IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За компаниите не е лесно да се сбогуват с Русия и Китай

Излизането дори от приятелска държава е достатъчно сложно, а във враждебна среда бизнесите понасят сериозни загуби

21:45 | 15.03.23 г.
Снимка: Eric Lee/Bloomberg
Снимка: Eric Lee/Bloomberg

Сбогуването с Русия не е лесно. Стотици компании обявиха, че напускат Русия от началото на войната в Украйна. Много от тях изглежда, че още са там.

Междувременно, когато става въпрос за Китай, Apple и други известни мултинационални компании обявиха, че поддържат приятели в страни като Виетнам и Индия. Търговията между САЩ и Китай обаче достигна нови рекорди през миналата година.

Изводът е, че за компаниите е изключително трудно да се оттеглят от държави – особено от такива, които са враждебни, пише за Politico Елизабет Брау, старши сътрудник в American Enterprise Institute и съветник на Gallos Technologies.

Според списък на изследователи от Йейлския университет над 1000 западни компании са ограничили дейността си в Русия. През декември обаче професорите по търговия и бизнес Саймън Дж. Евенет и Николо Пизани установиха, че по-малко от 9 процента от 1404 компании от Европейския съюз и Г-7, активни в Русия преди инвазията, всъщност са напуснали страната.

Последва мощна академична свада кой е прав. Вероятно и двете страни са прави.

От Университета Йейл документират корпоративни съобщения, с които се обещава ограничаване на операциите в Русия, докато Евенет и Пизани са документирали продажбите, а това са много различни неща.

Както коментира Лора Бърнс, старши изпълнителен директор на глобалния застрахователен брокер Willis Towers Watson, „раздялата е трудна“.

Приключването на операциите, продажбата на съоръжения и попълването на цялата документация е достатъчно сложно, дори когато бизнесът е решил да напусне приятелска страна. Многото компании, които са изявили желание да напуснат Русия и Китай, обаче не работят на приятелска територия.

Когато Русия нахлу в Украйна и заваляха декларациите на западни компании за изтегляне, руските законодатели и Кремъл бързо дадоха да се разбере, че страната може да реши да конфискува активите на напускащи западни бизнеси. Някои компании, като например British Petroleum (BP) и германската верига за домашни любимци Obi Baumarkt, оттогава изпълниха обещанията си да напуснат страната. Те загубиха милиарди.

Западните компании, които оперират в Русия, включително тези, които желаят да напуснат, сега трябва да влагат своите дивиденти в специална руска банкова сметка. Тези пари могат да бъдат изплатени само с одобрението на руското правителство. BP също съобщава, че има блокирани пари в такава сметка.

„Напускането на Русия като начало предизвика разпродажби на пожар, а след това компаниите осъзнаха, че могат да изнесат от страната само малка част от приходите“, коментира Лора Бърнс. „Русия изглежда казва, че ако компаниите ще напуснат, тя ще трябва да си напълни джобовете. Сигналите, че Кремъл може да присвои активи, продължават“, допълва тя.

Финансовите главоболия са само едно усложнение. В страна, в която много компании, ръководители и длъжностни лица са санкционирани, дори намирането на купувач на активи при бърза продажба представлява още по-голямо препятствие.

Главният изпълнителен директор на тютюневия гигант Philip Morris Яцек Олчак каза пред Financial Times миналия месец, че въпреки че е водил дискусии с трима сериозни потенциални купувачи в Русия, „преговорите са в застой, защото никой не знае как мога да свърша работата“.

„Когато казвам, че напускам или не напускам, това няма никакво значение, защото опитахме миналата година и заседнахме с цялото това нещо“, допълва той.

Като се има предвид всичко това, не е изненада, че компаниите, които обмислят да се преместят от Китай, сега внимателно проучват как се справят компаниите, които напускат Русия. Мнозина вече знаят как трябва да постъпят: не чрез незабавно затваряне на магазини в Китай (загубите биха били твърде големи), а чрез преместване на някои операции в други страни. „Намаляване на риска“ е модната дума на деня.

По тази линия през декември Apple обяви, че ще започне да използва чипове, произведени от тайванския доставчик TSMC в бъдеща фабрика в Аризона. И Apple, и Samsung също преместват производството на някои от своите таблети и смартфони – включително най-новите модели – от Китай във Виетнам и Индия.

Преместването на дори сравнително прости производства – например фабрики за облекло, е сложен процес, който включва не само работата на завода, но и пренастройване на веригите на доставки. Представете си да преместите семейството си с няколко деца в училищна възраст в ново жилище, в нова страна, умножете по хиляда и истината лъсва.

Преместването на производството на сложна технология е хиляди пъти по-сложно. Това означава, че откриването на приятели извън Китай ще отнеме време. Това времево забавяне означава, че търговските статистики между Китай и САЩ, както и Китай и други западни страни, ще продължат да рисуват розова картина - дори когато ситуацията на място не е точно такава.

Всъщност Пекин може да се опита да осуети или забави напускането на компаниите, които иска да задържи. „Западните компании задвижиха напредъка на Китай и ако някои компании решат да напуснат, това няма да се хареса на Пекин“, отбелязва Бърнс.

Ако все още не сме чували много компании да обявяват, че напускат Китай, това са причините. Те са същите, поради които и излизането от Русия става бавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още