fallback

С разточително гостоприемство Си ухажва Макрон да противодейства на САЩ

Китай се надява на пренареждане, което да го сближи икономически с Европа, смятат анализатори

22:12 | 07.04.23 г. 7

Китайският президент Си Дзинпин посрещна необичайно разточително френския си колега Еманюел Макрон, който беше на държавно посещение в Пекин. Според анализатори това е знак за нарастваща офанзива на Китай да привлече ключови съюзници в ЕС за противопоставяне на САЩ, пише Ройтерс.

Двамата лидери посетиха заедно Южен Китай в петък, където Макрон трябваше да пие китайски чай със Си в бивша резиденция на баща му в град Гуанджоу, главен град на провинция Гуандун, икономическия и производствен двигател на страната.

Подобни прояви на Си с гостуващи лидери са рядкост. Дипломати казват, че те подчертават значението, което Пекин придава на отношенията с ключова страна членка на ЕС в момент, когато търси подкрепа срещу т. нар. от Си „повсеместно сдържане, обграждане и потискане“ от САЩ.

„На заден план във всички китайски външнополитически офанзиви стоят отношенията между САЩ и Китай…, затова те ще се опитат да работят с всяка страна, особено със средноголеми или големи сили като Франция, за да противодействат на САЩ“, коментира Джао Суейшън, преподавател по китайски изследвания и външна политика в университета в Денвър.

Ноа Баркин, анализатор в Rhodium Group, коментира, че главната цел на Китай е да предотврати по-близкото сътрудничество между Европа и САЩ.

„В този смисъл Макрон е вероятно най-значимият партньор на Пекин в Европа“, отбелязва той. Макрон често е смятан от дипломати за значим двигател на ключови политики в ЕС.

Той пътува до Китай с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като и двамата притиснаха Китай по въпроса за Украйна, но не постигнаха публична промяна в позицията на Си.

Въпреки това Макрон се радваше на особено внимание.

Фон дер Лайен, която определи Китай като „репресивен“ в критично изказване преди пътуването си, не получи такива почести в Пекин – тя беше посрещната скромно на летището и не беше поканена на някои от държавните прояви със Си и Макрон.

„За всички е ясно, че да си стратегически васал на Вашингтон не води до нищо добро“, писа подкрепяният от държавата китайски вестник Global Times в редакционна статия от четвъртък. „Превръщането на китайско-френските отношения в мост за сътрудничеството между Китай и Европа е от полза за двете страни и за света“, допълни изданието.

Жан-Пиер Рафарен, бивш френски премиер, който пътува често до Китай, коментира пред Ройтерс в кулоарите на церемония по подписване на сделка в Голямата зала на народа, че част от ухажването на Си дава резултат.

„Не е само дипломация, има и малко ласкателство. Винаги има известна доза от това в човешките отношения. Всяка страна играе с това“, отбеляза той.

Във Вашингтон дипломатическите прояви на Китай с Франция са възприемани с нотка на скептицизъм.

Извън Украйна Китай се надява на пренареждане, което да го сближи с Европа икономически, тъй като отношенията със САЩ се обтягат, но подобна промяна е малко вероятна на този етап, смятат запознати с мисленето на американските ръководители източници.

Вашингтон възприема изчаквателен подход към взаимоотношенията на европейците с Пекин за Украйна, съобщават източниците, пожелали да останат анонимни. В четвъртък Макрон призова Пекин да вразуми Русия заради войната в Украйна, а Фон дер Лайен заяви, че Си е изразил желание да говори с украинския президент Володимир Зеленски.

Си не спомена за възможен разговор със Зеленски в официални съобщения в Китай за изявленията му след срещите.

Баркин счита, че Макрон изглежда не е постигнал много след това пътуване.

„Макрон явно смяташе, че може да омае Си, за да промени подхода му към войната. Той му даде редица подаръци – доведе огромна бизнес делегация и потвърди подкрепата си за стратегическата автономия без да получи много в замяна“, отбелязва Баркин.

Ухажването на Китай от Макрон е част от многобройните му дипломатически ходове тази година в опит за сдържане на САЩ на фона на различия заради Тайван, войната в Украйна и ръководените от Вашингтон ограничения върху износа на технологии.

Китай увеличи дипломатическите си разходи тази година с 12,2%, а лидери и високопоставени представители от Сингапур, Малайзия, Испания и Япония посетиха страната през последните няколко седмици.

Китай помогна за изненадващото разведряване в отношенията между Саудитска Арабия и Иран през март, а Пекин се определи като близкоизточен миротворец, мотивиран от желанието си за оформяне на многополюсен свят.

Срещите между представители на Китай и ЕС ще продължат в идните седмици, тъй като върховният представител на съюза за външната политика Жозеп Борел и германският външен министър трябва да пристигнат в Пекин.

„Китай и Европа все още могат да са партньори вместо системни врагове или конкуренти“, коментира Вън Ивей, директор на Центъра за европейски изследвания в университета „Ренмин“ в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 07.04.23 г.
fallback
Още от Свят виж още