IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бербок: Китай трябва да реши мирно тайванския въпрос

ЕС не може да вярва на Китай, ако той не се стреми към мир в Украйна, заяви от своя страна Жозеп Борел

11:32 | 14.04.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Аналена Бербок. Снимка: Bloomberg
Аналена Бербок. Снимка: Bloomberg

Германският външен министър Аналена Бербок, която е на посещение в Китай, призова за мирно решение на тайванския въпрос, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

"Конфликтите трябва да бъдат решавани по мирен път", каза Бербок на пресконференция в Пекин с китайския външен министър Цин Ган. Тя призова Китай да упражни влиянието си върху Русия, за да бъде сложен край на войната в Украйна.

Китай иска да си сътрудничи с Германия - двете страни са партньори, а не противници, каза китайският външен министър Цин Ган.

По въпроса с Украйна Цин изтъкна, че Китай иска да продължи да работи за мир и се надява, че всички страни, замесени в кризата, ще бъдат обективни, ще проявят спокойствие и ще работят заедно. 

"Ние не доставяме и няма да доставяме оръжия на страните в конфликта", заяви Цин Ган след почти двучасови разговори с Баербок. Той добави, че стоките с двойна употреба, които могат да се използват както за граждански, така и за военни цели, се контролират от закона. 

Ролята на Китай в Украйна е да насърчава помирението и да ускорява мирните преговори, заяви Цин Ган. "Няма да продължим да наливаме масло в огъня", подчертал е той, според официалния превод.

Германският външен министър ще се срещне утре с най-високопоставения представител на Китай по външнополитическите въпроси Ван И. С нето тя ще обсъди ситуацията около Тайван и войната в Украйна, както и въпроса за човешките права. За усилия да се намали напрежението около Тайван призова германското правителство преди политическите разговори на външния министър Аналена Бербок в Пекин. Тази седмица китайската армия проведе военни учения близо до самоуправляващия се остров, който Пекин възприема за част от територията на Китай.

По въпроса за Украйна Бербок подчерта в изявление, че интересът на Германия за пълно прекратяване на войната в Украйна е на първо място в дневния ред на посещението ѝ в Китай. Според нея, като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Китай носи специална отговорност за световния мир.

Правителството в Берлин за пореден път отложи представянето на стратегия за отношенията с Китай, като се опитва да балансира между силната икономическа зависимост и несъгласието с авторитарното управление на президента Си Дзинпин.

"Надяваме се, че Германия може да се въздържи от политизиране на бизнес сътрудничеството", заяви говорителят на китайското министерство на външните работи Ван Вънбин.

За Европа ще е трудно да се доверява на Китай, ако Пекин не се опитва да намери политическо решение на украинската криза, базирано на изтеглянето на Русия от украинската територия, заяви от своя страна ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Това е част от реч, която се очакваше Борел да произнесе пред център за анализи в Пекин днес. Той обаче беше принуден да отмени посещението си в Китай, след като се разболя от Covid. Подготвените изказвания бяха публикувани на сайта на ЕС, предава БТА.

"Ще бъде изключително трудно, ако не и невъзможно, за ЕС да поддържа отношение на доверие с Китай, което бих искал да видя, ако Китай не допринася за търсенето на политическо решение, основаващо се на изтеглянето на Русия от украинската територия", казва Борел. "Неутралността пред лицето на нарушението на международните норми не вдъхва доверие", добави той, като отправи призив към китайския президент Си Дзинпин да разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски, както и да предостави повече хуманитарна помощ на украинския народ.

Си се срещна с руския президент Владимир Путин два пъти, но не е разговарял със Зеленски, откакто Русия започна нашествието си в Украйна, определяно от Москва като "специална военна операция", през февруари 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 14.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
Biso
преди 1 година
Китай бързо охлади пламът на Бербок. Цин ***, според Spiegel, дипломатично е поставил германския министър на мястото му: Цин *** остана твърд в разговора си, запази тона си приятелски, но постоянно намаляваше интензивността на разговора - до фразата: Последното нещо, от което Китай се нуждае, е учител от Запада, а дипломатите винаги трябва да бъдат трезви и разумни - защото искат да "избегнат историческите трагедии" https://***.spiegel.de/politik/deutschland/annalena-baerbock-in-china-schla
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 16
khao
преди 1 година
До: doba то същото важи и за вас тримцата... къде коце ви намира все такива залухани и тъъъпи пенсионери и без грам мозък, но пък много лъжливи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
С Цзньпн заявив, що готовий провести телефонну розмову з ЗеленськимОднак вн уточнив, що для цього мають скластися вдповдн умови
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 5
doba
преди 1 година
Хех, откъде ги намират тези млади... мОми на тав Си да дават съвети. Вероятно си мисли, че ЕС се шегува с него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: wart: Най-много, да се прибере и тя като наритана мъсстия, досущ както сънародничката си урсула преди седмица. Китайците най-много обичат някой да дойде в Пекин и да им върти пръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
wart
преди 1 година
Остана тая мало...умната недоразвита елементарна *** да "дава" това което го няма - акъл- на Китай. Може би в историята на Германия никога не е имало толкова с ниско качество , без никакви знания да представя Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още