IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски обеща връщането на Мариупол 

Полша, Естония и Литва обявиха допълнителна военна помощ за Украйна

06:53 | 17.03.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Хора посещават фотоизложбата „Театърът - душата на Мариупол" по повод първата годишнина от бомбардировката на Мариуполския драматичен театър в Драматичния театър "Иван Франко" в Киев. Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO
Хора посещават фотоизложбата „Театърът - душата на Мариупол" по повод първата годишнина от бомбардировката на Мариуполския драматичен театър в Драматичния театър "Иван Франко" в Киев. Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO

На годишнината от бомбардировката на Мариуполския театър украинският президент Володимир Зеленски обяви стремежа си към повторното превземане на града и създаването на трибунал за военни престъпления срещу руснаците. 

„Ще дойде денят и ще освободим Мариупол", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение в четвъртък. Военните наблюдатели очакват украинска офанзива тази пролет. Помощта от Запада за въоръжаване за тази цел продължава с пълна сила - включително изтребители от Полша.

Зеленски обещава трибунал за военни престъпления

В речта си Зеленски припомни руското въздушно нападение преди година над театъра в силно оспорвания тогава пристанищен град Мариупол, където тогава се бяха укрили много цивилни. „Руските бомби разрушиха театъра в Мариупол", каза 45-годишният Зеленски. И до днес не е ясно колко души са загинали, казва той. „Стотици? Хиляда?" - попита държавният глава. Москва отрича да носи отговорност за нападението и твърди, че театърът е взривен от националистическия украински полк "Азов".

Украинският президент определи взривяването на театъра като едно от многото военни престъпления, извършени от Русия. „Ще дойде ден, в който ще бъде създаден трибунал, който да възстанови справедливостта за нашия народ", обеща той. По думите му украинската съдебна система работи по разрешаването на случаите. Дипломатите на страната установявали партньорства с чужди държави, за да предадат престъпленията на международен наказателен съд.

Образец за това вече е предоставен и от ООН. Според анкетната комисия на Съвета на ООН по правата на човека руските войски са извършили множество военни престъпления по време на войната в Украйна. Според доклада, представен в Женева в четвъртък, те включват умишлени убийства, нападения срещу цивилни граждани, незаконно лишаване от свобода, изнасилвания и принудително депортиране на деца. Освен това вълните от нападения на руските сили срещу енергийната инфраструктура на Украйна и използването на изтезания биха могли да представляват престъпления срещу човечеството.

Полша дарява на Украйна част от своите МиГ-ове

Междувременно според президента Анджей Дуда Полша планира да предаде четири изтребителя МиГ-29 на Украйна през следващите дни. Други МиГ-29 в момента се поддържат и подготвят за по-късен трансфер, заяви Дуда във Варшава в четвъртък след среща с чешкия президент Петр Павел. Той заяви, че ръководството на страната е взело решение в този смисъл, а впоследствие правителството е приело постановление.

Дуда каза още, че в момента полските военновъздушни сили разполагат с около десетина самолета МиГ-29, които са били взети от запасите на ГДР в началото на 90-те години. „Те продължават да са на въоръжение през цялото време като функциониращи МиГ-ове за нашата противовъздушна отбрана". Предадените на Украйна самолети трябва да бъдат заменени от модерни изтребители, поръчани от Полша от Южна Корея и САЩ.

Естония и Литва обявиха допълнителна военна помощ за Украйна

Балтийските държави Естония и Литва също ще предоставят допълнителна военна помощ на Украйна за борбата срещу Русия. В четвъртък естонското правителство реши да достави полуавтоматични пушки, снайперски пушки, мерници, бинокли, боеприпаси, индивидуално и специално оборудване, патрулни лодки и термовизионни камери. Новият пакет от помощи на Литва включва 155-милиметрови боеприпаси, превозни средства и военни дажби, написа в Twitter министърът на отбраната Арвидас Анусаускас.

Китай с призиви за мир 

Пекин призова Украйна и Русия да започнат мирни преговори възможно най-скоро. Китай се надява, че всички страни ще проявят сдържаност, ще възобновят мирните преговори възможно най-скоро и ще се върнат на пътя на политическото решение, заяви външният министър Цин Ган по време на телефонен разговор с украинския си колега Дмитрий Кулеба в четвъртък, съобщава китайската информационна агенция Синхуа. Китай подкрепя руския президент Владимир Путин в конфликта.

Руският опозиционер Евгений Ройсм влиза в ареста

Изтъкнатият руски опозиционер Евгений Ройсман е осъден на 14 дни арест в Екатеринбург за предполагаемо разпространение на екстремистка символика. Съдията е признал Ройсман за виновен за административно нарушение, съобщи руската информационна агенция Интерфакс в четвъртък. Твърди се, че Ройсман е споделил в руската социална мрежа VKontakte (vk.com) видеоклип за присъдата на критика на Кремъл Алексей Навални, в който е показана емблемата на неговия Фонд за борба с корупцията (ФБК), считан за екстремистки в Русия. Самият Ройсман отрича обвинението.

Освен това в четвъртък регионален политик беше глобен за сатиричен протест – той е сложил в ушите си макарони по време на реч на лидера на Кремъл Владимир Путин. Депутатът от регионалния парламент във Волжска област Самара Михаил Абдалкин трябваше да плати равностойността на 1850 евро, съобщи интернет порталът Protokol.Samara.

Какво ще бъде важно в петък

Финландският президент Саули Нийнистьо ще се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул в петък, за да обсъдят присъединяването на страната му към НАТО. Финландия очаква Ердоган да обяви одобрението си за присъединяването на Финландия към НАТО след месеци забавяне. Русия, от своя страна, критикува усилията на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО.

Междувременно сраженията в Украйна продължават, особено в източната част на страната. Русия продължава да се стреми към превземането на град Бахмут, за да покаже резултат от зимната си офанзива. Украйна обаче упорито защитава града, който в момента е напълно разрушен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 9
sssaaa
преди 1 година
Значи да очакваме скоро Русия да обяви война на Украйна, където ще бъдат мобилизирани до 2млн руснаци и мача приключва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 10
valentino29
преди 1 година
Зеленски обеща връщането на Мариупол ,Зеленски обеща на пентагона ,проукраинската група да достави на САЩ отломките на MQ-9 Reaper.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още