е станал във въздушното пространство в близост до украинска територия, която Русия е анексирала. Според руски източници министрите на отбраната на двете страни са разговаряли по телефона по искане на САЩ за инцидента.

Украйна обвинява Русия в умишлена провокация

Украйна оцени инцидента като умишлена провокация от страна на Русия. Тя заяви, че руското правителство иска „да продължи да вдига залозите". Инцидентът над Черно море е бил провокиран от Русия, заяви секретарят на украинския Съвет за сигурност и отбрана Олексий Данилов. По този начин, според него, президентът Владимир Путин дава знак, че е готов да разшири войната в Украйна и за други страни.

Ако даде изтребителите си на Украйна, Словакия ще получи 900 млн. долара от съюзници

Ако Словакия предостави на Украйна своите снети от въоръжение изтребители МиГ-29, тя ще получи финансова компенсация в размер на 900 милиона долара от съюзниците си, заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Над, цитиран от ТАСС.

„За изтребителите си Словакия би получила от САЩ и други съюзници 900 милиона долара под формата на пари в брой и военно оборудване", съобщи министърът. Той допълни, че членовете на словашкото правителство смятат, че най-доброто решение би било изтребителите да се предоставят на Киев. 

Над съобщи вчера, че кабинетът може да вземе решение за изпращането на изтребители МиГ-29 в Украйна на някое от предстоящите заседания. Премиерът Едуард Хегер изрази увереност, че Киев ще получи военните самолети. Въпросът е бил обсъден от комисията по отбрана и сигурност към словашкия парламент.  На днешното правителствено заседание не е било взето подобно решение, предаде ТАСС, като се позова на словашкото радио. По данни на словашки медии страната разполага с 11 изтребителя МиГ-29, 10 от които биха могли да се изпратят в Украйна, а един да бъде за пазен като музеен експонат. 

Зеленски: Необходим е постоянен натиск върху Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предполага, че благодарение на западната помощ нападението на Русия е напът да се провали. Но е необходим постоянен натиск върху Русия, поиска той във видеообръщението си. Западът е взел решение за по-нататъшни доставки на боеприпаси и противовъздушно оборудване, заяви президентът. Напоследък все по-често се появяват съобщения за недостиг на боеприпаси и от двете страни.

Русия предлага на безработни безплатно обучение, за да се трудят във военната промишленост

Безплатно обучение с оглед бъдеща работа във военнопромишления комплекс на Русия ще бъде предложено на безработните жители на страната. Това съобщи днес на сайта си правителството в Москва на фона на острата нужда от кадри заради войната в Украйна, предаде AFP, цитирана от БТА. За тези цели ще бъдат отпуснати общо над 700 милиона рубли (8,6 милиона евро) от федералния бюджет.

Това ще осигури възможност да бъдат обучени над 12 000 души, се казва в съобщението. Съответният указ бе подписан вчера от премиера Михаил Мишустин. През последните месеци руският президент Владимир Путин неведнъж призова ръководителите на отбранителни предприятия да увеличат производството на боеприпаси, предназначени за войната в Украйна.

По официални данни близо една трета от федералния бюджет за 2023 г. включва средства, предназначени за военни нужди, и разходи в сферата на сигурността.

Други събития от нощта накратко:

  • Зеленски уволни губернаторите на Луганска, Одеска и Хмелницка област. Уволненията на Серхий Хайдай, Максим Марченко и Серхий Хамалий са били по негово собствено искане, се казва в съобщението. Говори се, че Хайдай скоро ще стане посланик в Казахстан. 
     
  • Канада иска да предостави на Украйна 8000 артилерийски снаряда и десетина ракети. Освен това страната иска да достави 1 800 учебни гранати за танковете Leopard, според Министерството на отбраната в Отава. От началото на руската инвазия преди около година Канада е подкрепила Украйна с въоръжение на стойност 730 млн. долара.  
     
  • Международният валутен фонд (МВФ) заявява, че е постигнал много добър напредък в преговорите с Украйна по набор от политически условия за нова кредитна програма. Според правителствени служители Украйна се надява да получи 15 млрд. долара под формата на заеми, които да бъдат разпределени за няколко години. 
     
  • Председателят на комисията по отбрана в Бундестага Мари-Агнес Щрак-Зимерман обвини Русия, че изнудва Украйна във връзка със сделката за зърното.

Това ще е важно днес:

  • Канцлерът Олаф Шолц ще направи правителствено изявление в Бундестага относно срещата на върха на ЕС през следващата седмица. Централна тема на срещата на 23 и 24 март ще бъде войната в Украйна. В навечерието на срещата на върха министрите на външните работи и на отбраната на ЕС в понеделник разгледаха по-специално начините за снабдяване на страната с повече боеприпаси. 
     
  • Владимир Путин ще присъства на годишната среща на Руския съюз на предприемачите и индустриалците. На срещата важна роля ще играят последиците от войната и санкциите върху руската икономика. Има и предположения дали Путин няма да намекне за ориентацията на страната към война и командна икономика. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

28
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: doba има контакт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 5
doba
преди 1 година
До: khao: има ли контакт - няма :) по-скоро има дрон по-малко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: doba да направиш контакт между две машини с такава скорост е чиста проба некмпетентност... а това което виждаш е гориво, а не газове! ... ами кви ви намират само... и картинки не разбирате, а ние чакаме да разберете текст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 4
doba
преди 1 година
https://dnes.dir.bg/svyat/pentagonat-pusna-svoe-video-zasneto-ot-drona-pri-intsidenta-nad-cherno-more-video - няма некомпетентност, поне не се вижда. Дронът беше направо 'убит' от изгорелите газове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: valentino29 не викай *** на майкка си, глупппак ***... ами виж видетото, вече и инвестора дадоха линк... и пак ми кажи че витлото не е счупено! НЕ ти ли писна да лъжеш и то по най елементарния начин, дето с 10 секундна проверка се вижда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 7
valentino29
преди 1 година
До: khaoТеб те знам ,че си сляп,крантата преди да умре ти теглила еднин къч между очите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: valentino29 да пуснаха, но явно освен глууупав си и сляп!... на видеото ясно се вижда повреденото витло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 6
valentino29
преди 1 година
Американците пуснаха истинското видео ,няма сблъсък,има кобра,винта продължава да се върти непокътнат.Както винаги ,поредната лъжа на имерията на лъжата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: Pyramid хахахахаха, ти си фулл оф шит... и аз обичам научната фантастика, но нека слезнем в реалноста за малко :):) реално или го е блъснал във витлото или се е опитал да го запали ... американците са преценили че може да загубят контрол над дрона и той да падне незнам си къде. може и в крим да падне ... и на сигурно са го разбили в морето зада не го намерите... толкова ли е сложно, а наш *** ми говори за извънземни оръжия :):):) и фантасмагории
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Pyramid Глупой тpoль, ти разлика между "преден" и "предишен" правиш ли? Защо всички пyтлepoпитeци сте неграмотни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още