IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски боен кораб премина през Тайванския проток след китайските военни учения

Китайски военни части са проследили кораба и са го наблюдавали през цялото време на операцията му

11:48 | 17.04.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Американският боен кораб „Милиъс“ е преминал през Тайванския проток в неделя, а военноморският флот на САЩ определи това като „рутинен“ транзит. Той се случва само дни след като Китай приключи поредните си военни учения около острова, предава Ройтерс.

Китай, който смята Тайван за своя територия, официално прекрати тридневните си учения около острова миналия понеделник, при които тренира прецизни удари и блокада на островната страна.

Пекин организира ученията, за да изрази гнева си от срещата на президента на Тайван Цай Ингвен с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Страната счете това за намеса във вътрешните работи на Китай и американска подкрепа за идентичността на Тайван като отделна държава от Китай.

Американският Седми военноморски флот съобщи, че ескадреният миноносец с управляеми ракети на борда „Милиъс“ е извършил „рутинно преминаване през Тайванския проток“ през води в открито море, „в които важи свободата на корабоплаване и прелитане в съответствие с международното право“.

Преминаването на кораба показва ангажимента на САЩ да освободят и отворят Индотихоокеанския регион, се казва още в съобщението.

Командването на източния военен окръг на Китай съобщи в публикация в социалните мрежи в понеделник, че е организирало военни части, които да проследят и наблюдават американския разрушител през цялото време на операцията му.

Тайванското министерство на отбраната съобщи, че корабът плавал в северна посока през протока и че по време на преминаването му положението в протока е било „нормално“.

Американският военноморски флот изпраща бойни кораби през протока около един път в месеца и също така редовно провежда сходни мисии в райони със свобода на корабоплаването в спорното Южнокитайско море.

Миналата седмица „Милиъс“ плава близо до един от най-важните изкуствени острови, контролиран от Китай, в Южнокитайско море. Пекин осъди хода като незаконен.

Китай продължава военните си дейности около Тайван след края на ученията макар и с по-малък мащаб.

Таванското министерство на отбраната съобщи в понеделник сутринта, че е засякло 18 китайски военни самолета и четири кораба, опериращи около Тайван в предходния 24-часов период.

Китай не се е отказвал от употребата на сила за връщане на демократично управлявания Тайван под свой контрол.

Правителството на Тайван отхвърля териториалните претенции на Китай и казва, че само народът на острова може да решава бъдещето си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 17.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още