IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С разточително гостоприемство Си ухажва Макрон да противодейства на САЩ

Китай се надява на пренареждане, което да го сближи икономически с Европа, смятат анализатори

22:12 | 07.04.23 г. 7
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Китайският президент Си Дзинпин посрещна необичайно разточително френския си колега Еманюел Макрон, който беше на държавно посещение в Пекин. Според анализатори това е знак за нарастваща офанзива на Китай да привлече ключови съюзници в ЕС за противопоставяне на САЩ, пише Ройтерс.

Двамата лидери посетиха заедно Южен Китай в петък, където Макрон трябваше да пие китайски чай със Си в бивша резиденция на баща му в град Гуанджоу, главен град на провинция Гуандун, икономическия и производствен двигател на страната.

Подобни прояви на Си с гостуващи лидери са рядкост. Дипломати казват, че те подчертават значението, което Пекин придава на отношенията с ключова страна членка на ЕС в момент, когато търси подкрепа срещу т. нар. от Си „повсеместно сдържане, обграждане и потискане“ от САЩ.

„На заден план във всички китайски външнополитически офанзиви стоят отношенията между САЩ и Китай…, затова те ще се опитат да работят с всяка страна, особено със средноголеми или големи сили като Франция, за да противодействат на САЩ“, коментира Джао Суейшън, преподавател по китайски изследвания и външна политика в университета в Денвър.

Ноа Баркин, анализатор в Rhodium Group, коментира, че главната цел на Китай е да предотврати по-близкото сътрудничество между Европа и САЩ.

„В този смисъл Макрон е вероятно най-значимият партньор на Пекин в Европа“, отбелязва той. Макрон често е смятан от дипломати за значим двигател на ключови политики в ЕС.

Той пътува до Китай с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като и двамата притиснаха Китай по въпроса за Украйна, но не постигнаха публична промяна в позицията на Си.

Въпреки това Макрон се радваше на особено внимание.

Фон дер Лайен, която определи Китай като „репресивен“ в критично изказване преди пътуването си, не получи такива почести в Пекин – тя беше посрещната скромно на летището и не беше поканена на някои от държавните прояви със Си и Макрон.

„За всички е ясно, че да си стратегически васал на Вашингтон не води до нищо добро“, писа подкрепяният от държавата китайски вестник Global Times в редакционна статия от четвъртък. „Превръщането на китайско-френските отношения в мост за сътрудничеството между Китай и Европа е от полза за двете страни и за света“, допълни изданието.

Жан-Пиер Рафарен, бивш френски премиер, който пътува често до Китай, коментира пред Ройтерс в кулоарите на церемония по подписване на сделка в Голямата зала на народа, че част от ухажването на Си дава резултат.

„Не е само дипломация, има и малко ласкателство. Винаги има известна доза от това в човешките отношения. Всяка страна играе с това“, отбеляза той.

Във Вашингтон дипломатическите прояви на Китай с Франция са възприемани с нотка на скептицизъм.

Извън Украйна Китай се надява на пренареждане, което да го сближи с Европа икономически, тъй като отношенията със САЩ се обтягат, но подобна промяна е малко вероятна на този етап, смятат запознати с мисленето на американските ръководители източници.

Вашингтон възприема изчаквателен подход към взаимоотношенията на европейците с Пекин за Украйна, съобщават източниците, пожелали да останат анонимни. В четвъртък Макрон призова Пекин да вразуми Русия заради войната в Украйна, а Фон дер Лайен заяви, че Си е изразил желание да говори с украинския президент Володимир Зеленски.

Си не спомена за възможен разговор със Зеленски в официални съобщения в Китай за изявленията му след срещите.

Баркин счита, че Макрон изглежда не е постигнал много след това пътуване.

„Макрон явно смяташе, че може да омае Си, за да промени подхода му към войната. Той му даде редица подаръци – доведе огромна бизнес делегация и потвърди подкрепата си за стратегическата автономия без да получи много в замяна“, отбелязва Баркин.

Ухажването на Китай от Макрон е част от многобройните му дипломатически ходове тази година в опит за сдържане на САЩ на фона на различия заради Тайван, войната в Украйна и ръководените от Вашингтон ограничения върху износа на технологии.

Китай увеличи дипломатическите си разходи тази година с 12,2%, а лидери и високопоставени представители от Сингапур, Малайзия, Испания и Япония посетиха страната през последните няколко седмици.

Китай помогна за изненадващото разведряване в отношенията между Саудитска Арабия и Иран през март, а Пекин се определи като близкоизточен миротворец, мотивиран от желанието си за оформяне на многополюсен свят.

Срещите между представители на Китай и ЕС ще продължат в идните седмици, тъй като върховният представител на съюза за външната политика Жозеп Борел и германският външен министър трябва да пристигнат в Пекин.

„Китай и Европа все още могат да са партньори вместо системни врагове или конкуренти“, коментира Вън Ивей, директор на Центъра за европейски изследвания в университета „Ренмин“ в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 23
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: pinoccio Coполкьо, ако ме срещнеш някъде, твърде вероятно е да се свиеш, като мишле и да се хилиш глуповато. Като ти чета глупостите и си ми ясен що са дребно комплексapче си, мразещо успелите. Явно живота доста те е смачкал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 3
галфон
преди 1 година
Посещението на Фон дер Лайен беше унизително и абсолютно ненужно,предвид пренебрежението ,което получи от китайското ръководство и лично от Си.Просто не трябваше да ходи,което според мен си е провал на европейската дипломация като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 7
pinoccio
преди 1 година
До: Скъсана_УшанкаАко те срещна някъде и те позная, ще си уплътня фугите на прозорците с теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
галфон
преди 1 година
За съжаление почти нулева е ползата за света от това посещение.Си не получи никакви положителни сигнали за това,че Франция ще води самостоятелна политика относно Китай,но получи минимума - поръчка към Airbus.Програмата на Пекин за собствен граждански самолет С919 много се забави и първия му полет е тази година.От своя страна Макрон ще отчете това също като успех,предвид голямата поръчка,но не получи "сигнали" от Си за поне минимална промяна на позицията на Китай за войната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 22
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: pinoccio Я, глупавия копейнишки тpoл пак е изпльоскал глупостите си. Усещаш ли колко ниска топка си, дори не можеш да отговориш в стила на първия коментар. Все едно каруцар пcyва компютър, заради това, че не знае как се ползва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 9
pinoccio
преди 1 година
До: evlogiДа не си се напомпал с хелий, та така добре виждаш отвисоко и панорамно какво представляват демократичните и авторитарните режими?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 24
evlogi
преди 1 година
Другарят Си, бидейки сериозен маоист ленинист , му е трудно да проумее, че в държавите от демократичният свят нищо не зависи само от един човек.И не може да схване, че всъщност в това е силата им, и колкото и объркани и неефективни да изглеждат на моменти, в дългосрочен план винаги надделяват над авторитарните режими,...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още