IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски самолети пресякоха средната линия на Тайванския проток в началото на военни учения

В учението участват и бойни кораби

10:32 | 08.04.23 г. 5
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

42 китайски изтребителя за кратко преминаха чувствителната средна линия на Тайванския проток в събота, след като Китай започна военни учения около Тайван, ден след като тайванската президентка Цай Ингвен се върна от посещение в САЩ, предава Ройтерс.

Тридневните учения, обявени ден след завръщането на Цай от САЩ, бяха очаквани, след като Китай осъди срещата ѝ в сряда с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти в Лос Анджелис.

Китай смята демократично управлявания Тайван за собствена територия и не се е отказал от употребата на сила, за да постави острова под контрола си. Правителството на Тайван остро се противопоставя на твърденията на Китай.

Съобщението на Пекин беше направено само няколко часа след като Китай прие високопоставени европейски лидери.

Народната освободителна армия съобщи, че е започнала патрули и учения „Обединен остър меч“ около Тайван, след като заяви по-рано, че ще ги проведе в Тайванския проток и на север, юг и изток от Тайван, „както е планирано“.

„Това е сериозно предупреждение към сепаратистките сили за независимост и провокациите на външните сили и е необходимо действие за защита на националния суверенитет и териториална цялост“, съобщи Източното командване на китайската армия в комюнике.

Тайванското министерство на отбраната съобщи в събота сутринта, че е забелязало 42 китайски изтребителя J-10, J-11 и J-16, които са пресекли средната линия, служеща обичайно за неофициална граница между двете страни, както и осем китайски кораба.

Китай използва визитата на Цай в САЩ като „извинение да провежда военни учения, които сериозно вредят на мира, стабилността и сигурността в региона“, съобщи министерството в комюнике.

„Армията ще реагира спокойно, рационално и сериозно, ще бъде нащрек и ще наблюдава в съответствие с принципите, като „нито ще ескалира конфликти, нито ще предизвиква спорове“, за да защити националния суверенитет и сигурност.

Китайските медии публикуваха кадри от ученията, на които под звуците на военна музика се виждаха бойни кораби в морето и изтребители, които се презареждат във въздуха. Ройтерс не е установила къде и кога е заснет материалът.

В Тайван нямаше по-широко усещане за тревога заради ученията, тъй като хората отдавна са свикнали с китайските заплахи.

Китай заплаши с неуточнен ответен отговор, ако срещата с Маккарти, втори в реда за наследяване на американския президент след вицепрезидента, се осъществи. Пекин проведе военни учения около Тайван през август след посещението на тогавашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайпе.

Високопоставен тайвански представител, запознат с планирането в областта на сигурността в региона, коментира пред Ройтерс, че самолетите са пресекли средната линия само за кратко, а корабите вече са се върнали.  

Положението е „както се очакваше“ и е управляемо, а правителството на Тайван е репетирало различни сценарии в отговор, съобщи човек, пожелал да остане анонимен, тъй като няма право да говори пред медии.

Цай ще бъде домакин на обяд в събота с делегация от американски конгресмени, която е на посещение в САЩ, начело с Майкъл Маккол, председател на Комисията на външна политика в Камарата на представителите. Тя заяви, че очаква с нетърпение да засили сътрудничеството в областта на сигурността със САЩ.

„Бих искала да потвърдя, че народът на Тайван обича демокрацията и се стреми към мир“, каза тя без да споменава конкретно за ученията.

Цай многократно предложи разговори с Китай, но те бяха отхвърлени, тъй като правителството в Пекин я смята за сепаратист. Тя казва, че народът на Тайван може да решава бъдещето си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 08.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 15
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: sssaaa Евтин копейник, толкова си жалък, че само мога да те пратя при крайцерчето масква! ===> наx*й. Айде пускай профилите да можеш да цъкаш минуси, ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 5
sssaaa
преди 1 година
***, връщай се в Украйна и отивай да помагаш на братята си предатели в Бахмут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 35
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Китайчето гледа с невярващи очи какво се случи сцялата конвенционална "мощ" на таварищ алкохолиците в Украйна, как целия мит за непобедимото москалско оръжие всъщност се оказа просто един виц, будещ смях и съжаление по цял свят, как всъщност Запада е цяла епоха технологично по-напред и направо му се дорева. Тия хвърчилца J са менте копие на Миг, все едно да направиш копие на Москвич.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
OPASEN666
преди 1 година
То и Русия имаха учение в близост до Украйна, след което стана тя каквато стана ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
*Китайски самолети пресякоха средната линия на Тайванския проток в началото на военни учения* - Не бе, ескортирали са самолета на Макрон и кака му Лайен като жест на съгласие с донесеното от тях послание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още