IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски военни: Кремъл е одобрил преследването на американския дрон

Пентагонът публикува видео кадрите, според Лондон руската офанзива край Вухледар намалява, а в Ростов на Дон гори сграда на ФСБ

13:35 | 16.03.23 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Кадър от видеото, предоставено от Пентагона
Снимка: Кадър от видеото, предоставено от Пентагона

Пропастта между Русия и Запада продължава да се задълбочава, като спорът за сваления американски дрон, който падна в Черно море във вторник - след сблъсък с два руски изтребителя - продължава да предизвиква вълни в геополитическия пейзаж.

В сряда трима американски служители заявиха пред NBC News, че най-високопоставените служители в Кремъл вероятно са одобрили агресивните действия на руските изтребители срещу наблюдателния дрон MQ-9 Reaper, но не е сигурно дали руският президент Владимир Путин е одобрил преследването на безпилотния летателен апарат. 

Вчера и САЩ, и Русия заявиха, че ще се опитат да възстановят останките от дрона, сигнализирайки за още една потенциална точка на напрежение в и без това тежките отношения между двете държави. САЩ заявиха, че са изтрили „чувствителната информация", събрана от дрона, и че така или иначе безпилотният летателен апарат вероятно се е разбил в морето.

По обяд в четвъртък Пентагонът публикува кадри от инцидента. На тях се вижда как руски изтребител изхвърля гориво при приближаването си към американския дрон и след това прелита изключително близо. При второто приближаване руският изтребител Су-27 отново изхвърля гориво и след това се сблъсква с безпилотния самолет, съобщиха от Европейския команден център на САЩ в четвъртък. В резюме, публикувано заедно с видеото, Пентагонът съобщава, че Су-27 се е сблъскал с дрона. В последните секунди на кадрите се вижда, че след прекъсване на предаването „витлото може да се види отново и се забелязва, че една от стойките е повредена", се казва в резюмето. Сблъсъкът обаче не се вижда на видеото. Според САЩ камерата не е снимала в продължение на около минута. След това във видеото се вижда частично повреденото витло на дрона.

Според САЩ дронът MQ-9 се е сблъскал с руски изтребител в международното въздушно пространство над Черно море във вторник. Американските военни заявиха, че два руски изтребителя са започнали маневра за прехващане. Единият от изтребителите е повредил витлото на американския дрон. САЩ се оплакаха от „непрофесионални", „опасни" и „безразсъдни" действия на руските пилоти. Руснаците отричат да носят каквато и да е отговорност за катастрофата и обвиняват американците в провокация.

Междувременно, поне според британското разузнаване, руската офанзива срещу източния украински град Вухледар може би е загубила скорост. Така това поредната от множество неуспешни руски атаки с изключително високи загуби през последните три месеца, се казва в ежедневния брифинг на британското министерство на отбраната в четвъртък.

Пояснява се, че руските неуспехи се дължат отчасти на успешното разгръщане от страна на Украйна на система, известна на английски език като Remote Anti-Armor Mine System (RAAM). Според съобщенията тя може да разпръсне противотанкови мини на разстояние до 17 км от мястото на изстрелване. В някои случаи Украйна ги е хвърляла над и зад настъпващите руски части, предизвиквайки хаос при отстъплението на руските войски, твърдят британците.

Междувременно в руския град Ростов на Дон, недалеч от границата с Украйна, в четвъртък се запали сграда, принадлежаща на граничната охрана на службата за вътрешно разузнаване ФСБ. В социалните мрежи бяха разпространени снимки на гъст облак дим в небето. 

Министерството на гражданската отбрана в Москва потвърди съобщенията на очевидци, че в сградата е избухнал пожар. Причината засега не е ясна. ФСБ отговаря и за сигурността на границите в Русия. В региона близо до Украйна напоследък нееднократно са се случвали инциденти с ракети и безпилотни самолети.

По собствена информация ФСБ в Русия многократно разкрива актове на саботаж срещу инфраструктурни обекти в хода на агресивната война на Москва срещу Украйна. Според официалната информация задачата на граничните служби е по-специално да предотвратяват незаконното навлизане в региона на предполагаеми диверсионни групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

17
rate up comment 9 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
До: 0pk: Ще те поправя в частта с *инженера и Техническия*. Мимето се представя като *инжИнер от меито*. Високоплатен. Само за протокола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 12
0pk
преди 1 година
До: valentino29 точно в тая минута дето не се вижда, Путин е пуснал самолета на автопилот, скочил е върху дрона, изкривил е витлото и се е изнесъл. Няма вариант за безконтактна повреда според компетентния форумен северозапАден инженер с диплома от Техническия. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: valentino29 абе тъъъп ли си или дааа... прекъсва защото от удара се губи сателитната връзка...затова излизат тия шарени черти, неук!!! камерата си е снимала и цялото видео ако го има (щото може да имат и протокол който да унищожава информацията) ще излезе ако намерят дрона. това видео е от оператора и само това което е дошло от комуникациония канал... Камерата не работела... като нямаш понятие не си измисляй поне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 8
mr. Yoda
преди 1 година
Press. Shit-Yellow.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: valentino29... правиш ли се или толкова си можеш ?! що рашибозуците не пуснат видео от техните кабини ?! имат ли въобще видео ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: valentino29... теб ако те заливат с керосин ще можеш ли да снимаш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 7
valentino29
преди 1 година
В последните секунди на кадрите се вижда, че след прекъсване на предаването витлото може да се види отново и се забелязва, че една от стойките е повредена", се казва в резюмето. Сблъсъкът обаче не се вижда на видеото. Според САЩ камерата не е снимала в продължение на около минута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: valentino29... сега с унищожаването на този дрон , Байдън си гарантира безпроблемно гласуване на всякаква помощ в сената и от двете партии . това първо . и второ , изневиделица украинците ще модернизират своята митична ракета нептун , която пак ще капичне моста и една фрегата за разнообразие . народна поговорка : око за две , зъб за чене !! ... един куп генерали в НАТО вече потриват ръце ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 9
valentino29
преди 1 година
До: khaoНа САЩ лъжите винаги вървят,за такива като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: valentino29 според теб... не според САЩ! .. и тая лъжа не мина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още